Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Municipiul Alba Iulia primește aproape 20 de milioane lei din Fondul de rezervă bugetară al statului. De ce sunt repartizați banii

Publicat

primaria alba iulia

Municipiul Alba Iulia primește aproape 20 de milioane de lei din Fondul de rezervă bugetară al Guvernului. Proiectul intră la aprobare în ședința Executivului din 31 ianuarie.

Banii sunt necesari pentru acoperirea cheltuielilor locale, având în vedere prevederile OUG 115 prin care unele venituri încasate la bugetul de stat nu mai sunt virate către bugetele locale.

Potrivit Guvernului, la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației au fost înregistrate solicitări privind alocarea unor sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului.

Sumele sunt necesare asigurării cheltuielilor de funcționare și dezvoltare ale autorităților administrației publice locale, necesare până la sfârșitul anului 2024.

OUG nr. 115/2023 prevede că

  • „impozitul datorat de persoanele fizice pe veniturile din pensii, din dobânzi, din jocuri de noroc şi din dividende, încasat la bugetul de stat începând cu data de 1 ianuarie 2024, se reţine integral la acelaşi buget şi nu se redistribuie” (bugetelor locale – n.r.)

Din această cauză, unele primării se confruntă cu o criză financiară atât la nivelul activității proprii, cât și la nivelul operatorilor economici aflați în relații contractuale cu acestea, potrivit proiectului de HG.

”Autorităților publice locale le este practic imposibil să asigure finanțarea și finalizarea unor obiective de investiții prioritare”, notează Executivul.

Suma alocată municipiului Alba Iulia

Asociația Municipiilor din România a solicitat, în ianuarie, ”emiterea cu celeritate a unei hotărâri a guvernului, pentru repartizarea unor sume către municipiile din România, reprezentând compensarea cu sumele cu care au fost diminuate veniturile municipiilor” ca urmare a aplicării OUG 115.

Prin adresa Instituției Prefectului – Județul Alba din 26 ianuarie, au fost transmise proiectul de hotărâre a Guvernului și nota de fundamentare privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru Municipiul Alba Iulia.

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Alba Iulia, Flaviu Buta, a precizat pentru alba24.ro că solicitarea de acordare a fondurilor a fost pentru ”secțiunea Dezvoltare” din bugetul local, respectiv pentru investiții.

Potrivit proiectului de HG, a fost alocată municipiului Alba Iulia suma de 19.397.000 lei, ”pentru plata cheltuielilor curente și de capital”.

Pe listă se mai află alte 54 de municipii din țară. În total, se prevede alocarea sumei de 1.023.216.000 lei bugetelor locale ale unităților administrativ-teritoriale.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Xyz

    miercuri, 31.01.2024 at 11:35

    din astea 20 milioane, peste 6 milioane se platesc pentru biciclete. biciclete inteligente:)

  2. facsimil

    miercuri, 31.01.2024 at 13:54

    săracii. nu le ajunge nici măcar de o pereche de virșli. hmmm. trebuie cumva să le tripleze salariile și pensiile speciale.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax