Connect with us
Publicitate

BLAJ

Municipiul Blaj se pregătește pentru investiții în domeniul eficienței energetice, cu ajutorul fondurilor europene

Publicat

Municipiul Blaj se pregătește pentru investiții în domeniul eficienței energetice. În acest sens, administrația locală a lansat o licitație pentru elaborarea Programului de Îmbunătățire a Eficienței Energetice (PIEE), document ale cărui rezultate vor sta la baza priorităților de dezvoltare pentru perioada următoare.  

Primăria Blaj a lansat luni, 31 ianuarie, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o licitație pentru servicii de elaborare a Programului de Îmbunătățire a Eficienței Energetice a municipiului.

Valoarea totală estimată a contractului este de 50.000 de lei, fără TVA.

Potrivit caietului de sarcini, administrația locală intenționează să obțină în urma încheierii contractului, cu obiectul sus menționat, un Program de Îmbunătățire a Eficienței Energetice (PIEE) a municipiului Blaj.

Rezultatele acestui document vor sta la baza planificării priorităților de dezvoltare pentru perioada următoare. De asemenea, documentul este util în perioada de programare a fondurilor europene pentru perioada 2021 – 2027.

„În perioada următoare UAT Municipiul Blaj dorește să elaboreze proiecte în domeniul eficienței energetice respectiv anvelopare clădiri publice și/sau rezidențiale, eficientizare în domeniul transportului public local, etc. PIEE implementat constituie un mecanism / procedură la nivel local pentru fundamentarea deciziilor și planificarea strategică pe termen lung”, se mai precizează în caietul de sarcini.

Îmbunătăţirea eficienţei energetice este un obiectiv strategic al politicii energetice naţionale, datorită contribuţiei majore pe care o are la realizarea siguranţei alimentării cu energie, dezvoltării durabile şi competitivităţii, la economisirea resurselor energetice primare şi la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Creşterea eficienţei energetice şi reducerea consumului de energie este unul dintre obiectivele principale ale administrației locale din Blaj, fiind necesare implementarea unor măsuri, acţiuni şi soluţii care să contribuie la atingerea obiectivelor propuse.

Conform art.9 din Legea nr. 121/2014 privind eficienţa energetică, autorităţile administraţiei publice locale din localităţile cu o populaţie mai mare de 5000 de locuitori au obligaţia să întocmească Programe de îmbunătăţire a Eficienţei Energetice, care să includă măsuri pe termen scurt şi măsuri pe termen de 3 – 6 ani. În prezent, municipiul Blaj implementează  sau intenționează să implementeze mai multe proiecte ce au drept scop eficienţa energetică, mai exact reabilitarea termică a blocurilor de locuinţe şi a instituţiilor de învăţământ (creşe, grădiniţe, şcoli) etc., extinderea și modernizarea iluminatului public stradal cu sistem de telegestiune,  astfel încât este absolut necesară elaborarea PIEE.

Pentru inițierea altor proiecte cu același scop de creștere a eficienței energetice și de reducere a costurilor municipalității, se intenționează analizarea condițiilor necesare și  oportunitatea realizării lor în contextul capacității financiare de susținere a acestora și a implicațiilor legislative.

Programul de Îmbunătățire a Eficienței Energetice (PIEE) este parte integrată a proiectului „Elaborarea documentelor strategice ce vor sta la baza obținerii finanțărilor din politica de coeziune aferente perioadei 2021-2027, inclusiv Strategia integrată de dezvoltare urbană (SIDU), Planul de mobilitate urbană durabilă (PMUD) și Programul de Îmbunătățire a Eficienței Energetice”.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax