Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Museikon din Alba Iulia găzduiește o expoziție dedicată Sfântului Gheorghe. Iconografia eroică: arhetipul eroului și sfântului

Publicat

Muzeul Museikon din Alba Iulia găzduiește până în data de 10 mai, expoziția „De la Cavalerul Trac la Sfântul Gheorghe. Iconografia eroică: arhetipul eroului și sfântului”

Vernisajul a avut loc vineri și a fost prezentat de către Gabriel Rustoiu, directorul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, pr. prof. univ. dr. Jan Nicolae, lect. univ. dr. Simona-Teodora Roșca-Neacșu, Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia și Elena Cucui, muzeograf și istoric în cadrul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia.

Expoziția se va desfășura până în data de 10 iunie, fiind propusă Muzeului Național al Unirii de către Simona-Teodora Roșca-Neacșu în continuarea unui proiect inițiat anul trecut, în parteneriat cu Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța.

Vernisajul prezentării a urmărit introducerea într-un „dialog” de antropologie culturală a câtorva piese de artă, respectiv a Cavalerului Trac din colecția Muzeului Național al Unirii și a icoanelor pe sticlă realizare de către Simona-Teodora Roșca-Neacșu.

Lucrările, inspirate din iconografia transilvăneană a secolelor XVIII-XIX, sunt pictate în tehnica tempera, cu foiță de aur și argint, reinterpretând motive artistice din numeroase centre ale picturii pe sticlă: Nicula/Gherla, Șcheii Brașovului, Laz, Lancrăm, Mărginimea Sibiului și Făgăraș.

Sfântul Gheorghe este reprezentat omorând balaurul/șarpele, fiind îmbrăcat în mantie roșie, călare pe cal și cu sulița în mâini. Întruchiparea este una cu caracter arhetipal, Sfântul Mare Mucenic Gheorghe – recunoscut drept „Purtătorul de biruință” – întrupându-se în iconografie ca un prototip primordial.

Foto credit: Vasile Sârb

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax