Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Muzeu al Porțelanului în Alba Iulia: Proiect al administrației locale pentru promovarea uneia din tradițiile industriale ale orașului

Publicat

Un Muzeu al Porțelanului ar putea fi deschis în Cetatea Alba Carolina. În contextul punerii în valoare a mai multor locații din Cetatea Alba Carolina, primarul Mircea Hava a anunțat în ședința de vineri a Consiliului Local Alba Iulia, că intenționează să amenajeze un spațiu pentru promovarea uneia dintre cele mai vechi tradiții industriale ale orașului, producția de porțelan.

Muzeul Porțelanului ar urma să fie deschis într-o sală a Palatului Principilor, situat în spatele statuii lui Mihai Viteazul din Cetatea Alba Carolina.

Fabricarea porțelanului are o tradiție de peste 40 de ani în Alba Iulia. Pe lângă celebra fabrică de porțelan, înființată în 1970, în Alba Iulia funcționau peste 260 de mici ateliere de porțelan și ceramică, asigurând un venit decent artiștilor din domeniu, până de curând, când piața porțelanului a devenit mai puțin profitabilă.

În „Epoca de Aur”, la Alba Iulia se fabricau unele dintre cele mai apreciate și ingenioase obiecte din porțelan, pentru a fi dăruite soților Ceaușescu, de zilele lor de naștere. Oglinzi cu rame sofisticate din porțelan, harta României împrejmuită de o „Horă a Unirii”, decorată complet manual, candelabre, clopoței sunt doar câteva dintre obiectele fabricate la Alba Iulia pentru familia prezidențială. De asemenea, aici erau produse și cadouri pentru alți lideri ai țărilor comuniste.

Deocamdată, proiectul administrației locale de a deschide un Muzeu al Porțelanului la Alba Iulia este în stadiul de discuții.

Citiți și: Cadouri de fiţe pentru familia Ceauşescu în “Epoca de Aur”: Mobilier din porţelan fabricat la Alba Iulia pentru elita nomenclaturii comuniste

FOTO: Apulum.com

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax