Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Muzeu de autovehicule de cale ferată, la Zlatna. În patrimoniu se află deja drezina de vânătoare a lui Carol al II-lea și Buick-ul lui Gheorghiu-Dej

Publicat

Locuitorii orașului Zlatna, dar și toți cei pasionați de autovehicule rulante de cale ferată vor putea vizita, în curând, primul muzeu de profil din județul nostru. Muzeul „Mocănița”, așa cum dorește să îl numească primarul Silviu Ponoran, va fi amenajat în centrul orașului Zlatna, în locul numit Gara Mică, iar în patrimoniul acestuia se află deja două locomotive pe abur, o locomotivă diesel, drezina regală pe care a folosit-o Carol al II-lea la vânătoare și, cea mai nouă achiziție, o mașină Buick Master Road Sedan cu care obișnuia să circule pe calea ferată liderul comunist Gheorghe Gheorghiu Dej.

Din pasiunea pentru mașini a primarului Ponoran, la Zlatna se va finaliza în curând amenajarea Muzeului „Mocănița”, un spațiu expozițional deschis publicului larg care va găzdui materiale rulante de cale ferată din cele mai vechi timpuri. Obiectele afișate într-o stare avansată de degradare vor fi recondiționate și apoi se va încerca ridicarea acelora la valoarea de bunuri de patrimoniu național.

„Locomotivele, drezina și, mai nou, Buick-ul se află la mine în custodie de la Societatea Feroviară de Turism. Eu le-am cerut, iar împreună cu Radu Belu, inginer expert autorizat pe material rulant de cale ferată de către Ministerul Culturii, vom încerca să recondiționăm și să le dăm valoare de patrimoniu național. Recondiționarea nu va consta foarte mult, deoarece nu le vom cumpăra motoare, astfel încât să le punem în funcțiune. Eu voi cumpăra vopsea și tot ce trebuie, iar, când vor fi gata, le vom expune vizitatorilor, în Muzeul Mocănița, situat vizavi de Pulberea de Aluminiu din Zlatna” a explicat primarul Silviu Ponoran.

Una dintre cele mai prețioase achiziții ale administrației locale din Zlatna este drezina regală de vânătoare folosită de Carol al II-lea. Garnitura realizată special pentru oficialitățile regale din România era în așa fel construită încât se putea vâna din mers, așa că era frecvent folosită de membrii familiei regale în excursiile lor. Recent, un alt automobil de cale ferată folosit de o personalitate a vremurilor trecute a ajuns la Zlatna. Este vorba despre un Buick Master Road Sedan, prevăzut cu roți de tren, cu care obișnuia să circule liderul comunist Gheorghe Gheroghiu Dej. Potrivit primarului Ponoran, automobilul se afla până în prezent în depoul de la Brașov.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. cugirean

    miercuri, 07.11.2012 at 11:26

    asteptam cu nerabdare deschiderea

    • dan

      duminică, 11.11.2012 at 17:54

      tremuram de nerabdare ,nu avem locuri munca

    • dane

      duminică, 11.11.2012 at 17:55

      tremuram de nerabdare ,

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax