Connect with us
Publicitate

CÂMPENI

„Muzeul Cătunelor”, în incinta vechii școli din Gârda de Sus. Acord de parteneriat între CJ Alba și Primăria comunei

Publicat

„Muzeul Cătunelor” ar putea fi realizat în curând în incinta vechii școli din Gârda de Sus, printr-un parteneriat între Consiliul Județean Alba și Primăria comunei. 

Consilierii județeni din Alba vor avea de aprobat în ședința de joi, 23 martie, încheierea unui acord de asociere între CJ Alba şi Primăria comunei Gârda de Sus pentru realizarea în comun a proiectului „Muzeul Cătunelor”.

Potrivit referatului de aprobare, expoziţiile etnografice pot fi considerate un factor de identitate, originalitate şi specific local al unei comunităţi, reprezentând o resursă de dezvoltare culturală pentru comunităţile locale, dar şi pentru dezvoltarea turismului cultural.

Din punct de vedere demografic, comunitățile rurale tradiționale sunt pe cale de dispariţie. Deoarece în Munţii Apuseni mai trăiesc încă păstrători de tradiții, meșteri populari și
mai au loc sărbători și ritualuri specifice, se impune continuarea activităţii de cercetare istorică şi etnografică a zonei, de îmbogăţire, conservare şi valorificare ştiinţifică a patrimoniului colectat.

Prin implementarea proiectului „Muzeul Cătunelor”, Consiliul Judeţean Alba în parteneriat cu Primăria comunei Gârda de Sus își propun să salveze patrimoniul material și spiritual, înainte ca acesta să rămână doar în amintirea localnicilor, prin amenajarea, în incinta vechii şcoli din comună, a unui muzeu etnografic.

Astfel, într-o încăpere a clădirii urmează să fie amenajată parțial o casă tradițională, iar într-o sală va fi amenajată o sală de clasă. În celelalte încăperi vor fi prezentate ocupațiile tradiționale, portul popular din zonă, țesături, cusături, sculpturi în lemn, obiecte de ceramică, etc.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax