Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Muzeul Unirii din Alba Iulia a câştigat finanțare nerambursabilă de peste 44.000 lei pentru conservarea și valorificarea documentelor de la 1 Decembrie 1918

Publicat

Peste 6.000 de documente originale de la Unirea din 1 Decembrie 1918 vor fi conservate şi digitalizate la Muzeul Unirii din Alba Iulia, prin intermediul unei finanţări nerambursabile câştigate de Centrul Național de Conservare și Restaurare a Cărții Vechi din cadrul instituţiei. Este vorba despre o sumă de 44.805 lei, acordată de Administrația Fondului Cultural  Național (AFCN), pentru proiectul “Conservarea și valorificarea Documentelor Unirii de la 1 Decembrie 1918”.

Proiectul a fost depus în acest an, la sesiunea de finanțare a proiectelor culturale, la Aria Patrimoniu Cultural Național. Acesta vizează asigurarea unor condiții optime de conservare și valorificare a colecției de Documente ale Unirii, pe care Muzeul National al Unirii din Alba Iulia o deține.

Cele 6.000 documente originale sunt clasate în categoria Tezaur a Patrimoniului Cultural Național al României. Reprezintă cea mai mare şi valoroasă colecţie de documente ale Unirii Transilvaniei cu România de la 1 Decembrie 1918, fiind între cele mai valoroase piese aflate în patrimoniul muzeului albaiulian, după cum precizează reprezentanţii instituţiei.

Acestea au fost donate în anul 1929, cu ocazia împlinirii a 10 ani de la Marea Unire, de Asociaţia ASTRA. Între ele se găsesc și celebrele credeționale cu numele celor 1.228 de delegaţilor trimişi de pe tot cuprinsul Transilvaniei la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia.

La finalul proiectului, documentele vor fi digitizate, oferind astfel posibilitatea, atât specialiștilor, cât și publicului larg, de a le accesa pagină cu pagină. Proiectul a fost inițiat de restauratorii Alexandru Știrban și Maria Zgârciu.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax