Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Muzeul Unirii va participa cu 51 de piese la expoziția „Tezaure arheologice din România. Rădăcini dacice şi romane”, la Madrid

Publicat

Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia va participa cu o serie de 51 de piese la expoziția „Tezaure arheologice din România. Rădăcini dacice şi romane”, ce urmează să fie deschisă din 30 septembrie, la Muzeul Naţional de Arheologie din Madrid. 

Expoziția „Tezaure arheologice din România. Rădăcini dacice şi romane”, coordonată de Muzeul National de Istorie a Românei, ce reunește 835 de artefacte excepționale din colecțiile a 39 de muzee din România, va fi deschisă din 30 septembrie la Muzeul Naţional de Arheologie din Madrid, marcând astfel 140 de ani de relații diplomatice între România şi Regatul Spaniei.

Expoziției i-a fost acordat Înaltul Patronaj al Majestății Sale Regele Felipe al VI –lea al Spaniei și al Președintelui României, Klaus Iohannis.

Muzeul Național al Unirii Alba Iulia este partener la realizarea acestei expoziții. Instituția noastră va participa la această manifestare culturală cu o serie de 51 de piese.

Reprezentanții muzeului albaiulian au prezentat câteva dintre cele mai interesante artefacte:

Printre acestea se numără patru aplice scitice de aur găsite la Blaj (datate sec. VI – V î.Chr.). Acestea au fost descoperite în necropola scitică de la Blaj în anul 1969.

Prima piesă de formă dreptunghiulară cu laturile ușor arcuite a fost lucrată dintr-o folie de aur în tehnica ,,au repousse”. Celelalte trei piese au fost descoperite în mormântul nr.7 și sunt lucrate din foiță de aur cu ornamente semisferice prin ștanțare.

Poziția lor în mormânt, anume pe humerusul drept, arată că fuseseră aplicate pe îmbrăcăminte.

Prima piesă are o greutate de 0,40 gr iar celelalte trei piese au o greutate fiecare de 0,15 gr.

colier cercei aur podoabe eleniste cetatea capalna

Un alt artefact interesant este setul de podoabe elenistice format dintr-un colier și doi cercei (datate în sec. II a.Chr – sec I a.Chr).

Piesele au fost confecționate din aur însumând 100,54 grame.

Artefactele au fost descoperite de braconierii arheologici în Cetatea dacică monument UNESCO de la Căpâlna și recuperate de către autoritățile române.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate