Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Ne apropiem de Sfintele Paști. Credincioşii au intrat în Postul Mare. Ține 40 de zile și este cel mai restrictiv din an

Publicat

De luni a început, pentru creștinii ortodocși, pregătirea pentru Paști, adică Postul Mare. Acesta durează 40 de zile și își are originea în postul ținut de Iisus Hristos înainte de ispitirea de pe Muntele Carantaniei, cu aceeași durată. Cei care postesc renunță, de luni, la produsele de origine animală: lapte, brânzeturi sau carne. Din acest punct de vedere, Postul Mare este cel mai restrictiv post, având doar două zile cu dezlegare la pește: Bunavestire (25 martie) și Intrarea Domnului în Ierusalim (8 aprilie).

Ce este postul? Postul Mare este perioadă de pocăință și de rugăciune, fiind o pregătire pentru cea mai mare sărbătoare a creștinătății, Învierea Domnului. Principalul scop al postului nu este abstinența de la anumite mâncăruri, ci apropierea de Dumnezeu prin înlăturarea patimilor. În acest sens, Părinții Bisericii fac deosebire între post și postire, postirea fiind starea în care ar trebui să te afli când postești, o stare de apropiere față de Hristos.

În Vechiul Testament, Dumnezeu îi ceartă pe oameni prin vocea profetului Isaia și le arată postul adevărat: „Postiți ca să vă certați, ca să bateți bateți furioși cu pumnul. Este oare acesta un post care Îmi place, o zi în care omul îşi smereşte sufletul său? Să-şi plece capul ca o trestie, să se culce pe sac şi în cenuşă, oare acesta se cheamă post, zi plăcută Domnului? Rupeţi lanţurile nedreptăţii, dezlegaţi legăturile jugului, împarte pâinea ta cu cel flămând și atunci lumina ta va răsări ca zorile. Dreptatea ta va merge înaintea ta, iar în urma ta slava lui Dumnezeu” – Isaia, cap. 58.

Învierea Domnului este prăznuită în acest an pe 15 aprilie.

Serafim ARMANCA

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate