Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Nemulțumiri în PSD Alba: Trebuie să împartă cu UNPR locurile ce-i revin din listele de candidați ai USL la parlamentare

Publicat

Nemulțumiri mari, în interiorul PSD, unde mocnesc frustrări și revolte generate de viitoarea repartizare a candidaturilor la alegerile parlamentare. Pesediștii declară oficial că vor respecta paritatea din protocolul USL, însă neoficial  parlamentarii și liderii din teritoriu înghit cu noduri egalitatea de mandate cu PNL. Surse din interiorul PSD au declarat pentru Hotnews.ro că unii lideri pun în discuție loialitatea UNPR, recent intrat în PSD.

Problemele de la București s-au propagat și în teritoriu. În județul Alba, PSD are aceeași dublă nemulțumire, atât față de distribuția paritară a candidaturilor, cât și de pretențiile UNPR, care vrea să-și impună pe listele USL cel puțin un candidat, la parlamentare.  Liberalii, în schimb, sunt nemulțumiți și ei că trebuie să cedeze jumătate din locurile din lista USL unor parteneri pe care nu s-au putut baza nici la alegerile locale, nici la referendum.

Conform protocolului USL, candidaturile se împart paritar între PSD si PNL. Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, a anunțat, la începutul săptămânii, că repartizarea candidaților în colegii va porni de la principiul că fiecare parlamentar își păstrează colegiul.

Parlamentarii și liderii de organizații ai PSD nu sunt încântaţi de faptul că ar putea avea același număr de mandate parlamentare cu liberalii. Scăderea USL în sondaje și avantajul luat de Crin Antonescu în fața lui Victor Ponta par a fi alte motive de neliniște pentru PSD-iști.

La nivel național, social-democraţii sunt nemulțumiți de prestația partenerilor de Uniune la referendum. „Liberalii, ca de fiecare dată în situații de criză, nu fac mare lucru în teritoriu. Tot ai noștri au tras greul mobilizării oamenilor la vot, în timp ce PNL a dus campania pe TV-uri”, mai spun social-democrații. În Alba, situația stă exact invers, cei nemulțumiți de prestația membrilor PSD la referendum fiind liberalii.

O altă nemulțumire a social democraților  vizează UNPR. În urma protocolului semnat cu partidul lui Gabriel Oprea, conducerea PSD le-a garantat acestora 20 de mandate de parlamentari. În prezent, UNPR-iștii au 24 de parlamentari care vor candida pentru reînnoirea mandatelor și vor mai solicita încă șase locuri eligibile de la PSD.  Un avantaj îl au UNPR-iștii care sunt parlamentari în această perioadă, deoarece conducerea PSD ar fi acceptat ca actualii parlamentari ai UNPR să aibă locurile rezervate în lista USL. În Alba, senatorul UNPR Nicolae Dobra are toate șansele fie inclus în lista candidaților USL pe un loc din felia PSD Alba. Dobra a demisionat din PDL și s-a înscris în UNPR cu două luni înainte de alegerile locale, pentru a putea candida la Primăria Sebeș. A obținut 600 de voturi.

Liberalii din Alba nu văd cu ochi buni intrarea UNPR în coaliție și pun problema loialității liderilor și candidaților locali. Vasile Crișan – președintele UNPR Alba a fost membru marcant al organizației PDL Alba. A trecut la UNPR după ce a obținut funcția de director general la Romarm, după ce această funcție a intrat în portofoliul politic al UNPR. Liberalii se tem că UNPR-iștii își asigură intrarea în parlament sub umbrela USL, dar nu au nicio garanție că aceștia nu vor părăsi tabăra odată ce se văd cu mandatele.

Ovidiu Jidveian: „Deciziile se execută nu se discută”

Întrebat cum vede acest protocol USL-UNPR, președintele PSD Alba Iulia, Ovidiu Jidveian a declarat că nu se poate pronunța, dat fiind faptul că deciziile au fost luate la nivel național, dar este normal să existe nenulțumiri: „E dreptul fiecărui partid să  tragă tare și să își impună propriii candidați pe listele parlamentare. Oricum, deciziile nu se discută, ci se execută. Este normal să existe nemulțumiri, pentru că USL și UNPR s-au bătut în ultimii ani și au avut puncte de vedere opuse, mai ales la locale. Oricum, politica este și un compromis, iar nu voi fi eu cel care să pun problema loialității colegilor de alianță. O să vedem ce se va întâmpla”.

Jidveian a explicat că și în Alba se va aplica principiul potrivit căruia parlamentarii în funcție din partea UNPR vor fi candidați pe listele USL, făcând referire la senatorul Nicolae Dobra.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. HaHaHa

    joi, 06.09.2012 at 10:15

    Un bax de cutite cine le da?… sa vedem cati din ei mai raman in picioare.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax