Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Nemulţumirile fermierilor din Alba: Agricultorii cer impozitarea pe baza normelor de venit în funcţie de zonă, legea primei intabulări şi subvenţii

Publicat

În cadrul întâlnirilor organizate de reprezentanţii Camerei Agricole cu fermierii din judeţul Alba, agricultorii şi-au exprimat o parte dintre nemulţumirile şi problemele cu care se confruntă, atât din cauza legislaţiei, cât şi a costurilor din domeniu. Seria întâlnirilor continuă şi săptămâna viitoare.

Printre problemele sesizate la întâlnirile de până acum, agricultorii din zona montană a judeţului au semnalat impozitarea pe baza normelor de venit, evidenţiind faptul că acestea sunt aceleaşi în toate zonele, indiferent de clasa de fertilitate a terenului agricol. Valoarea  terenului în zona de munte este mult mai scazută decât în cea de şes, iar normele de venit sunt identice.

De asemenea, fermierii aşteaptă de mulţi ani să apară legea promisă privind prima intabulare a terenurilor agricole şi forestiere. Ei susţin că în unele zone în care valoarea terenurilor este mai scăzută, costurile cu intabularea (plata topografului, taxe la judecatorie, de cadastru etc) depăşesc valoarea de vânzare a terenului. Lipsa intabulării terenurilor conduce la imposibilitatea accesării fondurilor europene.

În plus, la grâu şi porumb preţurile la vânzare în 2013 au fost mult mai mici decât în 2012 (au scăzut aproape la jumătate), subvenţia a stagnat şi impozitele şi preţul motorinei au crescut. În 2013 s-a impus şi impozitarea pe baza normelor de venit.

O altă problemă semnalată de fermierii din zona Teiuş  – Căpud este aceea că mulţi dintre ei deţin suprafeţe de teren (iusuri) care sunt în composesorat şi nu au beneficiat de subvenţii, acesta folosindu-l alţii, care au mai multe animale şi nu au suprafeţe corespunzătoare cu numărul lor. Au sesizat şi reducerea valorii subvenţiilor la bovine faţă de prevederile iniţiale   şi întârzierea acordării acestora.

Programul întâlnirilor dintre consultaţii Camerei Agricole şi producătorii agricoli din Alba, în perioada 17-23 martie:

19 martie, ora 10.00: Şona – Biia, şcoala generală

20 martie, ora 10.30: Stremţ – Geomal, şcoala generală

20 martie, ora 13.00: Primăria Baia de Arieş

21 martie, ora 10.00: Primăria Sebeş

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax