Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Nemulțumiți că plătesc prea mult: Mai mulți primari ai localităților membre AIDA – Transport Local sunt hotărâți să părăsească asociația

Publicat

pensionari

După abia două săptămâni de când a fost introdus sistemul de transport public de persoane în Zona Metropolitană Alba Iulia, au apărut primele scandaluri și nemulțumiri ale primarilor din localitățile membre AIDA. Aceștia sunt hotărâți să părăsească asociația și să revină la vechile companii de transport, după ce angajații AIDA – Transport Local le-au cerut să plătească subvenții de sute de mii de lei pe an, cheltuială neprevăzută inițial, după finalizarea licitației câștigate de Societatea de Transport Public (STP) Alba. Banii suplimentari au fost solicitați pe motiv că „rutele nu sunt profitabile” și ar reprezenta diferența dintre costurile serviciului și încasările companiei.

Transportul public de persoane este efectuat în Alba Iulia, Ciugud, Sîntimbru, Galda de Jos, Întregalde, Cricău şi Ighiu şi localităţile componente ale acestora. Inițial, în cadrul unei ședințe, primarii acestor localități au fost informați că singurele subvenții pe care vor fi nevoiți să le achite vor fi cele către anumite categorii de persoane, potrivit legii. Ulterior aceștia au aflat că, pe lângă acele subvenții, mai trebuie să acopere din propriile finanțe și „pierderile” companiei de transport, mai precis diferența dintre costul efectiv al serviciului și încasări.

Foto: Gheoghe Damian, primar Ciugud

Primarul comunei Ciugud, Gheorghe Damian: „Ni s-a spus că nu trebuie să plătim nicio altă subvenție în afară de cea pentru veterani de război, eroi ai revoluției și persoane cu handicap!”

Primarul din Ciugud, Gheorghe Damian, s-a arătat hotărât să se retragă din asociație, din motiv că nu dispune de suficiente fonduri pentru a plăti subvențiile solicitate de AIDA, însă ar prefera să nu fie nevoit să recurgă la această măsură, după atâția ani de muncă pentru funcționarea acestui proiect. „Cu siguranță că vom părăsi AIDA și vă spun de ce. Când s-a finalizat licitația noi am întrebat foarte clar comisia, eram 6 primari de comune de față. Trebuie să plătim vreo subvenție? Și ne-au spus că nu, în afară de subvenția la care ne obligă legea, pentru veterani de război, văduve de veterani de război, eroi ai Revoluției, persoane cu handicap grav și bineînțeles, dacă vreun Consiliu Local hotărăște și are dispoziția financiară de a-i subvenționa pe elevi, pensionari etc. Asta a fost discuția între noi, ca acum să vină să ni se spună că de fapt trebuie să dăm în jur de 6 miliarde pe an. Efectiv nu avem de unde. Prioritățile noastre, cel puțin ale comunei Ciugud, sunt altele, mult mai mari”.

Eu am fost împuternicit de AGA să semnez documente de bancă și alte documente, în urmă cu un an de zile și în urma discuțiilor ce le-am avut ultima data în AGA mi s-a părut că am fost șantajat oarecum chiar de cei pe care i-am angajat să ne reprezinte interesele, respectiv de angajații AIDA. Atunci am considerat că nu mai pot să semnez niciun document, pentru că risc să mi se pună sub nas tot felul de documente nelalocul lor. La ultima AGA s-a stabilit foarte clar că nu avem de plătit decât subvențiile de care știam, dar acum unul dintre angajați vine să ne ceară alți bani, ori când cineva încearcă să ne mintă, trebuie să reacționăm”, a adăugat Gheorghe Damian.

Întrebat ce soluție vizează pentru rezolvarea problemei, primarul din Ciugud a explicat că nu își dorește să se retragă din AIDA, mai ales după ce a văzut proiectul funcționând în Franța, însă speră ca lucrurile să reintre în normal: „La ora actuală nu aș prea vrea să ies din AIDA pentru că am muncit 4 ani de zile, am crezut în proiectul ăsta, l-am văzut funcționând în Nantes, în Franța, am venit cu ideea asta de acolo și chiar nu aș vrea să se rupă toată munca asta de 4 ani. Eu nădăjduiesc că vom ajunge la un consens și că vom reintra pe un făgaș normal, altfel, singura variantă de moment ar fi transportul județean, care era și înainte de povestea cu AIDA”.

Primarul comunei Întregalde, Teodor Florea:  „Dacă vor continua cu solicitările și nu ne vor avantaja, altă soluție nu avem decât să ne retragem din AIDA”

Primarul din Întregalde, Teodor Florea, ne-a explicat că subvenția pe care o solicită Societatea de Transport Public (STP) este imposibil de suportat de către Primăria Întregalde, iar dacă suma nu va fi diminuată, comuna se va retrage din Asociație: „Nu am discutat amănunțit cu alți primari. Dar dacă vor continua cu solicitările și nu ne vor avantaja, altă soluție nu avem decât să ne retragem din AIDA. Ne cer subvenții pe care noi nu putem să le plătim, 12.680 lei pe lună. Este foarte mult pentru comuna Întregalde. Am rămas înțeleși ca până la mijlocul lunii octombrie să se mai facă o analiză concretă și să se stabilească dacă rămâne această sumă. Ei susțin că nu este rentabilă această rută, de Întregalde. Dacă nu vom mai putea colabora, vom căuta o altă soluție, pentru că mai există societăți private care ar putea asigura transportul în această zonă. O altă opțiune ar fi să ne unim cu Galda de Jos și să găsim o soluție împreună”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

4 Comentarii

4 Comentarii

  1. Calator

    vineri, 21.09.2012 at 15:42

    Nu inteleg de se se spune ca aceste rute nu sunt profitabile, fac referire in special la ruta Intregalde, problema este ca nu sunt respectati calatorii si siguranta acestora, sunt zile in care sunt in autobuz si 70 de oameni, marea majoritate stau in picioare avand in vedere ca aceste autobuze circula pe drumul judetean unde viteza de deplasare fiind de 80 – 90 km /h. Cat de sigure sunt aceste autobuze?

  2. Cristian Florin

    vineri, 21.09.2012 at 17:26

    Articol mai mincios ca asta nu am vazut
    Ar trebui sa intre in cartea recordurilor

  3. Pingback: Cotizațiile la AIDA-TL, motiv de revoltă și pentru cetățenii Cricăului. Primarul Emil Lupșan: „Transportul e modern, dar prea scump. Oamenii preferă rechineala” | Alba24

  4. Ghicitor

    vineri, 02.08.2013 at 12:25

    Ce sa facem domnu’ Damian .. cu biletu nu e ca si cu tuja, dai un banut dar ai transport civilizat exact cum ati vazut prin perindarile dv. externe. Cu tuja .. ati uscat niste bani la soare 😉

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax