Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Nereguli sesizate la trei asociaţii din Alba, care furnizează servicii sociale. Urmează CONTROL de la Curtea de Conturi


Publicat

AJPIS AlbaCurtea de Conturi verifică modul în care Asociaţia AS 2001, Asociaţia Caritas Metropolitan Greco-Catolic Blaj şi Asociaţia Filantropia Ortodoxă au folosit subvenţiile de la AJPIS Alba, dar şi de la DGASPC şi Consiliul Local Alba Iulia, primite în perioada 2011-2014. Acţiunea a demarat după ce Instituţia Prefectului a sesizat deficienţe la cei trei furnizori de servicii sociale.

Directorul AJPIS Alba, Flaviu Cozuc a spus că se estimează un prejudiciu de aproximativ 100.000 de lei faţă de instituţie. Majoritatea neregulilor la cele trei asociaţii sunt legate de nefurnizarea serviciilor.

UPDATE: „Noi niciodată nu am subvenţionat activitatea furnizorilor de servicii, nu am acordat subvenţii, nici CJ Alba, prin intermediul nostru, după ştirea mea. Standard de cost la o casă de tip familial este 1.450 lei, noi am plătit 1.050 lei raportat la acest standard, acum plătim 700 lei. Pentru copii se încasează alocaţia de plasament, dar se ajunge la 1.300 de lei, o sumă sub standard de cost. Diferenţa o suportă ONG-ul antrenând alte resurse. Furnizorul de servicii sociale are cu noi doar un contract civil”, a declarat directorul DGASPC Alba, Sorin Valerian Chirilă, pentru Alba24.

Directorul AJPIS Alba, Flaviu Cozuc a declarat, miercuri, în conferinţă de presă, că demersul Curţii de Conturi vizează modul în care s-au folosit banii publici pe ultimii trei ani, pe care i-au primit Asociaţia Caritas Metropolitan Greco-Catolic Blaj şi Fundaţia Filantropia Ortodoxă.

Instituţia a depistat, pentru anul 2014, o serie de nereguli la cele trei asociaţii, majoritatea pentru nefurnizarea seriviciilor.

„Problema cel mai des întâlnită în cadrul controalelor efectuate în 2014 de AJPIS Alba este nefurnizarea serviciului. Am fost în trei centre unde nu se furnizează servicii deloc, nici nu se cunosc beneficiarii, Legea 34 impune nişte reguli, ca să fie eligibili ca să primeşti această subvenţie”, a spus un reprezentant al AJPIS Alba prezent la conferinţa de presă.

Potrivit acestuia, beneficiarii au fost căutaţi acasă de cei de la AJPIS Alba, iar mulţi dintre ei au spus că nu au avut parte de serviciile acordate de furnizorii respectivi.

Prezent la conferinţa de presă, prefectul de Alba, Gheorghe Feneşer a adăugat că „au fost efectuate controale, au fost depistate mari, mari nereguli şi nu exagerez deloc. Am încercat pe toate căile să-i readucem pe linia de plutire. Au fost monitorizaţi perioadă îndelungată, în primele trei săptămâni a început meargă treaba mai bine.

Am rămas surprinşi: cu toată monitorizarea, reveneau la vechile năravuri. În Alba există centre care arată foarte bine şi beneficiază de toate condiţiile. Încercăm să găsim locuri unde putem să-i ducem pe beneficiarii în cauză şi veţi auzi în cel mai scurt timp despre această acţiune, de a închide unele din aceste centre”.

În anul 2014, inspectorii sociali din cadrul AJPIS Alba au verificat modul de acordare a subvenţiilor în baza Legii 34/1998 (privind acordarea unor subvenţii asociaţiilor şi fundaţiilor române, cu personalitate juridică, care înfiinţează şi administrează unităţi de asistenţă socială).

În urma verificării în teren, au constatat deficienţe ce au condus la suspendarea şi neacordarea subvenţiei. Acestea sunt:

– personal necalificat, încadrat ca şi calificat (bucătar la cantina socială)

– activitate doar cu personal voluntar

– beneficiarii neeligibili (locuiesc împreună cu familia; veniturile beneficiarilor nu impun acordarea subvenţiei, la fel şi starea de sănătate şi nevoile psiho-sociale) conform Legii 17/2000

– cheltuielile de personal sunt plătite integral de la parteneri, pentru aceeaşi salariaţi

– nefurnizarea serviciilor beneficiarilor pentru care s-a acordat subvenţia

– servicii neefectuate de către furnizori beneficiarilor asistaţi.

AJPIS Alba a mai transmis următoarele precizări:

Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba Iulia beneficiază de subvenţie în baza Legii 34/1998 din anul 2012, pentru următoarele tipuri de servicii sociale: servicii de îngrijire la domiciliu persoane vârstnice, cantină socială, centru social de urgenţă – persoane fără adăpost, centre rezidenţiale-pentru copii (case de tip familial).

În cursul anului 2014, inspectorii sociali au efectuat controale lunare privind aceste servicii subvenţionate în baza Legii 34/1998, în urma cărora s-au constatat nereguli care au dus la diminuarea/suspendarea subvenţiei pentru luna verificată. Sumele care nu au fost acordate ca urmare a deficienţelor ajung la un total de 9.208 lei. În anul 2014 s-a acordat subvenţie pentru 12 servicii sociale în cuantum de 314.880 lei pentru 303 beneficiari.

Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba Iulia a solicitat pentru anul 2015 subvenţie pentru 6 servicii sociale. A fost solicitată suma de 290.556 lei pentru 178 beneficiari. În urma verificărilor efectuate de către inspecţia socială pentru întocmirea raportului de oportunitate în vederea încheierii convenţiei, pentru anul 2015 s-a acordat suma de 149.384 lei pentru 5 servicii sociale (153 beneficiari).

Asociaţia Caritas Romano Catolic Alba Iulia beneficiază de subvenţie în baza Legii 34/1998 din anul 2010, pentru următoarele tipuri de servicii sociale: servicii de îngrijire la domiciliu persoane vârstnice; centre rezidenţiale-pentru copii (case de tip familial). Asociaţia Caritas Alba Iulia are organizate servicii sociale în judeţele: Alba, Harghita, Covasna, Mureş.

În cursul anului 2014, inspectorii sociali au efectuat controale lunare la aceste servicii subvenţionate în baza Legii 34/1998, în urma cărora s-au constatat nereguli care au dus la diminuarea subvenţiei pentru luna verificată. Sumele care nu au fost acordate ca urmare a deficienţelor sunt de 1710 lei. În anul 2014 s-a acordat subvenţie pentru 20 servicii sociale în cuantum de 2.342.940 lei pentru 2074 beneficiari.

În urma verificărilor efectuate de către inspecţia socială pentru întocmirea raportului de oportunitate în vedferea încheierii convenţiei, aferente anului 2015, s-a acordat suma de 1.849.236 lei pentru 2 servicii sociale pentru un număr de 1515 beneficiari.
Asociaţia Caritas Metropolitan Greco-Catolic Blaj beneficiază de subvenţie în baza Legii 34/1998 din anul 2010, pentru următoarele tipuri de servicii sociale: servicii de îngrijire la domiciliu persoane vârstnice, centre de recuperare neuromotorie, centre de consiliere antridrog. Asociaţia Caritas Metropolitan Greco-Catolic Blaj are organizate servicii sociale în Judeţele Alba, Braşov, Sibiu, Mureş.

În cursul anului 2014, inspectorii sociali au efectuat controale lunare la aceste servicii subvenţionate în baza Legii 34/1998, în urma cărora s-au constatat nereguli care au dus la diminuarea subvenţiei pentru luna verificată. Sumele care nu au fost acordate ca urmare a deficienţelor sunt: 1530 lei. În anul 2014 s-a acordat subvenţie pentru 8 servicii sociale în cuantum de 313.200 lei pentru 264 beneficiari. În urma verificărilor efectuate de către inspecţia socială pentru întocmirea raportului de oportunitate în vederea încheierii convenţiei aferente anului 2015, s-a acordat suma de 219.360 lei pentru 6 servicii sociale pentru un număr de 149 beneficiari.

Fundaţia Sf. Francisc Deva cu servicii sociale în judeţul Alba a solicitat subvenţie pentru două centre rezidenţiale – copii (44 beneficiari) în cuantum de 132.000 lei. În urma verificărilor efectuate de către inspectorii sociali din cadrul AJPIS Alba s-a constatat că un număr de 29 beneficiari nu au măsură de plasament. Ca urmare furnizorul de servicii sociale nu este eligibil pentru a beneficia de subvenţie în baza Legii 34/1998.

Asociaţia de îngrijire şi ajutor la domiciliu Elena – Punct de lucru Vidolm – Unitate de Îngrijire la domiciliu a solicitat subvenţie în anul 2015 pentru un serviciu social de îngrijire la domiciliu în cuantum de 216.000 lei pentru 150 beneficiari. După verificările efectuate s-a cinstatat că nu sunt eligibili pentru a beneficia de subvenţie în baza Legii 34/1998.
Asociaţia AS 2001 beneficiază de subvenţie în baza Legii 34/1998 din anul 2011, pentru următoarele tipuri de servicii sociale: servicii de îngrijire la domiciliu persoane vârstnice. S-a solicitat subvenţie pentru 3 servicii sociale, aferente unui număr de 200 beneficiari.

În urma unor nereguli de natură administrativă s-a acordat subvenţie pentru un singur centru, cu 90 beneficiari, în cuantum de 128.640 lei.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

2 Comentarii

2 Comments

  1. catalin

    joi, 15.01.2015 at 01:18

    Asociatia caritas in toate serviciile ei pe care le presteaza isi obliga angajatii sa traga din pix activitatea pentru a iesii sumele cerute de la subventie !!! Pot aduce dovezi clare despre ceea ce afirm am lucrat la ei si din cauza ca nu am acceptat aceste falsuri am preferat sa plec de la organizatia caritas .nu va puteti imagina cat se lucreaza si cat se *** de la stat prin hartiile complectate de aceasta fundatie ….

  2. Daniela

    joi, 15.01.2015 at 13:42

    Buna ziua,si eu am facut un curs la As 2001 si nu m-au chemat la examen si mi-au spus ka nu mai pot da examenul la ei si nici bani nu vor sa mi mai dea,ce e de facut?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Alocațiile copiilor cresc cu 20% de la 1 februarie. Ministrul Muncii a anunțat ce se întâmplă cu a doua majorare

Publicat

Alocațiile copiilor cresc, de la 1 februarie, cu 20 la sută, a anunțat, miercuri seara, ministrul Muncii, Raluca Turcan. Despre a doua creștere, Turcan a spus că va discuta când va exista bugetul aprobat.

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a declarat, miercuri seara, la TVR, că alocațiile pentru copii cresc, de la 1 februarie, cu 20 la sută.

„Alocațiile vor intra de la 1 februarie, adică de săptămâna viitoare, majorate cu 20%. Pentru calendarul de majorare a alocațiilor avem o lege în Parlament și vom vedea dacă se menține și a doua tranșă”, a spus ministrul Turcan.

A doua tranșă de majorare a alocațiilor ar trebui să aibă loc în vara anului 2021.

Citeste mai mult
Publicitate

AIUD

Un tânăr deținut în Penitenciarul Aiud susține că medicul stomatolog i-a stricat dantura când i-a scos 2 dinți. Ce s-a întâmplat

Publicat

aiud penitenciar

Un tânăr deținut în Penitenciarul de Maximă Siguranță Aiud susține că medicul stomatolog al închisorii i-a distrus dantura, în timpul unei proceduri, și din acest motiv a cerut daune morale. 

Mai exact, în plângerea forumată, deținutul a declarat în data de 31 august 2020 a fost scos la cabinetul stomatologic pentru extracția unui dinte.

Acolo doctorul i-a spus că trebuie să-i scoată și un alt dinte. După ce a fost anesteziat, la nici 2 minute medicul s-a apucat să-i scoată dintele.

”După ce i-a scos un dinte, l-a durut foarte tare, iar din această cauză tânărul a început să plângă  și susține că a fost obligat de către doctor să înghită toată saliva cu sânge. Mai mult, tânărul a declarat că doctorul striga foarte tare la el.

De asemenea, tânărul a mai spus că la extracția celui de a doilea dinte, nu a mai suportat durerea și a sărit de pe scaun, se arată în motivarea Judecătoriei Aiud.

Câteva ore mai târziu, tânărul a fost dus la cabinetul medical din cauza faptului că i s-a umflat toată fața și i s-a administrat o fiolă de algocalmin.

Câteva zile mai tarziu i s-a dat un tratament cu antibiotic, iar timp de 9 zile nu ar fi putut să mănânce nici un fel de hrană a mai susținut acesta.

Acesta a mai spus în timpul procesului că i-a rămas un rest din dinte, șidoctorul refuză să îl mai primească la cabinetul stomatologic pentru investigații”, se arată în plangerea forumată de deținut.

Mai mult de atât, în timpul intervenției, tânărul susține că ”medicul i-a vorbit pe un ton ridicat spunându-i să înghită și a înghițit cu tot cu dinți, nu i s-a asigurat un vas în care să poată scuipa ce avea în gură”, se arată în motivarea instanței.

Poziția Penitenciarului Aiud

Reprezentații Penitenciarului au specificat că deținutul ”a fost pregătit pentru efectuarea extracției, respectiv anesteziat. În timpul efectuării manoperei, brusc, s-a ridicat de pe scaun și a spus că nu mai dorește să i se facă nimic, deoarece îl doare. I s-a propus suplimentarea anesteziei, deoarece unul dintre resturi era aproape extras. Nu a mai dorit să i se facă nimic și a părăsit încăperea.

Referitor la afirmația că a fost nevoit să înghită saliva cu sânge, nu este adevărată deoarece o manoperă sângerândă în cazul de față, extracția, se realizează prin tamponare cu comprese sterile, astfel încât sângele nu avea cum să fie înghițit. Mai mult decât atât nu avea cum să înghită un dinte, deoarece extracția nu a fost finalizată.

Referitor la afirmația deținutului că medicul ar fi strigat la el, medicul precizează că atitudinea sa față de deținuți a fost întotdeauna una corespunzătoare, atât din punct de vedere moral cât și deontologic, fapt care poate fi confirmat și de către asistentul medical de stomatologie prezent la incidentul menționat.

Următoarea prezentare la cabinetul stomatologic a fost în data de 07.09.2020, când i s-au administrat 4 tablete Larofen și 4 tablete Piafen, de către asistentul medical de stomatologie. Deoarece medicul se afla în concediu de odihnă, în perioada 02.09.-30.09.2020.

Medicul stomatolog consideră că dacă ar mai fi solicitat și în alte rânduri să fie prezentat la cabinetul stomatologic, cu siguranță ar fi fost prezentat, nicidecum nu se susține afirmația lui, că a fost refuzat de către medic, în perioada respectivă medicul fiind în concediu.

Referitor la acuzația că i-a fost refuzată cererea pentru a i se face un film dentar, medicul menționează că deținutul nu a solicitat acest lucru, fapt ce reiese și din studierea dosarului de cereri”, se mai arată în documentul citat.

În data de 18 decembrie, magistrații Judecătoriei Aiud au respins cererea tânărului deținut și l-au obligat pe acesta la plata a 200 de lei cu titlul cheltuieli de judecată.

 

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Parcare supraetajată lângă Spitalul Județean Alba, proiect comun al Primăriei Alba Iulia și Consiliului Județean Alba

Publicat

Viceprimarul municipiului Alba Iulia, Marius Filimon, a anunțat pe contul său de Facebook două proiecte importante ale administrației locale.

Este vorba în primul rând despre o parcare supraetajată care va fi construită lângă Spitalul Județean de Urgențe Alba Iulia. Parcarea, spune Filimon, va fi funcțională anul viitor.

Potrivit unor surse Alba24, o parte din viitoarea parcare va fi rezervată pentru personalul medical, iar cealaltă va fi disponibilă ca parcare cu plată și abonament.

De asemenea, viceprimarul Filimon mai anunță stadiul proiectului centurii de nord a orașului.

Potrivit temei de proiectare, traseul obiectivului propus va începe din sensul giratoriu Alba Iulia Nord, către teritoriul administrativ al comunei Ighiu și va face legătura între DN 1 (E 81) și DN 74.

Va avea 4,6 kilometri pe teritoriul municipiului Alba Iulia și 1,4 pe cel al comunei Ighiu.

Postarea viceprimarului Marius Filimon:

”Ieri am avut o întâlnire cu președintele CJ Alba, Ion Dumitrel, cu administratorul public la județului, Dan Popescu și cu primarul municipiului, Gabriel Pleșa, întâlnire la care am discutat pașii concreți pe care trebuie să-i urmăm pentru realizarea a doua investiții importante care vor fi făcute în parteneriat de Primăria Alba Iulia și Consiliul Județean Alba.

Prima se referă la centura de nord a municipiului, investiție care în acest moment urmează pașii legali. În câteva zile ne așteptăm să primim PUZ-ul împreună cu avizele aferente.

Din păcate, birocrația românească a făcut să existe niște întârzieri în obținerea acestor avize. Primăria Ighiu, al treilea partener, a început realizarea PUZ-ului pentru porțiunea de pe teritoriul ei. Lucrurile se mișcă.

Poate prea încet, dar se mișcă și ne luptăm cu legile, regulile și regulamentele care de multe ori îngreunează totul.

Celălalt subiect discutat a fost legat de parcarea etajată care se va realiza pe bd-ul. Transilvaniei, lângă Spitalul Județean de Urgență.

S-au stabilit etapele care trebuie parcurse și contribuția fiecărui partener în această primă fază a dezvoltării investiției respective.

Pe lângă documentele necesare, Primăria Alba Iulia va realiza un studiu de trafic pentru acea zonă, studiu necesar pentru a vedea modul de acces și de ieșire din parcare precum și modul în care va fi influențată circulația.

Dacă lucrurile merg așa cum ne-am propus, anul viitor ar trebui să fie funcțională această parcare” a scris pe contul său, viceprimarul Marius Filimon.

Foto: Arhivă

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Meteș: Opt copii buni la învățătură din cinci familii modeste au nevoie de rechizite pentru școală

Publicat

Opt copii ai unor familii din Meteș (județul Alba) au nevoie de rechizite pentru a merge la școală, potrivit voluntarilor de la Fapte bune din Alba. 

Copiii, cu rezultate foarte bune la școală, provin din 5 familii modeste, fără posibilități materiale. 4 dintre familii sunt monoparentale. 

Aceștia au nevoie de 23 caiete de matematică, 19 caiete tip dictando, 5 caiete de tip 1, 8 cutii creioane colorate, 8 penare, 8 stilouri, 8 blocuri de desen, 8 cutii acuarele, 5 truse geometrice, 5 dicționare ale limbii române pentru elevi.

În limita posibilităților, copiii au nevoie și de 8 ghiozdane și eventual niște haine.

Detalii despre cum pot ajunge rechizitele la copii se pot obține pe grupul de Facebook Fapte Bune din Alba.

Toți cei 8 copii au rezultate foarte bune la școală, fiind recomandați de educatoare și învățătoare.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate