Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Niciun investitor pentru „Cupru Min”. Cele două firme care se arătau interesate de producţia pe 7 ani nu au mai depus oferte

Publicat

Ministerul Economiei a anunţat, vineri, că niciuna dintre cele două firme care au rămas în cursa pentru producţia de cupru pe 7 ani de la exploatarea din Roşia Poieni, judeţul Alba nu a depus până la termenul limită de joi oferte angajante. Cu alte cuvinte, procedura iniţiată a eşuat, iar acum ministerul încearcă să găsească o nouă strategie pentru atragerea unui partener strategic pentru investiţii la „Cupru Min” Abrud.

În comunicatul de presă, Ministerul Economiei arată că “în data de 13 decembrie 2013, s-a finalizat procedura de vânzare de concentrat de cupru la Cupru Min SA, constând în licitaţie cu oferta în plic, precedată de negociere pe baza de oferte preliminare si neangajante, conform Memorandumului aprobat în şedinţa de Guvern din 27 februarie 2013.

Pana la termenul stabilit (12 decembrie 2013, ora 10.00), niciuna dintre cele două companii, Trafigura PTE LTD Singapore şi Yldirim Holding Turcia, aflate în faza de negociere, nu a depus oferta angajantă în etapa finală a procedurii”.

Reprezentanţii ministerului mai precizează că, pe parcursul negocierilor, ambii participanţi au solicitat modificări ale unora dintre condiţiile iniţiale, stabilite prin caietul de sarcini, vizând în principal preţul minim (avansul de 40 milioane euro ce trebuia plătit în ianuarie 2014 – n.r.) sau garanţii suplimentare asupra activelor societăţii. “Având în vedere că modificarea acestor condiţii ar fi reprezentat o schimbare esenţială a prevederilor obligatorii din caietul de sarcini, Comisia de negociere nu a putut accepta aceste propuneri, deoarece ar fi fost încălcate principiile esenţiale ale unei proceduri competitive nediscriminatorii, fapt ce a fost comunicat ofertanţilor”, se mai arată în comunicat.

Astfel, în perioada următoare se vor reanaliza principiile din memorandum, precum şi conditiile din caietul de sarcini, urmând să fie stabilită o nouă strategie de atragere a unui partener comercial strategic pentru realizarea investiţiilor la Cupru Min S.A

SC Cupru Min S.A. înregistrează în prezent o evoluţie economică pozitivă, în primele zece luni ale acestui an realizând un profit de 13,9 milioane de lei, mai mare decât cel înregistrat în tot anul 2012, când a consemnat un profit de 11 milioane de lei, iar veniturile totale ale companiei în această perioadă s-au ridicat la 138,5 milioane de lei, mai precizează reprezentanţii ministerului.

De asemenea, în ultimele 7 luni ale acestui an a fost dublat volumul de investitii in descoperta, crescând, astfel, gradul de asigurare cu rezerve de minereu de la 7,2 luni la aproximativ 12 luni.

Situaţia financiară a companiei este stabilă în acest moment. Societatea nu are angajate credite şi nu înregistreaza restanţe la bugetul de stat. Principala prioritate a managementului societăţii este identificarea finanţării pentru realizarea investiţiilor”, concluzionează sursele citate.

Prin Memorandumul din 27 februarie 2013 a fost stabilită strategia de atragere de investiţii la Cupru Min SA, obiectivul fiind cooptarea unui partener comercial strategic care să ofere un avans de 40 milioane de euro într-un proiect de investiţii pe 3 ani, plătibil până la 13 ianuarie 2014 şi care să fie capabil să cumpere cantitatea de minereu exploatată pe o perioadă de 7 ani, respectiv circa 45.000 de tone de concentrat de cupru la un preţ minim de 6.900 dolari pe tonă.

În cadrul procedurii şi-au manifestat interesul trei ofertanţi, respectiv Trafigura PTE LTD (Singapore), Glencore International AG (Elvetia) şi Yildirim Holding A.S. (Turcia). După verificarea documentelor, s-a constatat neeligibilitatea companiei Glencore International AG, astfel încât Trafigura PTE LTD şi Yildirim Holding A.S. au fost incluse pe lista scurtă pentru continuarea procedurii, până la finalizarea acesteia în 12 decembrie, ora 10.00.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax