Connect with us
Publicitate

BLAJ

Nicolae Furdui Iancu cântă la Blaj alături de grupul instrumental ”Crai Nou” cu ocazia sărbătoririi Zilei Școlii Ardelene. PROGRAM

Publicat

Ziua Școlii Ardelene va fi sărbătorită la Blaj în data de 11 octombrie 2024. Evenimentul va consta într-o serie de manifestări culturale.

În data de 11 octombrie a fiecărui an se sărbătorește Ziua Școlii Ardelene, dedicată omagierii rolului fundamental al ideilor culturale și politice promovate de mișcarea cunoscută sub numele de Școala Ardeleană.

A fost stabilită această dată, deoarece la 11 octombrie 1754, episcopul greco-catolic Petru Pavel Aron a emis decretul de înființare, la Blaj, a primelor școli sistematice și moderne din istoria românilor.

Fiind un an cu o încărcătură specială, Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba vor organiza la Blaj, în data de 11 octombrie 2024, o serie de manifestări culturale care vor începe la ora 16:00 cu depunere de flori la sediul primei şcoli cu predare în limba română din Transilvania.

PROGRAM

Începând cu ora 16:30, toate manifestările culturale vor avea loc în sediul Palatului Cultural din Blaj, după următorul program:

Ora 16:30:

  • România tradițională – Zona Târnavelor în arta populară. Expoziție etnografică;
  • Expoziţie de carte veche din colecția Muzeului Național al Unirii;
  • Avram Iancu și Blajul. Expoziţie tematică de carte

Ora 17:00:

  • Mesajul Preafericitului Cardinal Lucian Mureșan, arhiepiscop major al Arhieparhiei de Făgăraș și Alba Iulia și mesajele organizatorilor şi ale partenerilor;
  • Conferința „Avram Iancu și Spiritul Școlii Ardelene”, susținută de Acad. Prof. univ. dr. IOAN BOLOVAN, director al Institutului de Istorie „George Barițiu“ din Cluj-Napoca, institut al Academiei Române;
  • Eveniment editorial susținut de VASILE GEORGE DÂNCU, director la Editura Școala Ardeleană: Seria „AVRAM IANCU 200”: Avram Iancu. O viață de erou de Silviu Dragomir; Avram Iancu. Dramă. 1934 de Lucian Blaga; Avram Iancu, făuritor de istorie națională de Mircea Popa; Glonțul de argint sau Adevărata moarte a lui Avram Iancu. Teatru de Mircea Tomuș; Avram Iancu. Secvențe biografice de Ionuț Țene; Avram Iancu și epoca sa de Nicolae Buta; Avram Iancu. Eroul zilelor noastre de Mircea-Gheorghe Abrudan, Ioan Bolovan, Sorina Paula Bolovan, Ela Cosma, Loránd L. Mádly, Sorin Șipoș, Varga Attila. Proiect editorial realizat de Asociația Cluj24;
  • Aniversări culturale: prof univ. dr. CORNEL TATAI-BALTĂ și prof. ANA HINESCU;
  • Recital cultural-patriotic – NICOLAE FURDUI-IANCU și Grupul instrumental „Crai Nou”.

În Alba Iulia, la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, pe tot parcursul zilei de 11 octombrie 2024, cei interesați de mișcarea „Școala Ardeleană și de corifeii ei vor putea viziona și consulta cărțile din expoziția tematică organizată cu titlul „Ziua Şcolii Ardelene”.

 

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:



ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate