Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Noapte de coșmar pentru trei adulți și un copil rămași izolați în Cheile Râmețului fără semnal să sune la 112. Cum au fost salvați

Publicat

Trei adulți și un copil au petrecut o noapte izolați de civilizație, în Cheile Râmețului, din cauza creșterii apelor pe Valea Geoagiului. Aceștia nu au putut să apeleze la 112 deoarece in zonă nu este semnal. 

Salvarea a venit din partea Salvamont Alba care au primit un telefon de la familia unuia dintre cei rătăciți. Atunci salvatorii montani au pornit în căutarea lor. 

Creștere bruscă a debitelor pe valea Geoagiului care străbate și formează Cheile Râmețului a dus la izolarea în defileu a unui grup format de patru persoane, trei adulți și un copil, care fiind în imposibilitatea apelării numărului unic de urgență 112, au rămas în defileu complet izolați, în zona mediană a Cheilor, până în dimineața zilei de duminică, 25.06.2023, când în urma apelului unui din părinții unui membru al grupului, au început operațiunile de căutare a acestora, au transmis reprezentații Salvamont Alba.

Serviciul Public Salvamont-Salvaspeo Alba a intervenit cu 11 salvatori montani și voluntari, care au reușit șă ajungă la turiștii izolați într-un timp scurt, în pofida debitului încă crescut al văii.

Salvatorii montani au localizat, recuperat, evaluat și echipat turiștii cu echipament de protecție și îmbrăcăminte necesare evacuării acestora în siguranță spre aval, în zona Văii Mănăstirii, unde au fost predați spre evaluare medicală ambulanței aflate la fața locului, deoarece aceștia erau epuizați după o noapte petrecută pe firul apei în zonă complet izolată de debitele crescute.

Serviciul Public Salvamont-Salvaspeo Alba atrage pe această cale atenția turiștilor care practică drumeția, să se echipeze corespunzător pentru toate tipurile de vreme, evoluțiilor meteorologice în schimbare, care pot duce la apariția unor situații de izolare.

Turiștii trebuie să aibă rezerve de apă, hrană și haine, care să le asigure supraviețuirea în asemenea situații care pot apărea inopinat. Să țină cont de avertizările autorităților cu privire la fenomenele meteo de nowcasting, și să se refugieze din calea apelor la timp în zone înalte din împrejurimi.

De asemenea, tot Salvamont Alba a intevenit în salvarea unui alt grup de turiști,  în zona de amonte a Cheilor Râmețului, unde un grup organizat de turiști a fost surprins de ploile torențiale produse în zonă, ceea ce a dus la blocarea acestora în satul izolat Cheia (fără acces auto).

O parte din aceștia se aflau încă pe poteca din Strunga Caprei, un traseu turistic montan expus și dificil, fapt ce a dus la blocarea acestora în zona de abrupt.

Echipa de salvatori montani a reușit localizarea acestora și extragerea lor din abrupt, și evacuarea terestră a întregului grup spre satul Brădești (comuna Râmeț) unde fiind acces auto facil, au fost preluați de către colegii de la ISU Alba, evaluați medical și transportați cu autospecialele către mijloacele lor auto aflate în Valea Mănăstirii.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax