Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Noaptea Muzeelor la Alba Iulia: Participă Palatul Principilor și Muzeul Principia. Precizările directorului Robert Roman. VIDEO

Publicat

Palatul Principilor și Muzeul Principia din Alba Iulia participă la Noaptea Muzeelor, un eveniment boicotat la nivel național de foarte multe muzee mari, din cauza salarizării personalului.

Directorul Palatului Principilor, Rober Roman, a explicat care va fi programul zilei de sâmbătă.

”Centrul Cultural Palatul Principilor prin cele două muzee pe care le deține, Muzeul Palatul Principilor Transilvaniei și Muzeul Principia va sărbători și va continua derularea evenimentului Noaptea Muzeelor.

Din punctul nostru de vedere, este puțin forțat să ne răzbunăm pe public în cursul acestei zile, la acest eveniment atât de important pentru cultura românească” a spus Roman.

El a explicat și programul evenimentelor la cele două locații: lansarea unui film de prezentare a castrului Legiunii a XIII-a Gemina și a castrului roman Apulum, spectacole de reenactment, concerte și salve de tun.

Accesul va fi gratuit de la ora 18:00 atât în spațiile muzeale, cât și la evenimentele pregătite special pentru această ocazie.

Noaptea Muzeelor la Alba Iulia

Astfel, între orele 18.00 și 02.00, vizitatorii se vor putea bucura de spectacole de reconstituire istorică, dansuri medievale, renascentiste, concerte, ateliere antice, lupte cu gladiatori, ba chiar și de salve de tun.

Seria evenimentelor va fi deschisă de spectacolul schimbului de gardă, susținut de Garda Cetății, la ora 18.00, urmat de cel al AIBD Brass&Drums, care vor defila, începând cu ora 18.30, de la Poarta a III-a a Cetății Alba Carolina, până în curtea palatului princiar.

La Muzeul Principia vizitatorii vor fi întâmpinați de centurionul Legiunii a XIII-a Gemina și de gladiatori iar la Muzeul Palatul Principilor Transilvaniei își va face apariția Mihai Viteazul, împreună cu un număr însemnat de oșteni, într-un moment prezentat de istoricul Andrei Pogăciaș.

Costumul lui Mihai Viteazul va fi cel original, purtat de Amza Pellea în filmul istoric românesc 𝑀𝑖ℎ𝑎𝑖 𝑉𝑖𝑡𝑒𝑎𝑧𝑢𝑙, regizat în 1971 de Sergiu Nicolaescu.

Noaptea Muzeelor 2024: Muzeul Național al Unirii Alba Iulia va fi ÎNCHIS. Anunțul instituției

Muzeul Național al Unirii nu va participa la eveniment. Angajații instituției s-au alăturat unei acțiuni de protest care are loc la nivel național, având în centru salarizarea personalului.

Angajații nu sunt în grevă (Noaptea Muzeelor fiind organizată în afara programului de lucru) ci au decis pur și simplu că nu vor participa.

Reprezentanții muzeului din Alba Iulia au transmis că programul zilei de sâmbătă, 18 mai 2024, este cel obișnuit: 10-18.00.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax