Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Noi cărţi de identitate din aprilie pentru cetăţenii români. Documentul va conţine şi date medicale ale deţinătorului

Publicat

Din 1 aprilie, 2014, cetăţenii români vor avea noi cărți de identitate. Buletinele electronice se vor elibera din aprilie, iar punerea în circulație a noilor documente de identitate se va realiza, în mod eșalonat, în termen de maximum 18 luni de la data emiterii primei cărți electronice de identitate. Totuși legea nr. 235/2013 stabilește că la data punerii în circulație a cărții electronice de identitate, cetățenii români pot opta fie pentru eliberarea unei cărți de identitate, fie pentru eliberarea cărții electronice de identitate.

Pe noile documente de identitate vor fi incluse şi informaţii de pe cardul de sănătate, respectiv codul unic de identificare în sistemul de asigurări sociale de sănătate şi numărul cardului de asigurat.

Vor apărea şi diagnostice medicale cu risc vital, grupa sanguină şi RH-ul, dar şi acceptul pentru prelevarea de organe după deces. Şi datele de contact ale medicului de familie vor trebui să se regăsească pe cartea de identitate electronică.

Ministerul Afacerilor Interne propune un nou model pentru actele de identitate ce urmează a fi puse în circulație începând de anul viitor, acesta fiind în conformitate cu noile dispoziții introduse în luna iulie.

Cei care optează pentru cartea de identitate normală trebuie să știe că nu va conține cipul și amprentele deținătorului.

Ministerul Afacerilor Interne a lansat în dezbatere publică proiectul de hotărâre care stabilește, printre altele, forma și conținutul de date ale documentelor de identitate ce urmează a fi puse în circulație începând cu data de 1 aprilie 2014.

Mai exact este vorba despre cartea de identitate (C.I.), cartea electronica de identitate (C.E.I), cartea de identitate provizorie (C.I.P.) și dovada de reședință în cazul cetățenilor români și de cartea de rezidență, cartea electronică de rezidență (C.E.R.), cartea de rezidență permanentă și cartea de rezidență electronică permanentă, pentru cetățenii statelor membre ale UE, Spațiului Economic European și Confederației Elvețiene care au reședința pe teritoriul României.

Documentul publicat de MAI prevede că noile cărți de identitate vor conține date în format tipărit sau în format inscripționat prin tehnici speciale și datele înscrise în mediu de stocare, precum și elemente de particularizare și de siguranță, suplimentare față de cele aflate în circulație în prezent. Datele cu caracter personal vizibile sunt:

– numele și prenumele titularului;

– sexul;

– cetățenia titularului;

– data și locul nașterii titularului;

– semnătura olografă a titularului;

– imaginea facială a titularului;

– C.N.P.

– adresa de domiciliu a titularului.

 sursa: realitatea.net

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax