Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Noi condiții de înscriere la concursul pentru funcțiile de directori la școli și licee. Baza de selecție a candidaților, extinsă


Publicat

examen

Guvernul a adoptat joi o ordonanță care modifică Legii Educației. Noile prevederi reglementează modul de organizare a concursului pentru ocuparea funcțiilor de conducere la nivelul sistemului național de învățământ preuniversitar.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Educației, modificările au fost făcute în condițiile în care contractele de management încetează înainte de începutul noului an școlar 2021-2022.

Conform Ordonanței de Urgență, a fost extinsă baza de selecție și au fost introduse criterii de performanță în susținerea concursului pentru ocuparea funcțiilor de director, director adjunct în unitățile de învățământ preuniversitar și funcțiilor de conducere, îndrumare și control în inspectoratele școlare și casele corpului didactic.

Concurs directori școli: Șanse mai mari pentru tinerii profesori

Astfel, legea nu va mai limita înscrierea la concurs doar a cadrelor didactice titulare care au calitatea de expert în management educațional.

Prin urmare, Ministerul Educației anunță că „se vor putea prezenta la concursul pentru ocuparea funcției de director/director adjunct în unitățile de învățământ și cadre didactice titulare care nu au calitatea de experți în management educațional, dar care au diplomă de licenţă sau atestat de echivalare în condițiile 149 alin. (3), au promovat examenul de definitivat și au cel puțin cinci ani vechime în învățământ”.

Concurs directori școli: Care este nota promovare

De asemenea, la concursul pentru ocuparea funcţiilor de îndrumare şi de control din inspectoratele şcolare vor putea participa și cadrele didactice titulare care nu au calitatea de expert în management educaţional, dar care au diplomă de licenţă și gradul didactic I sau II.

Totodată, la concursul pentru ocuparea funcțiilor de conducere din inspectoratele școlare şi de director al casei corpului didactic se vor putea înscrie și cadrele didactice titulare care nu au calitatea de expert în management educaţional, dar care au diplomă de licenţă și titlul de doctor sau gradul didactic I.

Pentru a promova, candidații înscriși la concursuri trebuie să obțină minimum nota 7 atât la proba scrisă, cât și la interviu.

„Extinderea bazei de selecție a personalului apt să se înscrie la concursul pentru ocuparea unei funcții de conducere în sistemul de învățământ preuniversitar și reevaluarea criteriilor de performanță vor avea ca efect creșterea calității actului educațional”, se arată în comunicatul Ministerului Educației.

(sursa: Mediafax)Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ECONOMIE

APIA: Peste 800.000 de cereri unice depuse în campania 2021. Mai puține față de anul trecut, dar pentru suprafață mai mare

Publicat

teren agricol

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a anunțat că până la termenul limită de vineri au fost depuse peste 800.000 de cereri unice aferente unei suprafețe totale de aproape 10 milioane de hectare.

Față de anul trecut, a scăzut numărul de cereri, dar a crescut suprafața.

Campania de primire a cererilor unice de plată aferente anului 2021, inclusiv perioada de depunere cu penalităţi s-a încheiat în 11 iunie.

Potrivit APIA, în perioada 1 martie – 11 iunie 2021 au fost depuse 815.291 cereri pentru o suprafaţă solicitată la plată de 9.941.867,01 de hectare.

Din analiza comparativă a datelor existente la nivelul Agenţiei reiese că, prin raportare la Campania 2020 când a fost depus un număr de 826.964 cereri de plată, pentru o suprafaţă de 9.814.937,39 ha, în Campania 2021 numărul de cereri depuse a scăzut cu 11.673, în vreme ce suprafaţa solicitată a crescut consistent, respectiv cu 126.929,62 ha.

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

ITM Alba: Șase persoane prinse la muncă fără forme legale și amenzi de peste 120.000 lei, după controale la firme în județ

Publicat

Inspectorii ITM Alba au dat amenzi în valoare totală de peste 120.000 de lei și au depistat șase persoane care se aflau la muncă fără forme legale de angajare, la patru angajatori. Sunt rezultatele controalelor la firme din județ, derulate săptămâna trecută.

În perioada 7 – 12 iunie, în domeniul relațiilor de muncă, au fost verificați 61 de angajatori care au în total 674 de salariați.

Inspectorii constatat 128 de nereguli și au aplicat 12 sancțiuni: patru amenzi în cuantum de 120.000 de lei, pentru șase persoane depistate în lucru fără forme legale de angajare, la patru angajatori și opt avertismente.

Principalele deficienţe stabilite în controale:

 • primirea în lucru a salariaţilor fără întocmirea în formă scrisă a contractelor individuale de muncă;
 • netransmiterea în termenul legal a elementelor referitoare la încadrarea în muncă a salariaților;
 • neplata orelor suplimentare și neacordarea concediilor legale de odihnă, anuale;
 • neacordarea repausului săptămânal și a sporului aferent;
 • neconducerea corectă a evidenţei timpului lucrat ;
 • netransmiterea în termenul legal în Revisal a modificarilor intervenite in executarea contractelor individuale de muncă;

În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, au fost verificate 46 de unități și constatate 86 de nereguli. Au fost sancționați 21 angajatori, fiind aplicate două amenzi în cuantum de 8.000 de lei și au fost date 23 de avertisemente.

Principalele deficienţe stabilite în controale:

 • Lipsa fișelor de aptitudini eliberate în urma examinării medicale la angajare și/sau periodică a lucrătorilor.
 • Lipsa evaluarii riscurilor de accidentare și îmbolnăvire profesională pentru activitățile desfășurate.
 • Lipsa autorizării inițiale și a verificărilor periodice a echipamentelor tehnice supuse reglementărilor ISCIR.
 • Lipsa instruirii periodice a lucrătorilor.
 • Organizarea necorespunzătoare a activității la nivelul unităților, conform noilor reglementari din H.G. nr. 955/2010 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii securității și sănătății în muncă nr. 319/2006.
 • Lipsa instrucțiunilor proprii de securitate a muncii pentru activitățile desfășurate.
 • Desfășurarea activității fără efectuarea examenului medical la angajare și/sau periodic a lucrătorilor.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Dosar penal pentru un bărbat din Alba Iulia, care și-a bătut iubita. Nu mai are voie să se apropie de ea

Publicat

Polițiștii din Alba Iulia au emis un ordin de protecție provizoriu față de un bărbat care și-ar fi agresat concubina. Bărbatul s-a ales cu dosar penal pentru violență în familie.

La data de 13 iunie 2021, polițiștii din Alba Iulia au fost sesizați de către o femeie, de 34 de ani, din municipiu, cu privire la faptul că, în seara zilei de 12 iunie, ar fi fost agresată de concubin.

În urma aplicării formularului de evaluare a riscului, față de bărbatul, de 32 de ani, polițiștii au emis un ordin de protecție, pe o perioada de 5 zile și i-au interzis să se apropie de femeie.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de violență în familie.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Șofer din Botoșani cu dosar penal în Sebeș. Avea date false pe talon la mențiunile privind inspecția tehnică

Publicat

Un bărbat din județul Botoșani s-a ales cu dosar penal în Alba după ce a prezentat talonul cu date falsificate în ceea ce privește inspecția tehnică pentru autoturismul pe care-l conducea.

Potrivit IPJ Alba, sâmbătă, 12 iunie, în jurul orei 21.00, polițiștii rutieri din Sebeș, în timp ce acționau pe strada Drumul Sibiului din Sebeș, au oprit pentru control un autoturism condus de un bărbat de 34 de ani, din comuna Ungureni, județul Botoșani.

În urma verificării documentelor prezentate de conducătorul auto, polițiștii au constatat că mențiunile privind inspecția tehnică periodică erau falsificate.

Față de conducătorul auto, a fost întocmit dosar penal pentru fals în înscrisuri oficiale și uz de fals.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate