Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Noi condiţii pentru managerii firmelor de taxi. Cum vor putea primi certificatul de competenţă profesională

Publicat

taxiMinisterul Transporturilor a pus în dezbatere normele privind pregătirea şi atestarea profesională a managerilor companiilor de taxi. Potrivit OG 8/2016, aplicabilă de 1 februarie, aceştia îşi pot exercita profesia doar dacă nu au anumite menţiuni înscrise în cazierul judiciar. Acum, sunt prezentate condiţiile în care îşi pot primi atestatul.

Potrivit legislaţiei în vigoare, managerii companiilor de taxi trebuie să aibă certificatul de cazier judiciar din care să rezulte că nu au fost condamnaţi pentru diverse infracţiuni, cum ar fi cele contra siguranţei pe drumurile publice, cele contra vieţii, sănătăţii şi integrităţii corporale sau infracţiunile contra patrimoniului.

În plus, trebuie să obţină un certificat de competenţă profesională. Legislaţia a fost introdusă având în vedere că, “pe piața de profil persoanele care își exercită funcția de manger de transport la companii de taximetrie o fac doar în baza certificatului de competență profesională a managerului de transport al operatorilor de transport cu autobuze”.

Potrivit proiectului care va fi prezentat Guvernului pentru aprobare, certificatele de competenţă profesională a managerilor de transport rutier de persoane vor avea valabilitate de 10 ani şi vor putea fi obţinute de cei care au absolvit liceul, au reşedinţa în România şi participă la curs de pregătire profesională în domeniu.

Mai exact, pregătirea profesională în vederea obținerii certificatului de manager de transport în regim de taxi și închiriere se realizează numai în centrele de pregătire și perfecționare profesională autorizate de Ministerul Transporturilor pentru pregătirea managerilor de transport.

În vederea participării la cursurile de pregătire profesională a managerilor de transport în regim de taxi și închiriere, candidații se înscriu la un centru de pregătire și perfecționare profesională autorizat de Ministerul Transporturilor.

Cursurile de pregătire profesională a managerilor de transport în regim de taxi și închiriere sunt susținute de lectori atestați de Ministerul Transporturilor pentru pregătirea managerilor de transport.

Certificatul de competenţă profesională a managerului de transport în regim de taxi și închiriere se obţine în urma promovării de către candidați a unui examen, care constă dintr-o probă cu durata de 60 de minute, cuprinzând 60 de întrebări cu 4 variante de răspuns, din care una sau mai multe corecte.

Pentru promovarea examenului, candidaţii trebuie să răspundă corect la cel puţin 70% din întrebări.

Certificatele de competență profesională a managerului de transport în regim de taxi și închiriere sunt eliberate de către Ministerul Transporturilor, prin Autoritatea Rutieră Română – A.R.R.

În vederea eliberării certificatului de competență profesională a managerului de transport în regim de taxi și închiriere, solicitantul depune la Autoritatea Rutieră Română – A.R.R următoarele documente:

– cerere

– copia actului de identitate în termen de valabilitate

– copie după diploma de absolvire a liceului, după certificatul de competență profesională a persoanei desemnate să conducă permanent și efectiv activitatea de transport rutier de persoane, valabil, sau după certificatul de competență profesională a managerului de transport în regim de taxi și închiriere, valabil

– dovada achitării tarifului de eliberare a certificatului de competență profesională a managerului de transport

Certificatul de competență profesională a managerului de transport în regim de taxi și închiriere se eliberează în termen de maxim 10 zile de la data înregistrării cererii la Autoritatea Rutieră Română – A.R.R.

Potrivit proiectului de HG propus de Ministerul Transporturilor, programul de pregătire profesională a managerilor de transport în regim de taxi și închiriere va include cursuri de drept civil, comercial, social, fiscal, gestionarea comercială și financiară a firmelor, precum și siguranța rutieră și securitatea transportului şi va cuprinde 60 de ore de curs.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax