Contacteaza-ne si pe
Publicitate

EVENIMENT

Noi condiţii pentru sporuri de muncă în MApN. Cât vor primi în plus angajaţii ministerului şi criteriile de acordare

Publicat


militari

Noi condiții de acordare a sporului de muncă au fost publicate de Ministerul Apărării Naţionale (MApN), într-un proiect de hotărâre pus în dezbatere.

Modificările sunt propuse în contextul alinierii la Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, având în vedere că sistemul de apărare nu are doar gradați ca angajați, ci și funcţionari publici şi personal contractual.

Angajații MApN, dar și din celelalte sisteme din apărare, ordine publică și securitate națională beneficiază în prezent de sporurile de până la 15% pentru condiţii periculoase sau vătămătoare, pentru condiţii grele de muncă şi pentru activităţile care solicită o încordare psihică foarte ridicată.

Prin noua hotărâre se propune reglementarea unitară a acordării sporului reglementat de art. 12 alin. (2) din Anexa VI – Familia ocupaţională de funcţii bugetare “Apărare, ordine publică şi securitate naţională”, deoarece sporul pentru condiţii de muncă specificat este un spor strict legat de locul de desfăşurare a activităţii.

Hotărârea prevede că angajații care îşi desfăşoară activitatea fracţionat la mai multe locuri de muncă, cu sporuri diferite, beneficiază de sporul prevăzut pentru fiecare loc de muncă, în funcţie de timpul efectiv lucrat.

Pentru încadrarea locurilor de muncă în anumite condiții, se vor avea în vedere următoarele criterii:

– existenţa factorilor nocivi – fizici, chimici sau biologici şi mecanismul de acţiune a acestora asupra organismului;

– intensitatea de acţiune a factorilor nocivi sau asocierea acestor factori;

– durata de expunere la acţiunea factorilor nocivi;

– existenţa unor condiţii de muncă care implică un efort fizic mare, în condiţii de microclimat zgomot intens sau vibraţii;

– existenţa unor condiţii de muncă ce implică un risc de accidentare sau îmbolnăvire;

– structura şi nivelul morbidităţii în raport cu specificul locului de muncă;

– alţi factori care pot duce la uzura prematură a organismului.

Sporul pentru condiţii periculoase sau vătămătoare se acordă acolo unde, cu toate măsurile de securitate a muncii luate, se menţine un permanent risc de îmbolnăvire sau leziune fizică, cum ar fi pericolul de explozie, iradiere, contagiune şi/sau contaminare, accidentare, agresiune fizică.

La stabilirea concretă a procentelor de spor în cadrul cuantumului aprobat, se vor avea în vedere riscul de îmbolnăvire şi/sau de accidentare, solicitarea nervoasă şi indicii de morbiditate.

Pentru activităţile care solicită o încordare psihică foarte ridicată se acordă un spor de până la 15% din solda de funcţie/salariul de funcţie/salariul de bază, corespunzător timpului efectiv lucrat.

sursa: legestart.ro


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

2 Comentarii

2 Comments

 1. pilu

  luni, 15.07.2019 la 21:23

  Ati uitat sporul de pas de defilare !

  • Pentru Pilu

   miercuri, 17.07.2019 la 08:36

   Pilu, de ce nu te angajezi în Armată pentru a beneficia de sporul invocat, la pachet cu o misiune de patrulare în Afganistan?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Un bărbat de 37 de ani a murit la secția de Urgențe a Spitalului Județean Alba. Anchetă a poliției după reclamația rudelor

Publicat

s

Polițiștii din Alba au declanșat, vineri, o anchetă in rem pentru ucidere din culpă în urma unei plângeri formulate de o femeie din Alba care a declarat că soțul său, în vârstă de 37 de ani, a murit joi seara la Spitalul Județean de Urgențe Alba Iulia după ce a fost ținut prea mult timp […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Salariul minim din UE, între 300 și 2.000 de euro. România, printre statele europene cu cele mai scăzute salarii minime

Publicat

euro

Salariul minim în statele europene este între 300 și 2.000 de euro. Luxemburg are cel mai ridicat salariu minim, iar în Albania, aspirantă la aderarea la clubul european, este cel mai scăzut salariu minim. România se află, alături de Bulgaria și Ungaria, printre țările cu cele mai scăzute salarii minime. Publicația spaniolă Cope, preluată de […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

O nouă destinație de vacanță cu zbor direct din Sibiu, în sezonul de vară 2020. Orarul de zbor către Monastir, Tunisia

Publicat

Aeroportul Internațional Sibiu, împreună cu reprezentanții Amara Tour, a anunțat lansarea unei noi destinații de vacanță cu zbor direct de la Sibiu spre Monastir – Tunisia, în sezonul de vară 2020. Zborurile pe ruta Sibiu – Monastir vor fi operate de compania aeriană Jasmin Airways în regim de curse charter, cu o frecvență săptămânală, în […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Cele mai periculoase boli infecţioase din ultimii ani. Pentru una nu s-a găsit până acum tratament

Publicat

laborator

Coronavirusul nu este primul virus misterios cu care se confruntă omenirea în ultimele două decenii. Ultimele știri aduc aminte de epidemia SARS, care a infectat aproximativ 8.000 de oameni la nivel global. Sindromul Acut Respirator Sever (SARS) este fără îndoială una dintre cele mai periculoase boli infecţioase din ultimii ani, a cărei evoluţie este de […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate