Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Noi drepturi pentru pacienți. Care sunt tratamentele de care vor beneficia persoanele asigurate. Lege la Senat

Publicat

Noi drepturi pentru pacienți. Comisia pentru sănătate din Senat a avizat favorabil propunerea legislativă prin care „terapia durerii” este inclusă în categoria drepturilor pacienţilor.

Serviciile medicale pentru terapia durerii sunt definite ca:

ansamblul de servicii medicale de diagnosticare, tratament şi monitorizare a pacienţilor de toate vârstele (copii sau adulţi) cu dureri acute sau cronice. Obiectivul este îmbunătăţirea calităţii vieţii acestora prin controlul sau înlăturarea durerii.

Prin acest act normativ, se include dreptul la servicii medicale pentru „terapia durerii” în ansamblul drepturilor asiguraţilor în cadrul asigurărilor sociale de sănătate. Acesta este alături de dreptul la servicii medicale pentru vindecarea bolii, pentru prevenirea complicaţiilor şi pentru recuperare.

Noi drepturi pentru pacienți: înlăturarea durerii

„Proiectul este important pentru că reprezintă o schimbare fundamentală în abordarea medicinei în România: nu se mai pune accentul doar pe partea de tratament efectiv pentru vindecare sau îmbunătăţirea stării bolnavului, ci şi pe eliminarea sau măcar reducerea drastică a suferinţei.

Dacă înlăturăm durerea, prin medicamentaţie şi proceduri medicale specifice, îmbunătăţim viaţa bolnavilor şi îi putem ajuta să treacă mai uşor peste nişte momente cu adevărat dificile din viaţa lor.

Tehnica medicală şi cunoştinţele noastre au evoluat suficient astfel încât, aproape în fiecare caz putem face lucruri concrete în sistemul spitalicesc, pentru a reduce suferinţa celor care se confruntă cu aproape orice tip de afecţiune”, a afirmat senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc, potrivit Agerpres.

Noi drepturi pentru pacienți: cadre medicale special instruite

Actul normativ mai prevede că Ministerul Sănătăţii, celelalte ministere şi instituţiile cu reţea sanitară proprie şi Ministerul Educaţiei elaborează strategia privind formarea profesională în managementul durerii a profesioniştilor. De asemenea, se elaborează şi strategia privind educarea pacienţilor pentru prevenirea şi terapia durerii.

„Pe lângă introducerea dreptului la terapie fără durere, legea pe care am iniţiat-o prevede ca oamenii să fie informaţi despre ce înseamnă că pot avea acces la tratamente specifice în acest sens. Un pacient trebuie să ştie că poate merge la orice tip de consultaţie sau intervenţie medicală şi că nu va suferi fizic de pe urma procedurilor la care este supus. Asta poate garanta şi o stare psihologică mai bună.

De asemenea, ne trebuie cadre medicale care să fie special instruite pentru această specialitate şi care, în timp, să dezvolte acest domeniu important pentru bunăstarea pacienţilor. În statele dezvoltate din Vest, se lucrează de zeci de ani pe această direcţie din dorinţa de a reduce suferinţa semenilor încercaţi de boală”, a adăugat Pauliuc.

Proiectul modifică şi completează Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax