Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Modificări la Legea Pensiilor: Două profesii vor fi încadrate în categoria locurilor de muncă în condiții speciale

Publicat

pensii 2024

Parlamentarii propun modificarea Legii pensiilor pentru introducerea unor noi funcții în categoria locurilor de muncă în condiții speciale. O inițiativă legislativă înregistrată la Senat prevede adăugarea, în domeniul extracției minereurilor, a persoanelor care au îndeplinit funcţiile de şofer, respectiv primitor-distribuitor.

Propunerea legislativă pentru modificarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice a fost înregistrată la Senat pentru dezbatere pe 16 februarie.

Proiectul prevede introducerea a două noi funcții în categoria locurilor de muncă în condiții speciale, în domeniul extracției minereurilor. Este vorba despre locurile de muncă ale persoanelor care au îndeplinit funcţiile de şofer, respectiv primitor-distribuitor.

„Este nerealist şi discriminatoriu ca legea să recunoască încadrarea în categoria locurilor de muncă în condiţii speciale pentru o persoană care, spre exemplu, îndeplinea funcţia de şef de depozit, fără a le recunoaşte contribuţia şi expunerea la factorii de risc şi persoanelor care realizează activitatea de transport, încărcare-descărcare materiale, precum şi persoanelor însărcinate cu primirea şi distribuirea materialelor”, se precizează în expunerea de motive.

Mai exact, articolul 30 alin. (1), litera k) se modifică şi va avea următorul cuprins:

„k) activităţile de producţie, mentenanţă şi asimilate din unităţile de producţie ale minelor de minereuri, pentru personalul implicat direct şi nemijlocit în utilizarea procedeelor şi utilajelor specifice extracţiei minereurilor, care a ocupat următoarele funcţii: adjunct şef carieră, adjunct şef depozit, adjunct şef uzină, artificier, automacaragiu, buldozerist, electrician, electrician subteran, electromecanic, electromecanic subteran, electromecanic turbosuflantă, electronist, excavatorist, frezor, inginer, inginer conducător formaţie de lucru, inginer şef investiţii, inginer şef producţie, instalator, laborant, lăcătuş, lăcătuş mecanic, lăcătuş mecanic subteran, macaragiu, maistru, manipulant, mecanic, mecanic maşini utilaje, mecanic subteran, miner subteran, miner suprafaţă, muncitor necalificat, muncitor necalificat subteran, operator preparare, operator preparare subteran, prelucrător aşchiere, primitor distribuitor, revizor tehnic, şef carieră, şef laborator control tehnic de calitate, şef depozit, şef secţie, şef uzină, şofer, strungar, subinginer, subinginer conducător formaţie de lucru subteran, sudor, sudor subteran, tehnician;

O altă modificare prevăzută în proiect vizează extinderea recunoaşterii riscurilor profesionale şi a condiţiilor speciale de muncă şi pentru salariaţii care, în perioada anterioară datei de 1 aprilie 2001, derulând activităţile şi ocupând funcţiile prevăzute de lege, au fost încadraţi în grupa a II-a de muncă, conform legislaţiei în vigoare la momentul respectiv.

În prezent, pentru salariaţii care au derulat activităţile prevăzute la lit. k) a alin.(l) a art. 30, legea asimilează stagiul de cotizare în condiţii speciale de muncă doar pentru persoanele care au fost încadrate în grupa I de muncă.

Inițiativa legislativă propune asimilarea stagiului de cotizare în condiţii speciale de muncă prevăzut la art. 30 alin. (1) lit. k), pentru perioada anterioară datei de 1 aprilie 2001, în care salariaţii au desfăşurat activităţi dintre cele prevăzute la alin. (1) lit. k), ocupând funcţiile specificate acolo, şi pentru locurile de muncă încadrate conform legislaţiei anterioare în grupa a II-a de muncă.

„În concluzie, se poate constata faptul că, pe de o parte, situaţia persoanelor care au îndeplinit funcţiile de şofer, respectiv primitor distribuitor este şi asemănătoare, şi comparabilă cu
situaţia celorlalte categorii de angajaţi cărora li se recunoaşte încadrarea în condiţii speciale de muncă, şi, pe de altă parte, se poate constata că acelaşi lucru reiese şi prin compararea situaţiei persoanelor încadrate în grupa I de muncă cu persoanele încadrate în grupa a II-a de muncă”, se mai precizează în expunerea de motive.

Proiectul a fost inițiat de către deputatul PNL de Alba, Alin Ignat, fiind semnat de mai mulți colegi liberali.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax