Contacteaza-ne si pe
Publicitate

EVENIMENT

Noi informații în cazul copiilor cu toxiinfecţie alimentară: Numărul oficial al internărilor a ajuns la 26. Se aşteaptă rezultatele analizelor

Publicat


În cazul copiilor internaţi de urgenţă, miercuri seara, cu simptome de toxiinfecţie alimentară, au fost înregistrate până joi dimineaţa 26 de internări. Reamintim că aceşti copii au mâncat o masă de prânz, miercuri, la cantina Centrului de Educaţie Incluzivă din Alba Iulia și au acuzat dureri abdominale, grețuri și vărsături.

Pacienţii au fost internaţi la Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba (17 cazuri) şi la spitalele din Aiud (7 cazuri) şi Sebeş (2 cazuri). Aceştia au fost stabilizaţi şi vor rămâne internaţi aproximativ două zile, în funcţie de cazul fiecăruia.

Reamintim că, din punct de vedere sanitar-veterinar, au fost luate măsuri de sigilare a bucătăriei în care au fost preparate felurile de mâncare pe care copiii le-au consumat şi de prelevare a probelor din alimente.

Reprezentanţii DSVSA Alba au declarat că este vorba de recoltarea de probe din materia primă de natură sanitar-veterinară (pulpa de porc şi pulpa de pui congelate). În prezent, probele se află în laborator, în stare de decongelare, urmând să fie monitorizată o evoluţie a eventualelor bacterii dezvoltate în carne.

Același tip de mâncare a fost furnizată și la două grădinițe din Alba Iulia

Aceeaşi firmă de catering a trimis feluri de mâncare similare şi la alte două unităţi:  Grădiniţa „Dumbrava Minunată” (136 de porţii) şi „Grădiniţa Noastră” (10 porţii). Din aceste locaţii nu au fost semnalate cazuri cu simptome de toxiinfecţie alimentară. Mai mult, unii dintre copiii ajunşi la spital nu au consumat meniul în cauză, însă locuiesc în aceeaşi zonă cu ceilalţi pacienţi.

Directorul DSP Alba, Horea Timiş a precizat că rezultatele analizelor umane şi ale alimentelor în cazul probelor prelevate de Direcţia de Sănătate Publică vor fi aflate în două zile.

Cei care au ajuns la spital sunt copii cu nevoi speciale.

DSV face teste de sanitație în bucătăria de la „Nisa Group”

Potrivit declaraţiilor prefectului de Alba, Ştefan Bardan, doar cele trei unităţi şcolare menţionate au primit de la firma de catering porţii de mâncare, respectiv Centrul de Educaţie Incluzivă (cu sediul în vecinătatea Colegiului Tehnic „Dorin Pavel” din Alba Iulia), Grădiniţa „Dumbrava” şi „Grădiniţa Noastră”. Cercetările continuă la faţa locului, respectiv reprezentanţii DSVSA şi DSP realizează teste de sanitaţie, pentru a verifica, din punct de vedere al igienei, vesela şi restul obiectelor folosite în bucătărie, dar şi personalul care a asigurat servirea mesei. La Şcoala socială au fost furnizate 118 porţii de mâncare de către firma „Nisa Group”.

Prefectul de Alba a menţionat că unităţile de învăţământ în cauză au fost înştiinţate de miercuri seara privind sistarea temporară a furnizării de meniuri de la firma în cauză, acestea urmând să rezolve problema administrativă a asigurării acestor servicii.

Trei dintre copii suspecți de toxiinfecție alimentară au mâncat la altă cantină

Adrian Florea, directorul Centrului de Educaţie Incluzivă – instituția de învățământ unde s-a petrecut incidentul – a declarat că, în cadrul centrului sunt 116 copii. Miercuri, aceștia au servit masa în două serii. Copiii care au fost internați provin din cea de-a doua serie, iar 3 dintre cei 26 de copii suspecți de toxiinfecție alimentară au mâncat la cantina respectivă. Astăzi, copiilor nu li se mai servește mâncare. Conducerea Centrului a luat decizia să instituie pentru elevi un program scurt, până la ora 12.00, fără servirea mesei, până la stabilirea unui nou furnizor de alimente.  Florea a mai declarat că alegerea firmei „Nisa Group” SRL ca furnizor de alimente pentru Centrul de Educație Incluzivă a fost făcută prin negociere directă.

Reprezentantul firmei „Nisa Group”: „Aşteptăm rezultatele anchetei”

Administratorul firmei „Nisa Group”, Dan Dreghici a spus că au fost trimise, miercuri, 276 de porţii gătite la comun către şcoala specială şi cele două grădiniţe. „Din 118 copii de la şcoala specială, doar 24 am înţeles că au toxiinfecţie alimentară dintr-a doua grupă de clase, unde am dus ultima dată mâncare. Din aceşti 24 am înţeles că sunt 3 copii care nici măcar nu au mâncat din mâncarea gătită de noi, dar sunt între cei internaţi. Aşteptăm rezultatele anchetei”, a spus Dreghici.

„De doi ani de zile facem lucrul acesta, sunt 280 de copii pe care îi hrănim din aceeaşi mâncare, iar o parte fac toxiinfecţie alimentară. Eu sper că DSV-ul, Direcţia de Sănătate Publică să ne ajute să aflăm adevărul. Interesul este comun. Nu pot decât să-mi cer scuze acum părinţilor şi tuturor celor care au suferit din cauza asta şi să sperăm că se află adevărul, iar vinovaţii să plătească, chiar dacă s-ar putea să fim noi. Eu sunt foarte sceptic şi îmi vine greu să cred pentru că ar fi trebuit să se îmbolnăvească mai mulţi copii; copiii de grădiniţă, grupele de vârstă 3-5 ani care sunt mult mai sensibili, dar s-au îmbolnăvit copiii cei mai mari dintre toţi cei la care le-am servit masa – clasele V-VIII”, a încheiat Dreghici.

Noi precizări de la DSP Alba

Directorul DSP Alba, Horea Timiş a declarat că rezultatele analizelor vor veni în 2-3 zile. Aceasta este perioada necesară dezvoltării bacteriilor care ar fi cauzat toxiinfecţia copiilor. Până în prezent s-au recoltat probe de peste tot din cantina în care au mâncat copiii: de pe veselă, pereţi, geamuri, mese şi inclusiv de pe mâinile angajaţilor.


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Topul vorbitorilor de limbă engleză. Pe ce loc se clasează românii și cine este pe prima poziție

Publicat

limba engleza

Peste un miliard de oameni vorbesc engleza ca prima sau a doua limbă, potrivit unui raport realizat de EF Education First, citat de CNN. Dintre aceştia, olandezii sunt cei mai fluenţi vorbitori non-nativi de limba engleză de pe glob. Potrivit sursei citate, Suedia este poziţionată pe locul al doilea, în timp ce Norvegia se află […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Majoritatea românilor care merg în concediu cel puțin cinci zile preferă destinațiile din țară. Pe locul doi, Grecia

Publicat

Peste 40% dintre românii care locuiesc la orașe spun că preferă destinații din țară dacă merg în concediu cel puțin cinci zile. 16% dintre ei precizează că preferă Grecia, potrivit unui studiu de profil.România este preferată ca destinaţie turistică, pentru sejururi de peste cinci zile, de 41% dintre românii care locuiesc în mediul urban, pe […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

TRADIȚIILE lunii decembrie. Mituri, semnificații și sărbători, la sfârșitul anului 2019. Când va fi solstițiul de iarnă

Publicat

iarna, zapada

Finalul de an vine încărcat cu sărbători și semnificații deosebite legate de acestea. Luna decembrie este, de multe ori, cea mai așteptată, datorită ocaziilor de a oferi și primi cadouri. Este și momentul în care majoritatea dintre noi recapitulăm ceea ce s-a întâmplat în acest an și ne facem planuri pentru cel nou. Sărbătorile lunii […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

REZIDENȚIAT 2019: Peste 30 de candidați din Alba dau examen la centrele universitare din țară. Posturile disponibile

Publicat

medic rezident

Peste 30 de candidați din județul Alba s-au înscris la concursul de Rezidențiat 2019 și vor susține duminică testul scris. Majoritatea s-au înregistrat la centrul de examen din Cluj-Napoca, iar alții au ales Târgu Mureș sau Timișoara. În total, aproape 9000 de tineri vor da examen în cele șase centre din țară. Concursul de intrare […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate