Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Noi informații în cazul copiilor cu toxiinfecţie alimentară: Numărul oficial al internărilor a ajuns la 26. Se aşteaptă rezultatele analizelor


Publicat

În cazul copiilor internaţi de urgenţă, miercuri seara, cu simptome de toxiinfecţie alimentară, au fost înregistrate până joi dimineaţa 26 de internări. Reamintim că aceşti copii au mâncat o masă de prânz, miercuri, la cantina Centrului de Educaţie Incluzivă din Alba Iulia și au acuzat dureri abdominale, grețuri și vărsături.

Pacienţii au fost internaţi la Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba (17 cazuri) şi la spitalele din Aiud (7 cazuri) şi Sebeş (2 cazuri). Aceştia au fost stabilizaţi şi vor rămâne internaţi aproximativ două zile, în funcţie de cazul fiecăruia.

Reamintim că, din punct de vedere sanitar-veterinar, au fost luate măsuri de sigilare a bucătăriei în care au fost preparate felurile de mâncare pe care copiii le-au consumat şi de prelevare a probelor din alimente.

Reprezentanţii DSVSA Alba au declarat că este vorba de recoltarea de probe din materia primă de natură sanitar-veterinară (pulpa de porc şi pulpa de pui congelate). În prezent, probele se află în laborator, în stare de decongelare, urmând să fie monitorizată o evoluţie a eventualelor bacterii dezvoltate în carne.

Același tip de mâncare a fost furnizată și la două grădinițe din Alba Iulia

Aceeaşi firmă de catering a trimis feluri de mâncare similare şi la alte două unităţi:  Grădiniţa „Dumbrava Minunată” (136 de porţii) şi „Grădiniţa Noastră” (10 porţii). Din aceste locaţii nu au fost semnalate cazuri cu simptome de toxiinfecţie alimentară. Mai mult, unii dintre copiii ajunşi la spital nu au consumat meniul în cauză, însă locuiesc în aceeaşi zonă cu ceilalţi pacienţi.

Directorul DSP Alba, Horea Timiş a precizat că rezultatele analizelor umane şi ale alimentelor în cazul probelor prelevate de Direcţia de Sănătate Publică vor fi aflate în două zile.

Cei care au ajuns la spital sunt copii cu nevoi speciale.

DSV face teste de sanitație în bucătăria de la „Nisa Group”

Potrivit declaraţiilor prefectului de Alba, Ştefan Bardan, doar cele trei unităţi şcolare menţionate au primit de la firma de catering porţii de mâncare, respectiv Centrul de Educaţie Incluzivă (cu sediul în vecinătatea Colegiului Tehnic „Dorin Pavel” din Alba Iulia), Grădiniţa „Dumbrava” şi „Grădiniţa Noastră”. Cercetările continuă la faţa locului, respectiv reprezentanţii DSVSA şi DSP realizează teste de sanitaţie, pentru a verifica, din punct de vedere al igienei, vesela şi restul obiectelor folosite în bucătărie, dar şi personalul care a asigurat servirea mesei. La Şcoala socială au fost furnizate 118 porţii de mâncare de către firma „Nisa Group”.

Prefectul de Alba a menţionat că unităţile de învăţământ în cauză au fost înştiinţate de miercuri seara privind sistarea temporară a furnizării de meniuri de la firma în cauză, acestea urmând să rezolve problema administrativă a asigurării acestor servicii.

Trei dintre copii suspecți de toxiinfecție alimentară au mâncat la altă cantină

Adrian Florea, directorul Centrului de Educaţie Incluzivă – instituția de învățământ unde s-a petrecut incidentul – a declarat că, în cadrul centrului sunt 116 copii. Miercuri, aceștia au servit masa în două serii. Copiii care au fost internați provin din cea de-a doua serie, iar 3 dintre cei 26 de copii suspecți de toxiinfecție alimentară au mâncat la cantina respectivă. Astăzi, copiilor nu li se mai servește mâncare. Conducerea Centrului a luat decizia să instituie pentru elevi un program scurt, până la ora 12.00, fără servirea mesei, până la stabilirea unui nou furnizor de alimente.  Florea a mai declarat că alegerea firmei „Nisa Group” SRL ca furnizor de alimente pentru Centrul de Educație Incluzivă a fost făcută prin negociere directă.

Reprezentantul firmei „Nisa Group”: „Aşteptăm rezultatele anchetei”

Administratorul firmei „Nisa Group”, Dan Dreghici a spus că au fost trimise, miercuri, 276 de porţii gătite la comun către şcoala specială şi cele două grădiniţe. „Din 118 copii de la şcoala specială, doar 24 am înţeles că au toxiinfecţie alimentară dintr-a doua grupă de clase, unde am dus ultima dată mâncare. Din aceşti 24 am înţeles că sunt 3 copii care nici măcar nu au mâncat din mâncarea gătită de noi, dar sunt între cei internaţi. Aşteptăm rezultatele anchetei”, a spus Dreghici.

„De doi ani de zile facem lucrul acesta, sunt 280 de copii pe care îi hrănim din aceeaşi mâncare, iar o parte fac toxiinfecţie alimentară. Eu sper că DSV-ul, Direcţia de Sănătate Publică să ne ajute să aflăm adevărul. Interesul este comun. Nu pot decât să-mi cer scuze acum părinţilor şi tuturor celor care au suferit din cauza asta şi să sperăm că se află adevărul, iar vinovaţii să plătească, chiar dacă s-ar putea să fim noi. Eu sunt foarte sceptic şi îmi vine greu să cred pentru că ar fi trebuit să se îmbolnăvească mai mulţi copii; copiii de grădiniţă, grupele de vârstă 3-5 ani care sunt mult mai sensibili, dar s-au îmbolnăvit copiii cei mai mari dintre toţi cei la care le-am servit masa – clasele V-VIII”, a încheiat Dreghici.

Noi precizări de la DSP Alba

Directorul DSP Alba, Horea Timiş a declarat că rezultatele analizelor vor veni în 2-3 zile. Aceasta este perioada necesară dezvoltării bacteriilor care ar fi cauzat toxiinfecţia copiilor. Până în prezent s-au recoltat probe de peste tot din cantina în care au mâncat copiii: de pe veselă, pereţi, geamuri, mese şi inclusiv de pe mâinile angajaţilor.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Restricții de circulație feroviară lângă Alba Iulia. Continuă lucrările de montare a pasajului CF pentru Autostrada Sebeș-Turda

Publicat

Circulația feroviară va fi restricționată și astăzi lângă Alba Iulia. Continuă lucrările de montare a tablierului metalic peste calea ferată, la Autostrada Sebeș – Turda, în zona nodului rutier „Alba Nord”.

”Circulația feroviară va fi restricționată astăzi, 5 august, în intervalul orar 10:10 – 19:10, pe magistrala 200A Teiuș-Alba Iulia, între stațiile CF Bărăbanț (km. feroviar 414+271 de metri) – Sântimbru (km.feroviar 409+500 de metri), pentru a permite efectuarea de lucrări de montare a tablierului metalic peste calea ferată, lucrări ce au loc la Autostrada Sebeș – Turda, în zona nodului rutier „Alba Nord”.

Vezi și VIDEO: Lucrările de pe șantierul A10, lângă Alba Iulia. Montarea tablierului metalic în zona nodul rutier Alba Nord

Pe durata lucrărilor, călătorii vor fi transbordați cu mijloace auto între stațiile CF Bărăbanț și Sântimbru”.

sursă: politiaromana.ro

foto: arhivă

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Ce condiții trebuie să îndeplinească elevii pentru a putea cere o tabletă educațională pentru școala online. Ordin de ministru

Publicat

copil tableta

Elevii care provin din mediu defavorizat trebuie să îndeplinească trei condiții pentru a putea cere una dintre cele 250 de mii de tablete care sunt în procedură de achiziție prin Oficiul Național pentru Achiziții Centralizare de la Ministerul Finanțelor.

Potrivit Edupedu.ro, părinții acestora vor semna un contract de comodat cu școala, pentru a primi tableta, după ce vor da o declarație pe propria răspundere și vor depune o cerere.

Contractul respectiv are o serie de obligații pentru elevi și sunt descrise într-un ordin de ministru. Aceștia trebuie să fie elevi din învățământul primar, gimnazial și secundar și sp provină din medii defavorizate.

Criteriile specifice pentru selecția celor care vor primi tablete, potrivit Ordinului citat, sunt următoarele:

 1. Să fie elevi ai căror familii nu dețin niciun dispozitiv electronic cu conexiune la internet
 2.  Elevii care nu dețin, în folosință personală, un dispozitiv electronic cu conexiune la internet
 3. Elevii de cetățenie română care s-au întors pe teritoriul României de la declanșarea pandemiei de COVID-19 și care nu au posibilitatea de a dispune de un dispozitiv electronic cu conexiune la internet.

Citește aticolul complet pe Edupedu.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

ANCPI: Licitaţie pentru înregistrarea imobilelor în sistemul de cadastru și carte funciară, în trei comune din Alba

Publicat

Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) a inițiat o procedură pentru achiziționarea serviciilor de înregistrare sistematică în Sistemul Integrat de Cadastru și Carte Funciară a imobilelor din 261 de unități administrativ-teritoriale (UAT). Printre acestea se numără și trei comune din județul Alba. 

ANCPI a lansat marți, 4 august, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o licitație pentru servicii de înregistrare sistematică în Sistemul Integrat de Cadastru și Carte Funciară a imobilelor în 261 de UAT- uri prin Programul Operațional Regional – Proiectul major privind „Creșterea gradului de acoperire și incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale din România”. Valoarea totală estimată a contractului este de 299.713.704,34 de lei, fără TVA.

Între unitățile administrativ-teritoriale se află și trei comune din județul Alba, respectiv Mihalț, Mirăslău și Unirea.

Achizițiile se desfășoară pe loturi, astfel:

 • Lotul 1 – Servicii de înregistrare sistematică în Sistemul Integrat de Cadastru şi Carte funciară a imobilelor situate în UAT Mihalț din județul Alba.
  • Suprafața estimată aferentă: 4.982 ha (464 ha intravilan, 4.518 ha extravilan)
  • Valoarea estimată: 852.888,57 lei, fără TVA
 • Lotul 2 – Servicii de înregistrare sistematică în Sistemul Integrat de Cadastru şi Carte funciară a imobilelor situate în UAT Mirăslău din județul Alba.
  • Suprafața estimată aferentă: 5.629 ha (251 ha intravilan, 5.378 ha extravilan)
  • Valoarea estimată: 1.038.656,78 lei, fără TVA
 • Lotul 3 – Servicii de înregistrare sistematică în Sistemul Integrat de Cadastru şi Carte funciară a imobilelor situate în UAT Unirea din județul Alba.
  • Suprafața estimată aferentă: 8.769 ha (532 ha intravilan, 8.237 ha extravilan)
  • Valoarea estimată: 1.665.815,05 lei, fără TVA

Obiectivul lucrărilor de înregistrare sistematică îl constituie înregistrarea în Sistemul Integrat de Cadastru şi Carte Funciară a tuturor imobilelor ce fac obiectul contractelor încheiate cu achizitorul.

Etapele principale de prestare a serviciilor de înregistrare sistematică constau în:

 • organizarea lucrărilor sistematice de cadastru,
 • recunoaşterea terenului,
 • realizarea raportului preliminar,
 • campania de informare publică,
 • identificarea limitelor imobilelor,
 • stabilirea limitelor imobilelor situate în intravilan,
 • stabilirea limitelor imobilelor situate în extravilan,
 • pregătirea fişei de date a imobilului,
 • identificarea deţinătorilor şi colectarea actelor,
 • întocmirea documentelor tehnice ale cadastrului,
 • publicarea documentelor tehnice ale cadastrului,
 • primirea şi soluţionarea cererilor de rectificare,
 • actualizarea documentelor tehnice ale cadastrului.

Citeste mai mult
Publicitate

BLAJ

Un bărbat din Alba, condamnat la închisoare pentru că a violat o bătrână de 86 de ani, nu este de acord cu pedeapsa primită

Publicat

batrana-batuta

Un bărbat din Roșia de Secaș, condamnat la închisoare cu executare pentru că a violat o femeie de 86 de ani, nu este de acord cu sentința dată de magistrații Judecătoriei Blaj și a făcut apel, iar dosarul s-a mutat pe rolul instanței superioare, la Curtea de Apel Alba Iulia.

În urmă cu aproape opt luni, în noaptea de 20/21 ianuarie 2020, Aurel M., de 35 de ani, aflat sub influența băuturilor alcoolice, ar fi escaladat gardul locuinței vârstnicei, iar apoi, prin forţarea uşii de acces, ar fi pătruns în casă, transmiteau reprezentanții IPJ Alba într-un comunicat de presă.

VEZI ȘI: Bătrână din Roșia de Secaș, violată de un consătean. Suspectul a fost reținut de poliție

Potrivit polițiștilor, după ce a intrat în casă, profitând de vârsta înaintată a femeii și imposibilitatea acesteia de a se apăra, bărbatul ar fi violat-o, iar ulterior ar fi părăsit locuința acesteia, deplasându-se la domiciliu.

La scurt timp, bărbatul a fost prins și arestat preventiv.

La mai bine de jumătate de an, magistrații de la Judecătoria Blaj l-au condamnat pe bărbat la 4 ani și 6 luni de închisoare cu executare, pentru viol și violare de domiciliu.

VEZI ȘI: Bărbatul din Roșia de Secaș, acuzat că a violat o femeie de 86 de ani, ARESTAT pentru 30 de zile. Decizie a Judecătoriei Blaj

Sentința la Judecătoria Blaj a fost dată pe 2 iulie:

”(…)  condamnă pe inculpatul M. Aurel (…) la pedeapsa de 4 (patru) ani şi 3 (trei) luni închisoare pentru infracţiunea de viol, (…) condamnă pe inculpatul M. Aurel la pedeapsa la pedeapsa de 9 (nouă) luni închisoare pentru infracţiunea de violare de domiciliu, (…) aplică inculpatului M. Aurel pedeapsa cea mai grea de 4 ani şi 3 luni închisoare, la care adaugă un spor obligatoriu de o treime din cealaltă pedeapsă, respectiv un spor de 3 luni, urmând ca inculpatul să execute în final pedeapsa de 4 (patru) ani şi 6 (şase) luni închisoare (…)”, se arată în minuta pe scurt a deciziei de la Judecătoria Blaj.

Acum, bărbatul a făcut apel la decizia judecătorilor, iar dosarul s-a mutat pe rolul instanței superioare, la Curtea de Apel Alba Iulia, unde prima ședință de judecată va avea loc pe 1 septembrie.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate