Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Noi meserii introduse de Ministerul Muncii pe lista ocupațiilor: navigator de pacienți, tehnician perfuzionist sau asistent atragere fonduri


Publicat

bursa, locuri de muncaMinisterul Muncii şi Justiţiei Sociale a lansat în dezbatere publică un proiect de act normativ care stabileşte introducerea a 28 de noi ocupaţii în COR (Clasificarea Ocupaţiilor din România). Printre noile meserii se numără asistent atragere fonduri, ergonomist, navigator de pacienți, specialist educație muzeală sau tehnician perfuzionist.

Ordinul privind modificarea şi completarea Clasificării ocupaţiilor din România – nivel de ocupaţie (şase caractere), aprobată prin Ordinul ministrului muncii, familiei şi protecţiei sociale şi al preşedintelui Institutului Naţional de Statistică nr.1832/856/2011 a fost pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Muncii și Justiției Sociale în data de 15 februarie.

Propunerile, sugestiile şi opiniile cu privire la proiectul de ordin privind modificarea şi completarea Clasificării ocupaţiilor din România – nivel de ocupaţie (şase caractere) pot fi trimise până pe 24 februarie.

Astfel, conform propunerii legislative, COR se completează cu aceste 28 noi ocupaţii practicate în cadrul economiei naționale:

– asistent atragere fonduri (cod 333914)

– auditor electroenergetic (cod 215150)

– auditor termoenergetic (cod 215154)

– curator (cod 262114)

– ergonomist (cod 226309)

– inginer centrale eoliene (cod 215152)

– inginer centrale fotovoltaice (cod 215151)

– inginer conducere și control sisteme de utilități energetice (cod 215162)

– inginer de proces în tratarea/epurarea apei (cod 214490)

– inginer echipamente și sisteme hidroenergetice (cod 215157)

– inginer electrician (cod 215149)

– inginer energetica clădirilor (cod 215159)

– inginer exploatare centrale hidroelectrice (cod 215156)

– inginer exploatare centrale termoelectrice (cod 215153)

– inginer exploatare echipamente și instalații nucleare (cod 214954)

– inginer management resurse de apă (cod 215158)

– inginer programare și optimizare a instalațiilor și proceselor energetice (cod 215160)

– inginer protecția mediului în energetică (cod 214304)

– inginer rețele și sisteme hidraulice (cod 215163)

– inginer securitate obiective nucleare (cod 215155)

– inginer tehnologii informatice în energetică (cod 215161)

– manager atragere fonduri (cod 243222)

– manager cultural (cod 134921)

– manager în servicii sociale (cod 112039)

– navigator de pacienți (cod 226922)

– specialist educație muzeală (cod 262115)

– supervizor în servicii sociale (cod 263513)

– tehnician perfuzionist (cod 226925)

Documentul prevede şi modificări la denumurile anumitor ocupaţii, după cum urmează:

– denumirea ocupației cod 215105 se modifică din „inginer electroenergetică” în „inginer sisteme electroenergetice”;

– denumirea ocupației cod 215112 se modifică din „inginer rețele electrice” în inginer rețele electroenergetice”;

– denumirea ocupației cod 215111 se modifică din „proiectant inginer energetician” în „inginer proiectant energetician”;

– denumirea ocupației cod 215109 se modifică din „inginer termoenergetică” în „inginer sisteme termoenergetice”;

– denumirea ocupației cod 215115 se modifică din „inginer centrale nuclearoelectrice” în „inginer exploatare centrale nuclearoelectrice”.

sursa: mmuncii.ro, legestart.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


TOP articole in ultimele zile

Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: O educatoare din Ciugud le trimite copiilor în fiecare seară câte o poveste spusă de ea. Mulțumiri din partea unei mămici

Publicat

O femeie din Șeușa (comuna Ciugud), mamă a trei copii, a transmis pe adresa redacției Alba24 câteva rânduri de mulțumire pentru educatoarea din sat care, în această perioadă în care unitățile școlare sunt închise, le trimite copiilor în fiecare seară, povești citite de ea.

Educatoarea se numește Luminița Maria Filip și este foarte atașată de cei mici: îi sună cu video și le trimite părinților acasă idei de activități pentru aceste zile în care copiii trebuie să stea în casă. 

”Bună ziua,

Mă numesc Muntean Gabriela mămica a 3 copilași, și aș dori să-i mulțumim educatoarei noastre, se numește Luminița Maria Filip! Vrem să-i mulțumim tot cea ce face pentru copilașii noștri din satul Șeușa, Comuna Ciugud.

În fiecare seara la ora 21 ne trimite povești citite de ea pentru copilași, ne sună pe video să povestească cu copilașii și  facem o mulțime de activități de acasă, îndrumate de dânsa.

As fi onorata dacă ați putea publica acest material în semn de mulțumire pentru tot ce face pentru copiii noștri, în aceste vremuri grele! Vă mulțumesc! O zi bună!”

Citeste mai mult
Publicitate

BLAJ

De vineri, acțiuni de dezinfecție la scările de bloc din Blaj. Informații pentru locatari

Publicat

Primăria municipiului Blaj anunță că începând de vineri, 3 aprilie 2020, ora 17:00, va dezinfecta cu biocid toate scările de bloc din municipiu, respectiv intrarea, casa scărilor și scările până la ultimul etaj. Această operațiune se va încheia, cel târziu, în cursul zilei de duminică.

Dezinfecția se va face cu o substanță din categoria biocidelor, folosită în unitățile de alimentație publică, care nu dăunează sănătății. Populația este rugată ca timp de 30 de minute de la realizarea dezinsecției cu biocid în scara de bloc să nu părăsească locuința.

Deoarece există posibilitatea ca substanța folosită să ajungă și pe ușile apartamentelor, după o jumătate de oră acestea pot fi șterse cu apă și apoi lăsate să se usuce.

„Rugăm populația să manifeste înțelegere, să fie responsabilă, să se informeze doar din surse oficiale și să respecte cu strictețe recomandările autorităților competente”, au transmis reprezentanții Primăriei.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Orașul Teiuș a rămas fără apă potabilă, pentru câteva ore bune, din cauza unei avarii

Publicat

Orașul Teiuș a rămas fără apă potabilă, joi, 2 aprilie, din cauza unei avarii la o conductă de distibuție. Potrivit reprezentanților S.C. APA CTTA S.A. ALBA – Sucursala Alba Iulia, avaria a fost produsă de către firma, Prenis Construct,pe strada Cetatuie, în jurul orei 11.30.

Furnizarea cu apă potabilă în Teiuș s-ar putea relua în cursul zilei de astăzi. Reprezentații companiei de apă au transmis că întreruperea ar putea dura circa șapte ore.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Un bărbat din Sebeș, scos de polițiști de sub pat. De ce se ascundea

Publicat

politie noaptea

Un bărbat din Sebeș a fost prins de polițiști în interiorul unui apartament din municipiu, în care a pătruns, prin efracției, pentru a fura bunuri. Individul se ascundea sub un pat, încercând să scape. A fost reținut și urmează să fie cercetat sub control judiciar.

Potrivit IPJ Alba, în noaptea de 31.03/01.04.2020, în urma unui apel, la 112, prin care un cetățean semnala o posibilă faptă de furt, polițiștii de siguranță publică din Sebeș s-au deplasat în cartierul Mihail Kogălniceanu unde au constatat că gemul unui apartament situat la parter era spart. Apartamentul aparține unui cetățean din Sebeș și este nelocuit.

Cu ocazia verificărilor efectuate, în interiorul acestuia, a fost identificat un bărbat de 30 de ani, din Sebeș, cunoscut cu antecedente penale, care, în încercarea de a scăpa, se ascundea sub un pat.

Bărbatul a fost reținut, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tentativă de furt calificat, iar ulterior a fost prezentat în fața procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sebeș care au dispus, față de acesta, măsura preventivă a controlului judiciar.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate