Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Noi modalități de plată, OBLIGATORII din 9 noiembrie. Sunt vizați furnizorii de gaz, curent, apă și gunoi, dar și instituțiile

Publicat

O modificare importantă intră în vigoare cu caracater obligatoriu de miercuri, 9 noiembrie. Furnizorii de gaz, curent, apă și gunoi, dar și instituțiile pulbice, vor fi nevoite să accepte și plata online. 

Companiile de utilitate publică, instituțiile de stat și comercianții cu cifră de afaceri mai mare de 50.000 de euro vor trebui să accepte plata cu cardul.  

Operatorii economici furnizori de servicii de utilitate publică, precum și instituțiile și autoritățile publice care încasează impozite, taxe, contribuții, amenzi, dobânzi, penalități de întârziere, penalități, tarife, alte obligații de plată și sume pentru serviciile prestate sau intermediate, au obligația să accepte încasări și prin intermediul cardurilor de debit, de credit sau preplătite, atât prin intermediul unui terminal POS, cât și online.

Măsura se aplică și persoanelor juridice care desfășoară activități de comerț cu amănuntul și cu ridicata.

Atenție, este vorba despre firmele care realizează anual o cifră de afaceri mai mare de 50.000 euro în echivalent lei.

Acestea au obligația să accepte ca mijloc de plată cardurile de debit, de credit sau preplătite, prin intermediul unui terminal POS și/sau al altor soluții moderne de acceptare, inclusiv aplicații ce facilitează acceptarea plăților electronice.

În cazul în care, timp de 2 ani consecutivi, pragul menționat nu a fost depășit, comercianții nu mai au obligația de acceptare a cardurilor de debit, de credit sau preplătite.

Astfel, dacă n-o fac deja, vor fi obligați să permită plata online cu cardul, printre alții, furnizorii de apă și canalizare, electricitate, gaze, salubritate, servicii telefonice și de internet, dar și primăriile, indiferent de dimensiunea localității, scriu jurnaliștii de la Avocatnet.ro.

Legea 128 din 2002 a fost modificată la începutul acestui an, în sensul celor amintite mai sus, iar companiile de utilități și instituțiile statului au avut la dispoziție șase luni de la intrarea în vigoare a legii, adică până pe 9 noiembrie 2022, pentru a face funcționale sistemele de plată.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax