Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Noi norme UE privind concediile de paternitate și de creștere a copilului, în vigoare de astăzi. România, obligată să le aplice

Publicat

familie parinti copii

Toate statele membre UE, inclusiv România va aplica de marți, 2 august, normele instituite la nivelul Uniunii pentru a îmbunătăți echilibrul dintre viaţa profesională şi cea privată a cetățenilor. Comisia Europeană se va asigura că fiecare stat va respecta noile norme și reglementări.

Comisia Europeană anunță, printr-un comunicat , că normele stabilesc standarde minime privind concediul de paternitate, concediul pentru creșterea copilului și concediul de îngrijitor, precum și drepturi suplimentare, cum ar fi dreptul de a solicita formule flexibile de lucru, care vor ajuta persoanele în cauză să își continue atât cariera, cât și viața de familie fără a sacrifica una dintre acestea în favoarea celeilalte.

Directiva UE urmărește să sporească participarea femeilor pe piața muncii

Directiva urmărește să sporească participarea femeilor pe piața forței de muncă și utilizarea concediilor din motive familiale și a formulelor flexibile de lucru. În ansamblul UE, rata de ocupare în rândul femeilor este cu 10,8% mai mică decât cea din rândul bărbaților.

CE arată că doar 68% dintre femeile cu responsabilități familiale lucrează, comparativ cu 81% dintre bărbații cu aceleași responsabilități. Directiva le oferă lucrătorilor perioade de concediu pentru a se ocupa de membrii familiei care au nevoie de sprijin și garantează, în general, că părinții și îngrijitorii își pot concilia viața profesională cu cea de familie.

Document: Directiva poate fi văzută AICI

Statele membre au avut obligaţia de a transpune directiva în legislaţia naţională până marţi, 2 august. Ca etapă următoare, Comisia va evalua exhaustivitatea şi conformitatea măsurilor naţionale notificate de fiecare stat membru şi va lua măsuri dacă este necesar.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax