Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Noi obligații propuse pentru comercianții online: vor trebui să afișeze pe site toate informațiile de pe ambalajele produselor

Publicat

Noi obligații propuse pentru comercianții online. Comercianții care vând produse în mediul online ar putea fi obligați să afișeze pe site, în detaliu, toate suprafețele ambalajului sau etichetei produselor vândute, nu doar imaginea de prezentare a acestora. 

Măsura este prevăzută într-un proiect de ordin privind modul de furnizare de informaţii la comercializarea produselor alimentare și a produselor nealimentare prin intermediul pieței online, publicat joi de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC), în dezbatere publică.

Acesta vizează modificarea legislației din domeniu, astfel încât pe site-uri să apară, în detaliu, toate etichetele și informațiile prezente pe ambalajul fiecărui produs în parte.

„Ca urmare a verificărilor efectuate în mediul online cu privire la produsele alimentare preambalate cât și a produselor nealimentare (textile, detergenți ș.a) comercializate prin intermediul platformelor de web, s-a constatat faptul că, mare parte din produsele supuse vânzării nu prezintă, în totalitate, informațiile cu caracter obligatoriu impuse prin cadrul legal, în vigoare, consumatorul fiind astfel în imposibilitatea de a face alegeri corecte, în deplină cunoștință de cauza la momentul luării deciziei de achiziționare a produselor.

Corecta informare a consumatorilor cu privire la toate aspectele menționate anterior reprezintă de altfel o garanție în plus că aceștia fac alegeri corecte în raport de propria lor persoană, nefiind astfel expuși riscului de a-și prejudicia singuri sănătatea sau de a cumpăra produse pe care nu le pot folosi”, transmite ANPC.

Noi obligații propuse pentru comercianții online

Astfel, pentru protejarea consumatorilor și a drepturilor fundamentale ale acestora în mediul online, precum și pentru creșterea transparenței și responsabilității operatorilor economici care își desfăşoară activitatea prin intermediul platformelor online, ordinul stabileşte modalităţile de informare cu privire la informaţiile cu caracter obligatoriu stabilite de cadrul legal, în vigoare, pentru produsele alimentare și produsele nealimentare oferite spre comercializare.

Operatorii economici care desfășoară activitate de comercializare de produse alimentare și a produselor nealimentare în mediul online, vor avea obligaţia de a informa consumatorii prin afișarea, în câmpul vizual, a tuturor suprafețelor ambalajului/etichetei ce conține informațiile obligatorii ale produsului lângă imaginea de prezentare a acestuia.

Operatorii economici vor informa consumatorii, în mod complet, corect şi precis, asupra informaţiilor cu caracter obligatoriu ale produselor oferite, astfel încât consumatorii să aibă posibilitatea de a face o alegere raţională, în conformitate cu interesele lor, între produsele oferite şi să fie în măsură să le utilizeze, potrivit destinaţiei acestora, în deplină securitate.

Informațiile puse la dispoziție de către operatorii economici care desfășoară activitate de comercializare de produse alimentare și a produselor nealimentare în mediul online trebuie să fie identice cu cele oferite de operatorii economici care desfășoară activitatea de comercializare a acelorași produse prin intermediul magazinelor fizice.

Pentru situațiile în care nu pot fi afișate etichetele produselor, toate informațiile de pe aceastea se pot edita lângă imaginea de prezentare a produsului.

Informațiile puse la dispoziția consumatorilor trebuie să fie exacte, vizibile, ușor de înțeles și să nu inducă în eroare consumatorii.

Potrivit ANPC, prin etichetă se înțelege orice marcaj, marcă, semn, imagine sau altă descriere scrisă, imprimată, ștanțată, marcată, gravată sau tipărită pe un produs alimentar sau nealimentar sau atașată ambalajului sau recipientului unui astfel de produs.

De asemenea, prin „produs alimentar preambalat” se înțelege orice unitate de vânzare destinată a fi prezentată ca atare consumatorului final și unităților de restaurație colectivă, constituită dintr-un produs alimentar și din ambalajul în care a fost introdus înainte de a fi oferit spre vânzare, pe care acest ambalaj îl acoperă în întregime sau parțial, dar în asemenea mod încât conținutul să nu poată fi modificat fără ca ambalajul să fie deschis sau să suporte o modificare; conceptul de „produs alimentar preambalat” nu acoperă produsele alimentare ambalate în spațiul de comercializare la cererea consumatorului, respectiv preambalate în vederea vânzării directe.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax