Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Noi posibile efecte secundare ale vaccinurilor ARNm, studiate de Agenția Europeană pentru Medicamente

Publicat

Trei noi afecţiuni raportate de un număr mic de persoane după vaccinarea împotriva COVID-19 cu doze de la Pfizer şi Moderna sunt studiate pentru a evalua dacă pot fi posibile efecte secundare, a declarat miercuri autoritatea europeană de reglementare în domeniul medicamentelor, potrivit Reuters.

Eritemul multiform, o formă de reacţie alergică a pielii, glomerulonefrita, sau inflamaţia rinichilor, şi sindromul nefrotic, o tulburare renală caracterizată prin pierderi mari de proteine urinare, sunt studiate de către comitetul de siguranţă al Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA), potrivit site-ului agenţiei.

Pfizer, de departe cel mai mare furnizor de vaccinuri pentru COVID-19 în Uniunea Europeană, şi Moderna nu au răspuns imediat la solicitările Reuters de a face comentarii.

Puţin peste 43,5 milioane de doze de vaccin Spikevax al Moderna au fost administrate în Spaţiul Economic European până la data de 29 iulie, a precizat EMA, comparativ cu cele peste 330 de milioane de doze ale vaccinului Comirnaty al Pfizer, dezvoltat împreună cu BioNTech din Germania.

Luna trecută, EMA a constatat o posibilă legătură între o inflamaţie cardiacă foarte rară şi vaccinurile care utilizează tehnologia ARNm (informaţii genetice pentru a crea proteina S a coronavirusului).

Cu toate acestea, autoritatea europeană de reglementare şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii au subliniat că beneficiile acestor vaccinuri sunt mai mari decât orice riscuri.

EMA nu a oferit miercuri detalii cu privire la numărul de cazuri de noi afecţiuni înregistrate, dar a precizat că a solicitat mai multe date de la companii. Agenţia europeană nu a recomandat schimbări în ceea ce priveşte etichetarea vaccinurilor.

Aceasta a dezvăluit noile evaluări ca parte a actualizărilor de rutină ale secţiunii de siguranţă din baza de date a tuturor vaccinurilor autorizate şi a adăugat tulburările menstruale ca o afecţiune pe care o ia în considerare pentru vaccinuri, inclusiv cele de la AstraZeneca şi J&J, în urma actualizării EMA de săptămâna trecută.

Acţiunile Moderna, care au urcat cu peste 75% până la închiderea de marţi, de la jumătatea lunii iulie, când a aderat la indicele S&P 500 , au scăzut miercuri cu aproximativ 16%, la 384 de dolari.

Acţiunile BioNTech listate în SUA au scăzut cu 14,4%, iar cele ale Pfizer cu aproape 4%.

sursă: Agerpres

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax