Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Noi precizări de la Biroul Electoral Central privind modul în care se calculează pragul electoral pentru alegerile din 11 decembrie

Publicat

tableta scanare buletin vot alegeri 2 Biroul Electoral Central a adoptat, în şedinţa de joi, o decizie privind aplicarea unor dispoziţii din legea pentru alegerea senatorilor şi deputaţilor, în vederea pregătirii scrutinului parlamentar din 11 decembrie.

Potrivit Legii nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, BEC stabileşte, după încheierea procesului de votare şi primirea proceselor-verbale, formaţiunile care îndeplinesc pragul electoral, separat pentru Senat şi Camera Deputaţilor. Pragul electoral reprezintă numărul minim necesar de voturi valabil exprimate pentru reprezentarea parlamentară, şi anume 5% din totalul voturilor valabil exprimate la nivel naţional sau 20% din totalul voturilor valabil exprimate în cel puţin patru circumscripţii electorale pentru toţi competitorii electorali.

Conform BEC, prin sintagma „20% din totalul voturilor valabil exprimate în cel puţin patru circumscripţii electorale pentru toţi competitorii electorali” se înţelege că pentru a îndeplini condiţia de prag electoral un competitor trebuie să obţină câte 20% din voturile valabil exprimate în fiecare din cele patru circumscripţii electorale.

De asemenea, condiţia de prag electoral se consideră îndeplinită dacă pentru o singură Cameră a Parlamentului competitorul electoral a obţinut 5% din voturile valabil exprimate la nivel naţional. În acest caz respectivul competitor va primi mandate doar în acea Cameră a Parlamentului, precizează BEC.

Aceste prevederi nu se aplică organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale care au depus candidaturi la nivel naţional.

Totodată, BEC aminteşte că numărul de mandate – de senatori şi de deputaţi în fiecare circumscripţie electorală – prevăzut de lege nu poate fi depăşit.

BEC mai aduce unele precizări în privinţa repartizării numărului de mandate în circumscripţiile electorale, în anumite situaţii, precum şi în situaţia decesului unui candidat.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax