Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Noi reglementări pentru cultivarea unor plante tehnice ce conțin substanțe stupefiante și psihotrope, aprobate de Guvern

Publicat

canepa În ședința de miercuri, Guvernul a adoptat un act normativ cu măsuri prin care să poată fi extinse unele culturi valoroase, tradiționale pentru România, așa cum este cultura de cânepă pentru ulei și fibre. Hotărârea modifică și completează Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 339/2005 privind regimul juridic al plantelor, substanțelor și preparatelor stupefiante și psihotrope, aprobate prin HG nr. 1915/2006.

Până acum, legislația prevedea că numai agricultorii care dețin acte de proprietate pentru terenurile respective pot primi autorizația de cultivare a plantelor ce conțin substanțe stupefiante și psihotrope, iar pentru aceasta nu era prevăzut explicit că se eliberează anual și nici un termen limită pentru eliberare.

De asemenea, în ultimii ani, comasarea terenurilor în cadrul exploatațiilor s-a făcut și prin utilizarea suprafețelor agricole sub formă arendă, concesiune, asociere în participaţiune, etc., iar pe terenurile utilizate sub aceste forme, cultivarea plantelor ce conțin substanțe stupefiante și psihotrope, precum cânepa, nu a fost posibilă.

Concret, actul normativ adoptat introduce în categoria potențialilor beneficiari ai autorizației pentru cultivarea cânepei și pe cultivatorii care utilizează terenul în baza altor acte doveditoare decât actul de proprietate.

De asemenea, Hotărârea mai conține, printre prevederi:

– precizarea faptului că autorizația pentru cultivarea plantelor ce conțin substanțe stupefiante și psihotrope se eliberează anual, de către direcțiile județene pentru agricultură;

– transmiterea directă a datelor statistice de către direcțiile pentru agricultură județene către formațiunea centrală de combatere a traficului și consumului ilicit de droguri din cadrul IGP;

inspecția culturilor de plante ce conțin substanțe stupefiante și psihotrope se efectuează de către personalul împuternicit cu atribuții de inspecții tehnice din cadrul MADR și structurilor teritoriale ale acestuia.

Modificările propuse nu constituie un impediment în monitorizarea culturilor de plante ce conțin substanțe stupefiante și psihotrope, pentru acestea existând o procedură clară de raportare, verificare și control, efectuată de către instituțiile abilitate.

Creșterea numărului potențialilor cultivatori de cânepă pentru ulei și fibră autorizați va asigura accesul acestora la schemele de plăți, inclusiv la sprijinul cuplat care se acordă în perioada 2015-2020. Se creează, astfel, oportunități pentru extinderea suprafețelor cultivate  cu cânepă pentru ulei și fibră și creșterea veniturilor fermierilor din zone cu constrângeri naturale. Totodată, se creează premise pentru noi locuri de muncă în sectoarele de producție și procesare a cânepei pentru ulei și fibră.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax