Eveniment
Noi reguli în magazine, din 2023: cum vor fi prezentate unele produse pe rafturi. Ce se schimbă
Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a discutat recent despre modalitatea în care se vor aplica noi reguli privind unele produse alimentare.
Potrivit articolului 6 din Legea nr. 307/2022, produsele lactate autentice vor fi separate la raft în magazine de cele ce conțin adaousuri de alte grăsimi sau proteine.
ANSVSA a propus membrilor Asociației Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR) să adopte o conduită practică pentru aplicarea prevederilor acestui articol, în funcție de modelul propriu de organizare, dar în conformitate cu spiritul și scopul urmărit de lege.
Măsura propusă nu este restrictivă și poate fi aplicată gradual, în primă fază în magazinele din orașele reprezentative și apoi extinsă la nivel național, anunță ANSVSA. Acest proiect pilot urmează să fie folosit și ca studiu de caz pentru emiterea legislației secundare de aplicare a legii, în scopul emiterii unor norme metodologice cât mai clare și mai facile de implementat.
Urmează ca, după elaborarea și aprobarea normelor metodologice și a ghidului de definiții și termeni folosiți în industria laptelui, ANSVSA să efectueze controale tematice pentru verificarea respectării prevederilor legii.
Noua lege a laptelui. Ce se schimbă
Articolul 6 din Legea laptelui și a produselor lactate nr.307/2022:
- Produsele pe bază de lapte cu adaos de alte grăsimi și/sau proteine, altele decât cele lactate, se comercializează într-un spațiu de prezentare și vânzare bine delimitat, pe rafturi separate față de laptele și produsele lactate autentice, cu informarea explicită către cumpărător a conținutului acestor produse.
- Prevederile se aplică și în cazul meniurilor și rețetelor mâncărurilor, produselor de patiserie, de pizzerie, de fast-food și de cofetărie și al produselor culinare din alimentația publică la prepararea cărora s-au utilizat produse pe bază de lapte cu adaos de grăsimi și/sau proteine, altele decât cele lactate.
- Meniurile unităților de alimentație publică vor menționa toate produsele lactate fabricate cu grăsimi și/sau proteine, altele decât cele lactate, folosite ca atare sau în combinații sau ca ingrediente în produsele de bază folosite în rețete.
- Orice neconformitate depistată de autoritățile competente de control este notificată direct operatorului economic sub a cărui denumire se comercializează produsul alimentar; dacă operatorul nu are sediul în România, notificarea se face importatorului sau distribuitorului produselor alimentare provenite din Uniunea Europeană.
- În cazul modificării informațiilor de pe etichetă de către comerciant, acesta va fi sancționat în conformitate cu prevederile legislației în vigoare.
Aceeași lege prevede că denumirea sub care este vândut alimentul trebuie să corespundă naturii, genului, speciei, sortimentului sau proprietăților alimentului ori materiilor prime utilizate în fabricație.
Potrivit ANSVSA, se interzice folosirea denumirilor reglementate legislația europeană, pe eticheta produselor finite, inclusiv mâncăruri, produse de patiserie și de pizzerie, de fast-food, de cofetărie, produse culinare din alimentația publică, care au în compoziția lor ingrediente ce nu se încadrează în definițiile laptelui și ale produselor lactate. În cazul în care produsul finit conține amestecuri de lapte și produse lactate cu produse pe bază de lapte cu adaos de grăsimi și/sau proteine, altele decât cele lactate, se va menționa pe etichetă procentul acestora.
sursă: comunicat ANSVSA
foto: pixabay.com
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News