Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Noi reguli la vizitarea pacienților în spitale. Program de acces pentru aparținători în unitățile sanitare. Modificări propuse

Publicat

Un proiect de ordin pus în dezbatere publică de către Ministerul Sănătății cuprinde modificări privind stabilirea programului de vizite în unităţile sanitare publice și a regulilor de informare privind pacienții.

Actul normativ prevede și alocarea pentru fiecare pacient, la internare, a unui cod numeric unic ce va fi comunicat aparţinătorilor.

OFICIAL Reguli noi pentru vizitarea bolnavilor. Cât poate sta un vizitator în spital și cum poate afla familia, starea pacientului

Obținerea de informații despre starea de sănătate a bolnavului va fi posibilă doar după confirmarea acestui cod.

Program de acces pentru vizitatori în spitalele de stat

Potrivit proiectului, programul de acces al vizitatorilor în unităţile sanitare publice se realizează de luni până vineri în intervalul orar 15.00 – 20.00, iar în zilele de sâmbătă şi duminică între orele 10.00 – 20.00.

Durata vizitei va fi de 30 de minute.

Reguli în cazul epidemiilor

În cazul unor evenimente epidemiologice deosebite, pe baza analizei de risc efectuate de către Direcţiile de sănătate publică, în secţiile/compartimentele fără risc programul poate fi limitat la maximum 15 minute.

În secţiile/compartimentele în care se află internate persoane aflate la risc pentru dezvoltarea unor forme severe de boală poate fi suspendat.

„Programul de vizită la nivelul unităţii sanitare poate fi suspendat în situaţiile de risc epidemiologic, prevăzute la art. 6 din Legea 136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic crescut, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Nu este permis accesul vizitatorilor care prezintă semne clinice de infecţii acute”, prevede proiectul de ordin.

Date comunicate aparținătorilor, la cel mult 2 ore de la internarea pacienților

Potrivit proiectului, unităţile sanitare au obligaţia, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a ordinului, de a elabora proceduri şi de a implementa un sistem de informare a aparţinătorilor pacienţilor.

Acestea trebuie să permită ca, la cel mult două ore de la internarea pacientului, să fie comunicate aparţinătorilor telefonic/sms, la cerere, următoarele informaţii:

  • secţia/compartimentul unde este internat
  • numărul salonului, etajul
  • numele medicului curant
  • numărul de telefon apelabil pentru informaţii despre starea de sănătate, cu respectarea drepturilor pacientului.

Cine are drept la informare sau vizitare zilnică

În situaţia în care programul de vizită este suspendat sau în situaţia în care starea de sănătate a pacientului nu permite vizitarea, secţiile/compartimentele au obligaţia de a asigura informarea telefonică zilnică a aparţinătorilor, prin medicul curant/medicul de gardă/personalul desemnat, despre starea şi evoluţia celui internat, cu respectarea drepturilor acestuia.

Totodată, pentru bolnavii internaţi pe oricare dintre secţiile/compartimentele unităţii sanitare, la solicitare, cu respectarea drepturilor pacientului, aparţinătorii pot discuta direct cu medicul curant în timpul programului zilnic de lucru al acestuia, în baza unui program stabilit de medicul şef/coordonator de secţie/compartiment, aprobat de directorul medical şi afişat la loc vizibil la intrarea în unitatea sanitară.

În cazul pacienţilor în stare critică sau terminală, indiferent de secţia/compartimentul în care aceştia sunt internaţi, aparţinătorii au dreptul de vizită zilnic, indiferent de oră.

„În măsura în care condiţiile din secţie/compartiment permit acest lucru, se poate asigura prezenţa permanentă lângă pacient a unui singur aparţinător, cu acordul medicului curant. În măsura în care condiţiile din secţie/compartiment nu permit accesul permanent, se va asigura accesul într-un spaţiu de aşteptare, în apropierea secţiei/compartimentului. În cazul pacienţilor internaţi care au un grad redus de mobilitate din cauza patologiei prezentate, pe oricare dintre secţiile/compartimentele din unitatea sanitară, accesul unui însoţitor poate fi permanent, cu respectarea măsurile interne de prevenire a transmiterii infecţiilor”, stipulează ordinul pus în dezbatere publică.

Prezența aparținătorilor pentru pacienți copii

În cazul copiilor internaţi în secţiile/compartimentele de terapie intensivă se asigură prezenţa cu caracter permanent a unuia dintre aparţinători, dacă se solicită acest lucru.

De asemenea, în cazul copiilor până la 14 ani internaţi în oricare dintre secţiile/compartimentele din unitatea sanitară se acceptă prezenţa unui aparţinător permanent, dacă se solicită acest lucru.

În cazul copiilor cu vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani internaţi în oricare dintre secţiile/compartimentele din unitatea sanitară se poate accepta prezenţa unui aparţinător permanent, cu acordul şefului de secţie/coordonatorului de compartiment.

Taxe pentru vizitarea pacienților, interzise

Conform proiectului, este strict interzisă perceperea oricăror taxe pentru vizitarea pacienţilor în unităţile sanitare publice, cu excepţia taxelor legate de parcare.

„Nerespectarea prevederilor prezentului ordin constituie cauză de încetare a contractului de management, conform prevederilor art. 184 alin. (1) lit. n) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare”, se prevede în proiect.

Prevederile ordinului se aplică tuturor unităţilor sanitare cu paturi din reţeaua Ministerului Sănătăţii şi celor al căror management a fost transferat la autorităţile administraţiei publice locale.

sursă: Agerpres

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. gelu stoian

    joi, 17.11.2022 at 13:39

    Aceste Modificari „PROPUSE ” de Min. Sanatatii, al Carui MINISTR-i Alexandru RafiLU’ = fiul unui Ex SECURIST, ce a UCIS si MALTRATAT Zeci de Tarani CARE se OPUNEAU Colectivizarii FORTATE, Modifica Schimbarea Vechiului REGULAMENT, Deci Nu Schimba NIMIC !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax