Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Noi reguli pentru funcționarea farmaciilor. Va fi impusă distanță minimă între locații și solicitat un nou aviz pentru funcționare

Publicat

Farmaciile vor trebui amplasate la cel puțin 500 de metri una de alta. Un proiect de lege aflat la Parlament impune condiții noi pentru deschiderea și funcționarea punctelor de lucru în care se vând medicamente.

Proiectul prevede modificarea și completarea Legii farmaciei 266/2008 și a fost înregistrat la Senat.

Se propune cel mult o farmacie la o anumită distanță, la un anumit număr de locuitori.

De asemenea, va fi obligatoriu avizul de funcționare acordat de Colegiul Farmaciștilor din România, pentru farmaciile comunitare.

Modificările propuse în Legea farmaciilor

Art. 8 Farmacia comunitară funcționează pe baza autorizației de funcționare emise de ministerul Sănătății și a avizului de funcționare acordat de Colegiul farmaciștilor din România

  • prin colegiile farmaciștilor teritoriale județene sau al municipiului București

Art 10 , alin 11

Inspecțiile în vederea emiterii autorizațiilor de funcționare, mutarea punctului de lucru cu destinație de unitate farmaceutică, înființarea oficinelor comunitare rurale/sezoniere, precum și cele de reorganizare a spațiului unităților farmaceutice se efectuează de către

  • personalul de specialitate împuternicit din cadrul direcțiilor de sănătate publică (de regulă, farmacist) și din cadrul colegiului farmaciștilor

Art. 12

1. Înființarea unei farmacii comunitare în mediul urban și rural se face în funcție de numărul de locuitori, atestat prin document emis de autoritatea administrației publice locale, potrivit datelor INS.

Legea prevede acum că o farmacie poate fi deschisă

  • în orașele reședință de județ: o farmacie la 3.500 locuitori
  • în alte orașe: o farmacie la 4000 de locuitori
  • în București: o farmacie la 3000 de locuitori

1.1 În mediul urban și rural, distanța minimă de amplasare a farmaciilor comunitare va fi de minimum 500 de metri, în aceeași localitate.

De ce au fost propuse modificările

Inițiatorii proiectului de lege susțin că sintagma de tipul ”maximum o farmacie la un anumit număr de locuitori” are rolul de împiedica transformarea comerțului sanitar într-un mediu economic foarte concurențial.

Potrivit sursei citate, situațiile de monopol a pieței comerțului sanitar afectează atât interesele producătorilor, cât și pe cele ale pacienților și farmaciștilor.

Aceștia dau exemple din Austria (o farmacie la 5.500 de locuitori), Slovenia (o farmacie la 6000 de locuitori).

Se mai referă la distanța minimă între farmacii în Belgia (între 1 și 5 km) sau Croația (200 de metri în orașele mari, 500 m în orașele mici).

”Pentru a asigura accesul universal la medicamente și expertiză farmaceutică, țările din Uniunea Europeană folosesc diverse strategii. Toate au în vedere sănătatea pacientului și menținerea pe cât posibil a statutului de farmacist aflat în sarcina pacientului și nu transformarea pacientului într-un veritabil client”, se mai arată în expunerea de motive.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax