Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Noi reguli privind reducerile de prețuri din magazine. Guvernul a aprobat o hotărâre împotriva ofertelor înșelătoare

Publicat

foto: pixabay.com/ pexels

Guvernul a aprobat o hotărâre privind modalitatea de indicare a preţurilor produselor oferite spre vânzare consumatorilor, modificările vizând, între altele, informaţiile legate de reduceri.

„Trebuie să plătim preţul corect pentru produsele cumpărate şi să protejăm consumatorii împotriva unor oferte înşelătoare”

Astfel, guvernul a aprobat modificarea unei hotărâri din anul 2000, cu privire la modalitatea de indicare a prețurilor produselor oferite consumatorilor spre vânzare.

Ministrul Economiei, Florin Spătaru, a declarat că actul normativ care a fost aprobat astăzi vine în completarea măsurilor care au fost adoptate deja, pentru ca ministerul să se asigure că toți consumatorii sunt protejați.

„Trebuie să plătim prețul corect pentru produsele cumpărate și să protejăm consumatorii împotriva unor oferte înșelătoare”, a declarat Florin Spătaru, ministrul Economiei.

Noi reguli pentru informațiile legate de reducerile de preț

Proiectul introduce un articol nou în Hotărârea Guvernului nr. 947/2000 privind modalitatea de indicare a preţurilor produselor oferite consumatorilor spre vânzare privind informațiile pentru consumatori legate de reducerile de preț.

Orice notificare de reducere a prețului trebuie să indice clar prețul aplicat anterior de comerciant.

Prețul anterior reprezintă cel mai scăzut preț practicat de comerciant în perioada ultimelor 30 de zile înainte de data aplicării reducerii de preț.

De asemenea, sunt introduse opțiuni de reglementare la nivel național în ceea ce privește bunurile care sunt susceptibile a se deteriora sau a se perima rapid (în special alimentele), reducerile de preț continue și bunurile care au fost prezente pe piață mai puțin de 30 de zile.

Reguli noi pentru produsele vândute în regim de outlet

Au fost stabilite măsuri suplimentare pentru produsele vândute în regim de outlet. Pentru acest tip de vânzare, au fost introduse prevederi mai detaliate privind informațiile destinate consumatorilor legate de reducerile de preț.

„Astfel, în cazul bunurilor susceptibile a se deteriora sau a se perima rapid (în special alimentele), prețul anterior reprezintă cel mai scăzut preț practicat de comerciant în perioada ultimelor 10 zile înainte de data aplicării reducerii de preț.

Pentru produsele prezente pe piață mai puțin de 30 de zile, prețul anterior reprezintă cel mai mic preț practicat de comerciant de la data punerii produsului pe piață, înainte de data aplicării reducerii de preț.

În plus, dacă reducerea de preț este majorată treptat în perioada ultimelor 30 de zile, prețul anterior este considerat prețul fără reducere înainte de prima aplicare a reducerii de preț”, se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei.

Actul normativ introduce şi o serie de sancţiuni stabilite în funcţie de natura, gravitatea, amploarea şi durata încălcării.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax