Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Noi servicii medicale la medicul de familie, de la 1 aprilie, inclusiv pentru pacienții neasigurați. Ordinul comun al MS şi CNAS

Publicat

CNAS şi MS au pregătit o serie de noutăţi pentru medicina de familie, aplicabile de la 1 aprilie 2022. Acestea sunt prevăzute într-un proiect de Ordin care modifică şi completează Ordinul comun al Ministerului Sănătății şi CNAS nr. 1068/627/2021

Pe de o parte, neasiguraţii înscrişi la medicul de familie vor putea primi două servicii adiţionale noi, introduse în pachetul minimal de la 1 aprilie: supravegherea travaliului fără naştere şi asistarea naşterii inopinate, conform curriculei de pregătire a medicului, reiese din proiectul de act normativ prezentat de Economica.net.

20 de servicii medicale noi la medicii de familie

Tot de la 1 aprilie asiguraţii înscrişi pe lista unui medic de familie vor putea beneficia de peste 20 de servicii adiţionale noi, potrivit curriculei de pregătire a medicului, dacă proiectul de Ordin comun al MS şi CNAS va intra în vigoare în forma anunţată de CNAS.

Printre acestea se numără:

  • îngrijirea escarelor şi ulcerelor,
  • perfuzii intravenoase,
  • tratament pentru panariţiu.
  • Medicul de familie va putea iniţia şi ajusta tratamentul cu DCI Metforminum, fără recomandarea de la medicul de specialitate diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice şi/sau medici cu competenţă/atestat în diabet, pentru pacientii nou-diagnosticaţi de către acesta cu diabet zaharat tip 2, care îndeplinesc cumulativ următoarele criterii:
    – pacienţi supraponderali ( care au indicele de masă corporală (IMC) cuprins între 25 – 29,9 kg/m2);
  • – regimul alimentar și exercițiile fizice nu au condus la controlul adecvat a glicemiei;
  • – funcție renală normală (RFG ≥90 ml/min);
  • – fără afecțiuni cronice decompensate (insuficiență cardiacă, insuficiență respiratorie, insuficiență hepatică, infarct miocardic acut recent), reiese din proiectul de Ordin comun al MS şi CNASt.

Un tratament prescris de medic specialist va putea fi continuat și de medicul de familie

Medicul de familie poate continua tratamentul pe care l-a inițiat cu DCI Metforminum pentru pacienţii care corespund profilului descris mai sus, fără recomandare de la medicul de specialitate diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice şi/sau medici cu competenţă/atestat în diabet, dacă s-a realizat un control adecvat al glicemiei şi nu au intervenit pe parcursul monitorizarii elemente clinice şi paraclinice care să impună schimbarea tratamentului, reiese din proiectul de Ordin comun al MS şi CNAS.

Noutăţi care intervin în medicina de familie de la 1 aprilie 2022:

Servicii medicale pentru persoanele neasigurate

În pachetul minim de servicii medicale au fost incluse două noi servicii adiţionale care pot fi acordate de medicul de familie persoanelor neasigurate la sistemul asigurărilor sociale de sănătate, înscrise pe lista sa.

Acestea sunt: supravegherea travaliului fără naştere şi asistarea naşterii inopinate, conform curriculei de pregătire a medicului.

Serviciile pot fi acordate la nivelul cabinetului medical sau la domiciliu. Serviciile pot fi acordate şi în afara programului prevăzut în contractul de furnizare de servicii medicale încheiat cu Casa de Asigurări de Sănătate, reiese din proiectul de Ordin comun al MS şi CNAS.

Noi serviciile medicale adiţionale care vor putea fi acordate asiguraţilor de la 1 aprilie

Prezentarea și conținutul complet al documentului pot fi consultate pe economica.net

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax