Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Noi ZILE LIBERE pentru părinți. Condițiile în care ar putea beneficia de alte zile nelucrătoare

Publicat

birou-gol-zile-libere-e1519215884228

O inițiativă legislativă ce intră în atenția senatorilor în sesiunea din luna februarie propune noi zile libere pentru unele categorii de români.

Este vorba despre acordarea a cinci zile libere pe an pentru părinții care au nevoie să supravegheze starea de sănătate a copiilor.

Legea în vigoare nr. 91/2014 prevede că angajații cu copii pot beneficia de numai o singură zi liberă atunci când copiii lor sunt bolnavi. Pentru această facilitate acordată se plătesc contribuțiile la stat, dar angajatorul nu este obligat de lege să achite și ziua de muncă respectivă.

Parlamentarii care au inițiat propunerea legislativă susțin, în expunerea de motive, că “Această zi stabilită este insuficientă pentru un părinte că să poate să-și însoțească copilul la consultații medicale“.

Citește și ZILE LIBERE 2020: Câte minivacanțe vor avea românii în acest an. Zilele de sărbători legale

Actul normativ stabilește pentru fiecare părinte maximum 5 zile lucrătoare într-un an calendaristic, ținând cont atât de numărul cât și de starea de sănătate a copiilor.

Potrivit proiectului, ”cererea părintelui, respectiv a reprezentantului legal al copilului va fi depusă cu cel puţin 2 zile lucrătoare înainte de vizita la medic”.

Vezi și Când pică Paştele ortodox și catolic în 2020. Cum se calculează și de ce se sărbătorește în zile diferite

Totodată, inițiativa introduce și categoria de părinți adoptivi pentru “înlăturarea unei situații discriminatorii“.

”Zilele lucrătoare libere pentru îngrijirea sănătăţii copilului, denumită în continuare liberul, se acordă în condiţiile prevăzute de prezenta lege, în scopul de a asigura posibilitatea părinţilor fireşti, adoptivi sau reprezentanţilor legali ai copilului de a verifica anual starea de sănătate a acestuia şi de a însoţi pe acesta la consultaţii medicale, Sunt consideraţi copii minori aflaţi în îngrijirea şi întreţinerea părinţilor fireşti, adoptivi sau a reprezentanţilor legali cei cu vârste cuprinse între 0-18 ani”, prevede proiectul.

sursă: legestart.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax