Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Noii primari din Aiud și Sebeș la o lună de la preluarea mandatelor. Ce au început deja să facă și planurile pentru schimbarea în bine a celor două orașe


Publicat

santier straziA trecut o lună de când noii primari și-au preluat mandatele și au început să contureze o strategie pentru dezvoltarea comunităților pe care le reprezintă. Deși timpul pare destul de scurt, cei mai mulți dinte ei au trecut deja la treabă. De exemplu la Aiud și Sebeș, cele mai disputate orașe din județ, la alegerile de anul acesta, lucrurile au început să se miște destul de repede. Oana Badea, primărița din Aiud, a început audiențele și are și câte 20 de oameni pe zi pe care îi ascultă și îi consiliază. La Sebeș, se pare că Dorin Nistor și-a dezvoltat o strategie de reorganizare și modernizare a orașului și mai ales a parcului din Arini. 

Au trecut printr-o campanie grea și lungă pentru a obține funcțiile de conducere a administrațiilor locale însă adevărata muncă abia acum începe pentru noii primari.

13315614_519388968264167_1944709947146313418_nDe exemplu la Aiud, Oana Badea și-a intrat repede în atribuții și muncește la terminarea proiectelor deja începute. Aceasta spune că până a pune pe hârtie noile proiecte pe care le are în plan trebuie finalizate cele pornite.

Încă umblu cu piciorul acolo unde sunt lucrări începute, unde trebuie să iau decizii, rectific buget, realoc bani pentru diferite lucruri. Încă aș fi la capitolul reconstrucție pentru restul anului. Am și lucrări absolut noi care vor fi și pe care le voi pune pe foaie cât de curând. Acum am de pregătit Festivalul Internațional de Folclor, încă am treabă. Am de continuat lucrări de asfaltat, reabilitat trotuare, multe lucrări de utilități.

Vreau ca și festivalul de folclor să aibă amprenta noii autorități locale, nu e puțin. Am luat și audiențe. Nu e de pus pe hârtie planuri este efectiv de lucru”, a transmis Oana Badea.

În cealaltă parte a județului, la Sebeș, Dorin Nistor are câteva obiective clare pe care vrea să le realizeze în acest mandat. Primarul vrea să facă din Parcul Arini un loc de relaxare și agrement pentru toți cetățenii din Sebeș, indiferent de vârstă. Are în plan construcția unui ștrand, a unui parc și renovarea terenurilor de sport existente.

13726835_1154320871275679_2827020460193946611_n„Suntem în faza de studiu de fezabilitate pentru ștrand, am avut deja întâlnire cu cei care îl realizează, este o firmă din Hunedoara, i-am chemat la mine să avem o discuție și să îmi prezinte, până în prima săptămână a lunii august, o schiță avansată pentru care să îmi dau acordul după care să începem consultarea publică și în ședința din septembrie să îl avem aprobat, să facem licitație și să înceapă lucrările cât mai repede. În cel mai fericit caz am putea avea acest ștrand anul viitor. Totuși trebuie să ne gândim că acolo nu este în acest moment decât o groapă și un dezastru”, a declarat Dorin Nistor.

În aceeași locație, primarul vrea să facă un parc cu zonă de spectacole, filigorii, grătare și foișor pentru fanfară, două locuri de joacă pentru copii, skateprak, pistă de bicicletă, mobilier stradal, gazon cu sistem de irigații și altele, proiecte pe care vrea să le finalizeze în acest mandat.

De asemenea mai dorește refacerea suprafeței de joc a stadionului din Arini și construirea unui stadion artificial.

„Acesta ar fi zona Arini care eu sper să se închidă în acest mandat. Acesta ar fi obiectivul să ducem toată partea asta acolo, inclusiv zona de evenimente dar pentru asta trebuie creat un spațiu adecvat”,  spune primarul.

Acesta a mai precizat că a avut întâlniri cu arhitecți pentru a reface zona centrală a orașului Sebeș.

„E clar că din zona centrală vom scoate traficul greu, o să vedem în ce măsură o să interzicem accesul auto deși cred că o perioadă va rămâne. O anumită parte va fi zonă de promenadă și terase. Avem schițe dar este prematur să vorbesc despre asta. Eu sper ca tot anul acesta să demarăm ceea ce înseamnă documentație pentru DALI și în acestă zonă centrală”, a spus Dorin Nistor.

Un proiect important pentru el este branșarea la apă și canalizare a cetățenilor din zona Răhău.

„Sunt în faza de negociere să achiziționez teren în zona Răhău pentru a putea instala o stație de epurare și astfel să demarăm proiectul CF pentru introducerea canalizării. La nivelul lunii august, cel târziu septembrie, vom da drumul la apă potabilă la nivel de rețea stradală, urmând ca pe cei care nu și-au făcut instalațiile de conexiune să-i impulsionăm să facă acest lucru. Asta mă preocupă, să dăm drumu acolo la apă”, a mai spus acesta.

Un alt lucru pe care dorește dă îl rezolve cât de repede, este finalizarea Planului Urbanistic General al orașului Sebeș.

„Din 2006 până astăzi se lucrează la Planul Urbanistic General, nu este finalizat. Am chemat pe doamna Harda care se ocupă ce acest lucru să vedem de ce nu avem planul. Sper să îl rezolv tot în acestă toamnă. Ambiția mea este să îl fac în trei luni, sper să mi se și confirme”, a mai declarat Nistor.

Primarul mai dorește amenajarea de locuri de joacă, reparații pe cele existente, asfaltare de străzi în toate zonele, schimbare de rețele de apă și alte proiecte care țin de infrastructură și transport local.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. paraparaumu

    vineri, 05.08.2016 at 16:59

    S-a demarat si se pare ca chiar este terminat PE DE REABILITARE A RETELEI DE ALIMENTARE CU APA SI CANALIZARE PE STR. PROGRESULUI,MORII SI PRIMAVERII IN SEBES.Vice primarul Bogdan a promis inainte de alegeri ca in 2016 se vor termina.Ce ne puteti spune d-le vice Bogdan???

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Drum cu gheață, polei sau zăpadă: 5 REGULI esențiale pe care trebuie să le respecte șoferii pentru evitarea accidentelor

Publicat

drum

Odată cu venirea iernii numărul accidentelor rutiere, al tamponărilor este în creștere. Din cauza poleiului și a drumului înghețat, tot mai mulți șoferi pierd controlul mașinii și ajung să se lovească fie de alte autoturisme sau chiar de parapeți.

Pentru a preveni accidentele pe vreme rea, polițiști vin cu cinci sfaturi simple care ne pot scoate dintr-o situație pe care nu ne-o dorim. Să reducem viteza și să ne păstrăm calmul la volan sunt câteva din indicațiile polițiștilor.

Citește și Cum să faci singur soluţie pentru dezgheţat parbrizul. Variantă simplă, cu ingrediente pe care le ai în casă

1. Nu lăsaţi nimic la voia întâmplării!

Înainte de a porni la drum curăţaţi bine geamurile maşinii! Planificaţi-vă traseul astfel încât să rulaţi, pe cât posibil, pe artere mari! Plecați cu un sfert de oră mai devreme ca de obicei.

2. Nu conduceți cu viteză!

Pe polei sau gheaţă, distanţele de frânare se multiplică de 10 ori. Aşadar, nu circulaţi cu viteză. Păstrați o distanță mai mare între maşina din faţa şi cea pe care o conduceți!

3. Nu folosiți frâna de picior, ci alternativele!

Dacă este absolut necesar să frânaţi, faceţi-o cât mai ușor cu putinţă şi nu ridicaţi piciorul în momentul în care simţiţi în pedală activarea ABS-ului.

Acelaşi lucru este valabil şi pentru accelerările în trombă, care vor face ca roţile să-şi piardă aderenţa şi să se învârtă în gol.

4. Nu vă panicați dacă intrați în derapaj!

În cazul în care se întâmplă să pierdeţi controlul maşinii sau simţiţi că aceasta este pe cale să derapeze, ideal e să nu intraţi în panică. Tot ce puteţi face este să viraţi în direcţia în care alunecă spatele maşinii, reducând total sau parţial accelerarea, dar fără a pune frână.

Dacă spatele începe să derapeze în direcţie opusă, reduceţi bracarea roţilor până stabilizaţi maşina.

Evitaţi frânarea, pentru că ABS-ul s-ar putea să nu facă faţă suprafeţei alunecoase şi nu veţi face altceva decât să accentuaţi alunecarea. Nu apăsaţi mai tare pedala de acceleraţie decât atunci când sunteţi 100% sigur că aţi redresat maşina şi aceasta şi-a recăpătat tracţiunea.

5. Nu vă relaxați la volan, anticipați situaţiile periculoase!

Anticiparea este esențială în condiţii de iarnă, de aceea încetiniţi prin frână de motor înainte de a ajunge în aceste zone şi nu acţionaţi frâna dacă simţiţi că maşina începe să derapeze uşor.

Mare atenţie la cum conduceţi, mare atenţie la cei din jur şi la orice obstacole vă ies în cale, precum şi la starea drumului.

Vezi și Modificări în Codul Rutier: Amenzi pentru șoferii care își împrumută mașinile altor persoane. În ce condiții se aplică sancțiuni

Pentru un trafic rutier mai sigur, polițiștii le recomandă şoferilor:

Conducătorii auto ar trebui să tină cont de următoarele aspecte:

– în curbe, riscul de derapare este ridicat dacă drumul este umed, mai ales atunci când viteza este mare; la fel şi după efectuarea manevrei de depăşire, când se reintră pe banda iniţială;

– în cazul în care partea carosabilă este alunecoasă, pentru a încetini trebuie folosită frâna de moto; în niciun caz nu trebuie bruscate comenzile!

– pentru a putea opri în condiţii de siguranţă atunci când autovehiculul care circulă în faţă frânează brusc, trebuie mărită distanţa în mers;

– chiar dacă partea carosabilă este uscată, se pot întâlni porţiuni umede, unde există risc de formare a poleiului. De aceea, nu trebuie pornit la drum, chiar pe distanţe scurte, dacă autovehiculul nu este echipat cu anvelope de iarnă.

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Testare pentru COVID gratuită, la cabinetul medicului de familie. Ministrul Sănătății: ”DSP să evalueze posibilitățile”

Publicat

de

Testarea pacienților suspecți de Covid ar putea fi făcută și în cabinetele medicilor de familie. Ministerul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că va crește capacitatea de testare pentru depistarea virusului Sars-Cov-2, prin dezvoltarea serviciilor în regim ambulatoriu.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a anunțat, vineri, după o întâlnire cu reprezentanţi ai Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, că se conturează o soluţie pentru rezolvarea problemelor medicilor de familie, printre care și creșterea capacității de testare pentru depistarea coronavirusului, informează Agerpres.

Ministrul Alexandru Rafila a avut vineri o primă întâlnire cu reprezentanții societăților profesionale ale medicilor de familie pentru identificarea soluțiilor privind testarea în cabinetele de medicină primară.

„Una dintre principalele urgențe în acest moment este să dezvoltăm capacitatea de testare la medicul de familie pentru pacienții potențial infectați COVID-19, evaluarea în ambulatoriu, precum și tratamentul în regim ambulatoriu al acestor pacienți. A fost o discuție care conturează o rezolvare rapidă a acestei probleme”, a declarat ministrul Sănătății la finalul întâlnirii.

În timpul discuțiilor s-a decis ca, în perioada următoare, direcțiile de sănătate publică să evalueze posibilitățile de testare la nivelul cabinetelor medicilor de familie.

S-a mai convenit un pachet de testare care să fie asigurat din fonduri publice, astfel încât testarea în cabinetul medicului de familie să fie gratuită pentru cetățeni.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Cum să faci singur soluţie pentru dezgheţat parbrizul. Variantă simplă, cu ingrediente pe care le ai în casă

Publicat

„Surpriza” neplăcută să-ţi găseşti parbrizul maşinii îngheţat, situaţie cu atât mai incomodă când te grăbeşti poate fi transformată într-o problemă rezolvată atunci când ai la dispoziţie soluţia necesară. Şi dacă ai uitat sau nu mai vrei să dai banii pe alte variante de dezgheţat geamurile, poţi apela la ingrediente pe care le ai în casă.

Varianta rapidă pentru a dezgheţa geamurile este să pui într-o sticlă sau alt recipient cu pulverizator apă, spirt şi detergent de vase.

Vezi HARTA PÂRTIILOR de SCHI din județul ALBA și împrejurimi. Variantele de distracție pe schiuri cu tarife, program și acces

O umpli 1/3 cu apă, adaugi 2/3 spirt şi o lingură de detergent de vase. Ai „fabricat” astfel o soluţie cu care îţi dezgheţi geamurile rapid.

Mai rămâne doar să porneşti la drum şi să conduci cu atenţie, pentru a evita incidentele în trafic.

Vezi Cinci RECOMANDĂRI pentru ŞOFERI: Cum trebuie să conducă pe vreme rea, pentru a evita producerea accidentelor sau altor situaţii nedorite la volan

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News

 

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Care este salariul mediu brut în județul Alba. Situația câștigurilor în raport cu celelalte județe din regiune

Publicat

Câștigul salarial mediu nominal BRUT a fost în județul Alba de 4.962 lei, în luna septembrie 2021, potrivit datelor furnizate de Direcția Regională de Statistică Alba. 

Este mai mare cu 79 de lei (+1,6%) decât cel înregistrat în luna anterioară.

Câștigul salarial mediu nominal net a fost 3.070 lei, în luna septembrie 2021, mai mare 46 lei (+1,5%) față de luna anterioară și cu 59 lei (+2,0) față de luna septembrie a anului 2020.

Câştigurile salariale medii nete peste media înregistrată pe judeţ au realizat salariaţii din domeniul serviciilor (3.092 lei), în timp ce câstig salarial mediu net sub media înregistrată pe judeţ au realizat salariaţii din agricultură, silvicultură şi pescuit (3.008 lei) si industrie şi construcţii (3.055 lei).

La nivel regional, câștigul mediu net (calculat ca medie ponderată a câştigurilor realizate în judeţele din regiune) a fost de 3.207 lei, mai mic cu 1 leu decât în luna anterioară şi mai mare cu 6,4% (+193 lei) faţă de aceeași lună a anul anterior.

Județul Alba, pe locul 15 la nivel național

Câştigul salarial mediu net înregistrat în judeţ în luna septembrie 2021 poziţionează judeţul pe locul 15 la nivel național, în ierarhia judeţelor ordonate descrescător și locul 4 la nivelul Regiunii Centru.

În luna septembrie 2021, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a crescut faţă de luna precedentă ca urmare a acordării de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, pentru performanțe deosebite sau pentru „Ziua petrolistului”), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi alte fonduri (inclusiv bilete de valoare), dar și datorită căștigurilor semnificative din producție și contracte de colaborare/prestare de servicii încheiate.

În continuare, cele mai mari salarii medii nete la nivel național sunt înregistrate în domeniul tehnologiei informației (precum servicii informatice) cu o medie de 8.377 lei, iar cele mai mici sunt înregistrate în domeniul confecțiilor, frabricarea articolelor de îmbrăcăminte, 1.957 lei, conform mediafax.ro.

Situația în regiunea Centru

Valoarea cea mai mare a câştigului salarial mediu net a fost de 3.502 lei, înregistrată în judeţul Sibiu, iar cea mai mică în judeţul Covasna, de 2.744 lei.

Câștigul salarial mediu brut, înregistrat în luna septembrie 2021, la nivel județean, a fost de 4962 lei, mai are cu 79 lei (+1,6%) decât în luan anterioară și mai mare cu 40 lei (+0,8%) față de septembrie 2020.

La nivelul Regiunii Centru, câștigul mediu brut, calculat în același mod precum câștigul mediu net, a fost de 5.240 lei, în creștere cu 2 lei față de luna anterioară și cu cu 6,4% (%314 lei) față de septembrie 2020.

Cel mai mare câştig mediu brut a fost înregistrat în judeţul Sibiu (5752 lei), iar cel mai mic în Covasna si Harghita (4467 lei).

Câştigul salarial mediu brut/net nu cuprinde sumele compensatorii, sumele plătite retroactiv ca urmare a câştigării în instanţă a drepturilor băneşti aferente anilor anteriori sau contravaloarea tichetelor/voucherelor de vacanţă, potrivit INS.

Faţă de luna anterioară, câştigul salarial mediu net a înregistrat scadere doar in judetul Sibiu ( -2,4% ),  si creșteri în restul judetelor, astfel:  Covasna (+2%), Alba (+1,5%), Harghita ( +1,2% ),  Mureș (+0,6%), Brașov (+0,4%).

Numărul de salariați a crescut

Efectivul de salariați înregistrat la finalul lunii septembrie 2021, în județul Alba, a fost de 95.919 persoane (adică 1,8% din totalul efectivului pe țară), marcând o creștere cu 0,2% față de luna anterioară, adică +237 de persoane și cu 1230 de persoane față de luna septembrie a anului 202 (+1,3%).

Cele mai mari creșteri de salariați în județ au avut loc în domeniul serviciilor (+609 persoane), pe locul 2 aflându-se industria și construcțiile cu +576 persoane, iar agricultura, silvicultura și piscicultura înregistrând +45 persoane.

La nivelul Regiunii Centru, în luna septembrie 2021,  se observă o creștere a efectivului cu 12,6% din totalul național (adică 692300 persoane), iar cu 1,2% față de luna septembrie 2020 (8.265 persoane).

În luna septembrie 2021, structura salariaţilor pe ramurile economiei naţionale a fost următoarea: 56,3% și-au desfăşurat activitatea în cadrul serviciilor, 41,3% în industrie şi construcţii şi doar 2,4% în agricultură, vânătoare, silvicultură şi pescuit.

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate