Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

Noile impozite și taxe locale pentru 2019, adoptate de consilierii din Sebeș. Exemple de calcul

Publicat

Impozitele și taxele locale din municipiul Sebeș se vor situa în 2019 la nivelul minim prevăzut de lege. Potrivit reprezentanților Primăriei, față de anul trecut, valoarea impozitelor locale a crescut cu 1,34 %, reprezentând rata inflației.

Consilierii locali din Sebeș au adoptat recent nivelul minim al impozitelor și taxelor locale pentru persoanele fizice, conform prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, indexat, pentru anul 2019, potrivit legii, cu rata inflației de 1,34%.

Categoria de impozit – Prevederile din Codul fiscal – Municipiul Sebeș (Sebeș, Petrești, Lancrăm, Rahău)

 • impozit clădiri rezidențiale – între 0,08 % și 0,2% – 0,08 %
 • impozit clădiri nerezidențiale – între 0,2 % și 1,3 % – 0,2 %
 • impozit clădiri teren cu construcții:
  • Zona A, între 6.122,96 și 15.308,42 – 6.122,96 lei/ha
  • Zona B, între 4.271,48 și 10.679,21 lei/ha – 4.271,48 lei/ha
 • impozit teren extravilan – teren arabil, între 102,14 și 121,61 lei/ha – 102,14  lei/ha

Față de anul 2018, impozitele și taxele locale au crescut cu 1,34 %, reprezentând rata inflației.

Exemple:

Categoria de impozit – Impozit datorat 2018 –  Impozit datorat 2019 – Creștere

 • Impozit clădiri – 200 lei – 203 lei – 1,34 %
 • Impozit teren curte – 50 lei – 51 lei – 1,34 %
 • Impozit auto – 180 lei – 102 lei – 1,34 %

Potrivit reprezentanților Primăriei Sebeș, impozitele și taxele locale se încasează începând cu data de 8 ianuarie 2019. Amenzile, taxele judiciare și extrajudiciare au început să se încaseze încă cu data de 3 ianuarie 2019.

Impozitul pe clădiri, teren și mijloace de transport se plătește anual, în două rate egale, până la data de 1 aprilie 2019, respectiv 30 septembrie 2019, inclusiv.
În cazul în care plata se efectuează cu anticipație, atât de persoanele fizice, cât și juridice, la impozitul pe clădiri, teren și mijloace de transport, datorat pentru întregul an, până la data de 1 aprilie 2019 inclusiv, se acordă o bonificație de 9,99%.

Pentru clădirile nerezidențiale, aflate în proprietatea persoanelor fizice, impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea cotei de 0,2% asupra valorii rezultate dintr-un raport de evaluare, întocmit de un evaluator autorizat în ultimii 5 ani anteriori anului fiscal de referință, depus la organul fiscal, până la primul termen de plată.

Pentru clădirile nerezidențiale, aflate în proprietatea persoanelor juridice, impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea cotei de 1% asupra valorii rezultate dintr-un raport de evaluare, întocmit de un evaluator autorizat în ultimii 3 ani anteriori anului fiscal de referință, depus la organul fiscal, până la primul termen de plată.


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

ITM Alba: Amenzi în valoare de peste 33.000 de lei, date de inspectorii în muncă, pentru mai multe nereguli depistate

Publicat

itm alba

Inspectorii ITM Alba au dat amenzi în valoare de peste 33.000 de lei în urma controalelor efectuate la agenţi economici, săptămâna trecută. Au depistat un caz de „muncă nedeclarată” şi alte nereguli în activitatea firmelor. În domeniul relaţiilor de muncă, în perioada 18-22 martie au fost verificaţi 50 de angajatori cu un număr total de […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Tentativă de omor ”taxată” cu arest la domiciliu. Un bărbat din Meșcreac a bătut un consătean în fața barului din sat

Publicat

mescreac

Un bărbat din Meșcreac, comuna Rădești, a fost arestat la domiciliu fiind cercetat pentru tentativă de omor. Pe fondul unui conflict mai vechi Varga Zachei, l-a lovit pe un alt bărbat cu pumnii, picioarele și cu un obiect contondent, în zona capului și a abdomenului. Toată scena, la care au asistat mai multe persoane, s-a […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

INCENDIU în localitatea Doștat. Pompierii intervin pentru stingerea focului cu două autospeciale

Publicat

i

O anexă gospodărească a luat foc, luni, în jurul orei 11:15, în localitatea Doștat, au anunțat reprezentanții Inspectoratului Pentru Situații de Urgență Alba. Pentru stingerea focului au intervenit pompierii din Sebeș cu două autospeciale și o ambulanță SMURD.

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Hramul seminarului Teologic Greco-Catolic din Blaj: patru tineri au primit treapta lectoratului

Publicat

blaj

Hramul Seminarului Teologic „Bunavestire” din Blaj s-a sărbătorit duminică, 24 martie 2019, cu o zi înainte de Sărbătoarea Bunei Vestiri. Cu acest prilej, în cadrul Sfintei Liturghii celebrate în Catedrala Blajului, patru seminariști au primit treapta lectoratului, iar doi au fost hirotesiți ipodiaconi de către Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul Curiei Arhiepiscopiei Majore. Alături de Preasfinția […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate