Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

Noile impozite și taxe locale pentru 2019, adoptate de consilierii din Sebeș. Exemple de calcul

avatar

Publicat

Impozitele și taxele locale din municipiul Sebeș se vor situa în 2019 la nivelul minim prevăzut de lege. Potrivit reprezentanților Primăriei, față de anul trecut, valoarea impozitelor locale a crescut cu 1,34 %, reprezentând rata inflației.

Consilierii locali din Sebeș au adoptat recent nivelul minim al impozitelor și taxelor locale pentru persoanele fizice, conform prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, indexat, pentru anul 2019, potrivit legii, cu rata inflației de 1,34%.

Categoria de impozit – Prevederile din Codul fiscal – Municipiul Sebeș (Sebeș, Petrești, Lancrăm, Rahău)

 • impozit clădiri rezidențiale – între 0,08 % și 0,2% – 0,08 %
 • impozit clădiri nerezidențiale – între 0,2 % și 1,3 % – 0,2 %
 • impozit clădiri teren cu construcții:
  • Zona A, între 6.122,96 și 15.308,42 – 6.122,96 lei/ha
  • Zona B, între 4.271,48 și 10.679,21 lei/ha – 4.271,48 lei/ha
 • impozit teren extravilan – teren arabil, între 102,14 și 121,61 lei/ha – 102,14  lei/ha

Față de anul 2018, impozitele și taxele locale au crescut cu 1,34 %, reprezentând rata inflației.

Exemple:

Categoria de impozit – Impozit datorat 2018 –  Impozit datorat 2019 – Creștere

 • Impozit clădiri – 200 lei – 203 lei – 1,34 %
 • Impozit teren curte – 50 lei – 51 lei – 1,34 %
 • Impozit auto – 180 lei – 102 lei – 1,34 %

Potrivit reprezentanților Primăriei Sebeș, impozitele și taxele locale se încasează începând cu data de 8 ianuarie 2019. Amenzile, taxele judiciare și extrajudiciare au început să se încaseze încă cu data de 3 ianuarie 2019.

Impozitul pe clădiri, teren și mijloace de transport se plătește anual, în două rate egale, până la data de 1 aprilie 2019, respectiv 30 septembrie 2019, inclusiv.
În cazul în care plata se efectuează cu anticipație, atât de persoanele fizice, cât și juridice, la impozitul pe clădiri, teren și mijloace de transport, datorat pentru întregul an, până la data de 1 aprilie 2019 inclusiv, se acordă o bonificație de 9,99%.

Pentru clădirile nerezidențiale, aflate în proprietatea persoanelor fizice, impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea cotei de 0,2% asupra valorii rezultate dintr-un raport de evaluare, întocmit de un evaluator autorizat în ultimii 5 ani anteriori anului fiscal de referință, depus la organul fiscal, până la primul termen de plată.

Pentru clădirile nerezidențiale, aflate în proprietatea persoanelor juridice, impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea cotei de 1% asupra valorii rezultate dintr-un raport de evaluare, întocmit de un evaluator autorizat în ultimii 3 ani anteriori anului fiscal de referință, depus la organul fiscal, până la primul termen de plată.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ȘTIREA TA - Evenimentele nu se întâmplă doar în fața reporterilor profesioniști. Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite să vadă și alții ceea ce tu ai trait "live". Poți trimite prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate

ACTUALITATE

Augustin Lazăr, replică pentru OUG anunțat de Tudorel Toader: ”Hotărârile judecătorești definitive au putere de lege”

avatar

Publicat

lazar

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, consideră că hotărârile judecătoreşti definitive au putere de lege, iar deciziile CCR se aplică pentru viitor. În aceste condiţii va fi foarte greu pentru ministerul Justiţiei să explice cum o ordonanţă de urgenţă poate schimba retroactiv decizii definitive ale instanţei. „Legea penală nu retroactivează și asta o știe nu […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Pensiuni de vânzare în județul Alba, la început de an. Vezi cât costă și în ce zone se află

avatar

Publicat

Chiar dacă datele oficiale arată că în prima jumătate a anului 2018, s-au cazat în Alba peste 7.800 de turiști, începutul de 2019 vine la ”pachet” cu o serie de pensiuni scoase la vânzare, în diferite zone ale județului. Situate în Râmeț, Șugag, Săsciori, Cugir sau în alte localități din județ, afacerile ”la cheie” au […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VREMEA în Transilvania şi la munte: Temperaturi maxime şi precipitaţii în următoarele două săptămâni

avatar

Publicat

smurd

Administraţia Naţională de Meteorologie transmite prognoza de vreme pentru perioada 21 ianuarie – 3 februarie. În Transilvania, temperaturile vor varia de la maxime de zero grade Celsius la 8 grade Celsius şi sunt aşteptate în continuare ninsori şi lapoviţă. În Transilvania, regimul mediu de temperatură va avea, până spre sfârșitul lunii ianuarie, fluctuații de la […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

România, din nou în topul ruşinii. Loc fruntaş între ţările din Uniunea Europeană care au probleme cu gunoaiele

avatar

Publicat

România și Malta sunt țările europene cu cele mai slabe politici de mediu, fapt reflectat de cea mai slabă pondere a reciclării și de cea mai mare rată a poluării prin gropi de gunoi, arată un raport al Comisiei Europene.  România, Malta, Grecia și Ciprul sunt țările cu cele mai slabe rezultate în domeniul reciclării, […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate