Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

Noile impozite și taxe locale pentru 2019, adoptate de consilierii din Sebeș. Exemple de calcul

Publicat

Impozitele și taxele locale din municipiul Sebeș se vor situa în 2019 la nivelul minim prevăzut de lege. Potrivit reprezentanților Primăriei, față de anul trecut, valoarea impozitelor locale a crescut cu 1,34 %, reprezentând rata inflației.

Consilierii locali din Sebeș au adoptat recent nivelul minim al impozitelor și taxelor locale pentru persoanele fizice, conform prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, indexat, pentru anul 2019, potrivit legii, cu rata inflației de 1,34%.

Categoria de impozit – Prevederile din Codul fiscal – Municipiul Sebeș (Sebeș, Petrești, Lancrăm, Rahău)

 • impozit clădiri rezidențiale – între 0,08 % și 0,2% – 0,08 %
 • impozit clădiri nerezidențiale – între 0,2 % și 1,3 % – 0,2 %
 • impozit clădiri teren cu construcții:
  • Zona A, între 6.122,96 și 15.308,42 – 6.122,96 lei/ha
  • Zona B, între 4.271,48 și 10.679,21 lei/ha – 4.271,48 lei/ha
 • impozit teren extravilan – teren arabil, între 102,14 și 121,61 lei/ha – 102,14  lei/ha

Față de anul 2018, impozitele și taxele locale au crescut cu 1,34 %, reprezentând rata inflației.

Exemple:

Categoria de impozit – Impozit datorat 2018 –  Impozit datorat 2019 – Creștere

 • Impozit clădiri – 200 lei – 203 lei – 1,34 %
 • Impozit teren curte – 50 lei – 51 lei – 1,34 %
 • Impozit auto – 180 lei – 102 lei – 1,34 %

Potrivit reprezentanților Primăriei Sebeș, impozitele și taxele locale se încasează începând cu data de 8 ianuarie 2019. Amenzile, taxele judiciare și extrajudiciare au început să se încaseze încă cu data de 3 ianuarie 2019.

Impozitul pe clădiri, teren și mijloace de transport se plătește anual, în două rate egale, până la data de 1 aprilie 2019, respectiv 30 septembrie 2019, inclusiv.
În cazul în care plata se efectuează cu anticipație, atât de persoanele fizice, cât și juridice, la impozitul pe clădiri, teren și mijloace de transport, datorat pentru întregul an, până la data de 1 aprilie 2019 inclusiv, se acordă o bonificație de 9,99%.

Pentru clădirile nerezidențiale, aflate în proprietatea persoanelor fizice, impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea cotei de 0,2% asupra valorii rezultate dintr-un raport de evaluare, întocmit de un evaluator autorizat în ultimii 5 ani anteriori anului fiscal de referință, depus la organul fiscal, până la primul termen de plată.

Pentru clădirile nerezidențiale, aflate în proprietatea persoanelor juridice, impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea cotei de 1% asupra valorii rezultate dintr-un raport de evaluare, întocmit de un evaluator autorizat în ultimii 3 ani anteriori anului fiscal de referință, depus la organul fiscal, până la primul termen de plată.


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Atenţionare COD GALBEN de FURTUNI şi ploi torenţiale în ALBA şi alte judeţe din ţară. Disconfort termic ridicat

Publicat

nori furtuna

Meteorologii au emis o nouă atenţionare Cod Galben de furtuni, ploi torenţiale vijelii şi grindină, pentru Alba şi alte judeţe din ţară, valabilă până luni seara. De asemenea, disconfortul termic va fi ridicat la orele amiezii. COD GALBEN: luni, 17 iunie, orele 12.00-23.00 În intervalul vizat, vor fi perioade în care instabilitatea atmosferică va fi […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Alegeri la USR Alba. Cine va conduce organizația județeană în următorii doi ani

Publicat

usr alba

Filiala Județeană USR Alba are o nouă echipă de conducere. Beniamin Todosiu a fost reales președinte în cadrul Conferinței Județene. De asemenea, Horșa Ionuț, Cătalin Cacovean, Adrian Chivoiu, Cristi Campean, Marius Rof și Nemes Claudiu au fost aleși vicepreședinți. Alegerile pentru noua echipă de conducere a partidului au avut loc în data de 16 iunie.  […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

EVALUAREA NAȚIONALĂ clasa a VIII-a. MARȚI, prima probă – Limba și literatura română. Ce trebuie să știe elevii

Publicat

examen

Peste 2.500 de elevi de clasa a VIII-a din Alba, alături de colegi din țară, sunt așteptați de marți, 18 iunie, la examenul de Evaluare Națională. Prima probă este cea de Limba și literatura română, potrivit calendarului Ministerului Educației Naționale. Rezultatele vor fi cunoscute în 25 iunie, iar cele finale, după contestații, în 29 iunie. […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

REGULI pentru PICNIC în Alba. Recomandări în a doua zi de Rusalii pentru cei care vor să se relaxeze la un grătar

Publicat

gratar picnic

Minivacanţa de Rusalii se apropie de sfârşit, însă, dacă doriți să vă relaxați în natură la un grătar, vă reamintim regulile de respectat în locațiile de pe spațiile publice pe care le alegeți. Indiferent dacă alegeți zonele amenajate pentru picnic sau nu, vi se reamintește să aveți grijă la supravegherea focului, să nu poluați apele, […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate