Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Noile reglementări privind reducerea pedepselor cu închisoarea intră în vigoare de la 31 august. Modificările din lege

Publicat

dupa gratiiLegislaţia potrivit căreia persoanelor private de libertate le pot fi reduse pedepsele cu 20 de zile, indiferent de numărul lucrărilor ştiinţifice scrise de aceştia intră în vigoare la 31 august. Reglementarea a fost aprobată prin OG 24/2016 pentru modificarea şi completarea Legii 254/2013.

“În cazul elaborării de lucrări științifice publicate sau invenții brevetate, se consideră 20 de zile executate pe întreaga durată a executării pedepsei, inclusiv în cazul pedepselor contopite, indiferent de numărul lucrărilor științifice sau a invențiilor realizate”, au arătat iniţiatorii ordonanţei.

Până la începutul acestui an, un deţinut putea să-şi reducă sentinţa cu câte 30 de zile pentru fiecare carte publicată. Beneficiul a fost suspendat până în septembrie, din cauza neregulilor constatate la aplicarea legii, în urma unui control făcut de Ministerul Justiţiei. Potrivit noii ordonanţe, modificările intră în vigoare de la 31 august.

Potrivit noii proceduri, Consiliul Naţional al Cercetării Ştiinţifice, cu sprijinul logistic al Unităţii Executive pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării si Inovării, stabileşte caracterul ştiinţific al lucrărilor elaborate de către deţinuţi.

Brevetarea invenţiilor se realizează de către Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci, denumit în continuare OSIM.

Lucrările ştiinţifice sau invenţiile brevetate pot fi elaborate de către deţinuţi în condiţiile stabilite de lege şi prin regulamentul de aplicare a prezentei legi, care se completează, după caz, cu prevederile legale privind evaluarea lucrărilor ştiinţifice de către CNCS cu sprijinul logistic al UEFISCDI, respectiv procedurile efectuate de OSIM cu privire la cererile de brevet de invenţie.

Pe durata elaborării de lucrări ştiinţifice sau de invenţii pot fi desfăşurate activităţi lucrative, fără ca acestea să se suprapună şi fără ca, însumată, durata desfăşurării tuturor acestor activităţi să depăşească durata prevăzută de legislaţia muncii.

Lucrările ştiinţifice se pot elabora numai în domeniile şi specializările universitare stabilite de nomenclatorul domeniilor şi al specializărilor/programelor de studii universitare.

În cazul lucrărilor ştiinţifice sau invenţiilor brevetate realizate în coautorat, numărul zilelor considerate ca executate se împarte proporţional la numărul de coautori. În cazul în care mai mulţi coautori sunt persoane private de libertate, procedura se aplică în mod individual fiecărui coautor.

Comisia pentru liberare condiţionată sesizată potrivit legii, în vederea analizării acordării zilelor considerate ca executate, ia la cunoştinţă de acordarea caracterului ştiinţific, respectiv brevetarea invenţiei şi verifică respectarea procedurii de elaborare a lucrării ştiinţifice publicate, respectiv invenţiei brevetate.

O nouă solicitare privind elaborarea unei lucrări ştiinţifice sau invenţii se poate formula doar după finalizarea lucrării anterioare.

sursă: legestart.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax