Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Normele pentru Legea RCA: Tarife mai mici cu până la 50% pentru şoferi disciplinaţi şi mai mari cu până la 200%, pentru ceilalţi

Publicat

asigurare RCA asigurari politeASF a pus în dezbatere publică proiectul Normei pentru punerea în aplicare a prevederilor Legii nr.132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto.

Asiguratul cu risc ridicat, cel care a mai făcut accidente, este un nou tip de client luat în considerare de către ASF.

Conform noilor prevederi, proprietarul de mașină care primește cel puțin trei oferte de primă de asigurare mai mari de câteva ori decât tariful de referință, se va adresa unui organism special, Biroul Asigurătorilor de Autovehicule, constituit oficial marţi.

Aici, clienții problematici vor fi ajutați să-și găsească un asigurător cu cea mai bună ofertă de pe piață.

Legea spune că asigurătorul respectiv va fi obligat să încheie contractul cu el, în caz contrar riscă o amendă foarte mare. Totul apare în proiectul Normei pentru punerea în aplicare a prevederilor Legii RCA. Pe 12 iulie va intra în vigoare noua lege a asigurărilor obligatorii de răspundere civilă auto şi până atunci, setul de norme ar trebui finalizat.

Potrivit documentului, limitele de despăgubire stabilite de către A.S.F sunt de 1,22 milioane de euro pentru pagubele materiale produse în unul și același accident, indiferent de numărul persoanelor prejudiciate și de 6,07 milioane de euro pentru vătămări corporale și decese, inclusiv pentru prejudicii fără caracter patrimonial produse în unul și același accident, indiferent de numărul persoanelor prejudiciate. Limita de despăgubire se stabilește la echivalentul în lei la cursul de schimb al pieței valutare la data producerii accidentului, comunicat de Banca Națională a României.

De asemenea, în proiectul normei se precizează că sistemul bonus-malus este format din categoria de bază B0, 8 clase de bonus și 8 clase de malus; clasa B0 este atribuită unui nou asigurat, fără istoric în asigurare. Reducerea sau majorarea stabilită conform sistemului bonus-malus se aplică tarifelor practicate de către asigurătorul RCA la care potențialul asigurat urmează să încheie contractul RCA, în vigoare la data la care se încheie contractul RCA. Perioada de referință este anul calendaristic anterior datei de intrare în valabilitate a contractului RCA.

Conform anexei 5 a proiectului, coeficientul aplicat asupra primei de asigurare pornește de la 50% pentru clasa B8 și ajunge la 200% pentru M8.

Adică o reducere cu maximum 50% a tarifului de bază al primei RCA pentru şoferii fără accidente în trafic şi o majorare cu până la 200% a tarifului de bază al primei RCA pentru şoferii cu mai multe clase de malus.

surse: realitatea.net, digi24.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate