Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Nou centru de zi pentru persoane cu dizabilități, la Alba Iulia. Cât va fi investiția, din fonduri PNRR

Publicat

Primăria Alba Iulia pregătește documentația pentru construirea centrului de zi pentru persoane adulte cu dizabilități ”Orizonturi”. Locația acestuia este pe terenul actualului centru pentru persoane vârstnice, de pe strada Lalelelor.

Suma finanțării nerambursabile pentru acest proiect, prin PNRR, este de 4.882.022,84 lei (fără TVA).

Proiectul a fost depus de Direcția de Asistență Socială Alba Iulia, iar contractul a fost înregistrat în 10 mai 2023 de Ministerul Muncii.

Cheltuielile neeligibile ce pot apărea pe durata implementării proiectului vor fi suportate din bugetul local.

Direcția de Asistență Socială are obligația să furnizeze servicii sociale după finalizarea proiectului, timp de cel puțin 10 ani.

Astfel, se va înființa un serviciu cu posturile de șef centru (studii superioare de asistență socială, vechime cel puțin 2 ani în domeniul serviciilor sociale) și alte șapte:

  • medic, studii superioare
  • asistent social principal, studii superioare asistență socială, vechime minimum 5 ani în domeniul serviciilor sociale
  • psihoterapeut, studii superioare
  • terapeut ocupațional, studii superioare
  • kinetoterapeut, studii superioare
  • instructor educațional, studii superioare
  • infirmieră, studii generale

Servicii oferite în centrul de zi

Potrivit regulamentului de funcționare al acestor tipuri de centre, vor fi oferite servicii de informare/consiliere socială/juridică, precum și consiliere psihologică, abilitare și reabilitare, deprinderi de viață independentă, dezvoltarea abilităților lucrative, pregătirea pentru muncă, angajarea în muncă și sprijin pentru menținerea locului de muncă, integrare și participare socială și civică.

Centrul de zi va avea capacitate de cel puțin 8 beneficiari pe zi, cu program minim de 40 de ore pe săptămână și poate asigura cel puțin o masă pe zi pentru beneficiarii care participă la activități ce durează cel puțin 4 ore pe zi.

Se poate organiza grădină terapeutică sau crescătorie de animale mici, deservite de personal, beneficiar și după caz alte persoane care desfășoară activități în interesul comunității. De asemenea, va fi dotat cu mijloc de transport auto pentru beneficiari.

Situația actuală. Peste 3000 de persoane cu handicap înregistrate în municipiu

În Alba Iulia sunt două centre de zi pentru persoane adulte cu dizabilități: centrul ”Sfântul Meletie”, ce aparține asociației Filantropia Ortodoxă și altul, al Asociației Speromax.

Centrul ”Sfântul Meletie” oferă servicii pentru persoane cu handicap fizic, somatic, auditiv, vizual, surdocecitate, asociate.

Centrul Asociației Speromax oferă servicii pentru persoane cu handicap cu scleroză multiplă, boala Parkinson, scleroză laterală amiotrofică, hemipareză, tetrapareză, parapareză, atrofie musculară spinală.

Direcția de Asistență Socială a încheiat contracte de prestări servicii sociale cu cele două asociații (pentru 20, respectiv 30 beneficiari), dat fiind că nu există serviciu propriu.

În municipiu sunt 3003 persoane cu handicap, dintre care:

  • 184 cu handicap grav
  • 801 cu handicap grav ce beneficiază de serviciile unor asistenți personali (760 sunt beneficiari ai DAS, cu asistent persona angajat sau indemnizație lunară)
  • 2018 persoane cu grad de handicap accentuat, mediu sau ușor.

Prin urmare, s-a propus finanțarea proiectului pentru înființarea noului serviciu social: centru de zi pentru persoane adulte cu dizabilități.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax