Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Nou-născuții vor putea fi înregistrați și fără buletinul mamei. Măsură luată de Guvern pentru facilitarea obținerii certificatului de naștere

Publicat

nou nascut, bebelus Înregistrarea nou-născuților ar pute avea o procedură mult mai ușoară. Micuții vor putea fi declarați, după împlinirea termenului de 15 zile de la naștere, în baza unei declarații scrise, fără a mai fi necesar actul de identitate al mamei. Măsura va fi luată de Guvern, prin ordonanță de urgență, după ce a constatat că obținerea certificatului de naștere este îngreunată de procedurile actuale.

VEZI: Indemnizaţia pentru creşterea copilului în 2016. Noutăţi, condiţiile de acordare şi actele necesare

Legislația în vigoare prevede că au obligația de a face declarația de naștere oricare dintre părinți, iar dacă, din diferite motive, nu o pot face, obligația declarării revine medicului, persoanelor care au fost de față la naștere, personalului desemnat din unitatea sanitară în care a avut loc nașterea sau oricărei persoane care a luat cunoștință despre nașterea copilului.
Această procedură este condiționată însă de prezentarea actului de identitate al mamei care, în unele cazuri, nu se regăsește în registrele de stare civilă și nu deține act de identitate.
Autoritățile au constatat, în acest context, creșterea constantă a numărului copiilor a căror naștere nu este înregistrată, inclusiv din cauza unor obstacolele procedurale. Astfel, deși nașterea a fost înregistrată la maternitate, fiind emise certificate constatatoare ale nașterii, există în prezent peste 3.000 de cazuri în care părinții nu s-au prezentat la starea civilă pentru emiterea certificatelor de naștere.
Tot în acest context, numărul acțiunilor în instanță pentru înregistrarea tardivă a nașterii se menține la peste 1.000 de cazuri, potrivit datelor oficiale. Acest lucru este cauzat de faptul că pentru înregistrarea nașterii peste termenul legal de un an de la data producerii faptului de stare civilă se utilizează un mecanism administrativ și judiciar greoi. În acest scop, este nevoie de formularea în instanță a acțiunii de înregistrare tardivă a nașterii, procedură îngreunată de solicitarea unei expertize medico-legale, în condițiile în care există certificatul medical constatator al nou-născutului. Legea impune totodată bariere administrative pentru mamele internate care nu dețin acte de identitate, ele putând solicita eliberarea actelor de identitate numai serviciului de evidență a persoanelor de la locul de domiciliu sau reședință, nu și celui pe raza căruia se află unitatea sanitară.

“Menținerea unor limitări în legislație afectează drepturi fundamentale ale copiilor, cu privire la identitate, sănătate și educație, că în aceste condiții cei mai afectați sunt copii din familiile defavorizate care, astfel, nu beneficiază de servicii medicale, nu se pot înscrie în sistemul educațional și nu pot fi protejați de autoritățile statului”, arată nota de fundamentare a ordonanței.

Prin urmare, ordonanța de urgență prevede posibilitatea declarării nașterii, după împlinirea termenului de 15 zile de la naștere, în baza unei declarații scrise a declarantului, fără a mai fi necesar actul de identitate al mamei.

“În lipsa actului de identitate al mamei ori a certificatului de căsătorie al părinților, după caz, se efectuează verificări cu privire la datele de identificare ale părintelui/ părinților la unitatea sanitară unde s-a născut copilul, în registrele de stare civilă sau în Registrul național de evidență a persoanelor”, arată textul proiectului de ordonanță.

Totodată, prin actul normativ este eliminată obligativitatea avizului medicului legist, în cazul înregistrării tardive a nașterii, dacă există certificat medical constatator al nașterii.

În situația în care declarantul este străin, necunoscător al limbii române ori surdomut, la depunerea documentelor necesare înregistrării nașterii, actul normativ introduce obligativitatea folosirii unui interpret autorizat, încheindu-se în acest sens un proces-verbal.
Ordonanța mai prevede că certificatele de naștere, extrasele de naștere sau extrasele multilingve ale actelor de naștere emise de autoritățile străine se transcriu în registrele de stare civilă române cu datele privind numele și filiația, astfel cum au fost stabilite la înregistrarea nașterii.

sursa: profit.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax