Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ADMINISTRATIE

NOU RECORD al Primăriei Alba Iulia: 5.000 de euro pe metrul pătrat, pentru renovarea unui spațiu din Cetatea Alba Carolina

Publicat


alba iulia cetate

Reprezentanții Primăriei Alba Iulia intenționează să investească în reamenajarea un spațiu abandonat, din Cetatea Alba Carolina, peste 1,1 milioane de euro. Spațiul are o suprafață de 227 de metri pătrați, ceea ce, la un calcul simplu, înseamnă un cost record de aproape 5.000 euro pe metrul pătrat.

Spațiul este situat în Cetatea Alba Carolina, în Ravelinul Sfântul Mihail. Momentan investiția este doar la stadiul de proiect și va intra la vot în ședința de Consiliu Local, din data de 26 noiembrie.

Valoarea totală a investiției cu tot cu TVA este de 5.378.722,14 lei, adică 1.128.348,23 euro. Potrivit documentației, finanțarea investiției se va face de la bugetul local.

În spațiul respectiv în trecut a funcționat un bar, dar în prezent este abandonat. Reprezentanții administrației locale din Alba Iulia au regândit spațiul de 227 metri pătrați și intenționează să amenajeze trei încăperi.

Funcționalitatea acestora este descrisă în proiectul de hotărâre aflat pe ordinea de zi a următoare ședinte a Consiliului Local:

încăperea 1: centru de informare, agenție de turism, punct monitorizare patrimoniu.

încăperea 2: galerie de artă, expoziții material fotografic, proiecții, miniconferințe.

încăperea 3: spațiu de socializare, vânzare obiecte suvenir, vânzare băuturi nealcoolice, grup sanitar.

Proiectul de hotărâre poate fi consultat AICI

De asemenea în investiția de peste 5 milioane de lei, mai intră și sistemul de colectare a apelor pluviale, conectarea la rețelele de apă canal și energie electrică și realizarea de mobilier urban și mobilier interior.

Dacă va trece de votul consilierilor locali, lucrarea va dura 28 de luni.

În proiectul de hotărâre, care va fi supus la vot, este specificat că: ”Lucrările de intervenție se vor executa asupra unui monument istoric, sunt pretențioase și necesită multă atenție”, o justificare ”subțire” pentru prețul enorm, de 5.000 de euro pe metrul pătrat.

În Alba Iulia, construcția de la zero a unui spațiu comercial cu finisaje de lux, nu depășește valoarea de 2.000 de euro pe metrul pătrat. Cu atât mai mult, suma este ieșită din comun în condițiile în care în acest caz vorbim doar despre o reabilitare.

”Se va începe cu lucrările de demolare, dezafectare, desfacere compartimentări, instalații tencuieli, pardoseli, iar apoi se vor realiza lucrările de restaurare/refacere zidărie interioară și exterioară, (fațadă, pereți) compartimentare, refacere pardoseli, instalații, tencuieli și zugrăveli, goluri de aerisire, tâmplărie. Se vor asigura și operațiuni de eliminare a umidității din ziduri.

Se va reface cota de călcare prin coborârea acesteia la cota la care a fost identificată intrarea inițială în spațiu” se mai arată în document.

 


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

2 Comentarii

2 Comments

  1. DUCU

    miercuri, 20.11.2019 la 19:44

    CIND VA FI UN CONTROL ADEVARAT SA VEDEM CIT S-A SIFONAT PE VREMEA LUI hava CRED CA MAI PUTEM FACE O CETATE

  2. Tavi

    joi, 21.11.2019 la 09:52

    Are bugetul local bani de impartit la cine trebuie…Se sufoca orasul de trafic si de blocuri inghesuite, economie praf (toate firmele mari se duc oriunde, numai in Alba Iulia nu), la imbolnavirile de cancer ocupam loc fruntas pe tara…si ne batem cu pumnii in piept cu o cetate care se destrama caramida cu caramida (s-a lucrat scump, dar calitativ, in conceptia edililor).

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ECONOMIE

TOP județe după datoria publică înregistrată la finalul anului 2019. Pe ce loc se află Alba

Publicat

Județul Alba se află la mijlocul clasamentului în topul pe țară după datoria publică înregistrată la finalul anului 2019. Datoria publică totală a României a însumat peste 366,4 miliarde lei, la finalul lunii noiembrie 2019. Mai exact, fiecare cetățean este dator cu 18.770 lei. Bineînțeles, în această valoare intră și datoria locală, adică împrumuturile făcute […]

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRATIE

Câți kilometri de drumuri de pământ sau pietruite mai sunt în județul Alba, la începutul anului 2020

Publicat

Niciun km de drum județean din Alba nu este în stare foarte bună, la ora actuală, potrivit situației prezentate de Consiliul Județean (CJ) pentru ședința din 23 ianuarie. Doar drumuri în stare bună sunt, adică 726 km (83,3%). Mai sunt încă 186 km de drumuri pietruite și alți 31 km de drumuri de pământ. Reţeaua […]

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRATIE

FOTO: Cum va arăta noua creșă ce va fi construită la Alba Iulia. Spații de joacă amenajate pe acoperiș

Publicat

La Alba Iulia, în zona cartierului Orhideelor, se pregătește construirea unei creșe cu spații moderne, multifuncționale și atractive pentru copii. Proiectul a ajuns la faza studiului de fezabilitate. Locația vizată este în zona cartierului Orhideelor, pe Strada Lalelelor, nr. 97 A, lângă Unitatea Militară 01684. Clădirea va fi construită pe o parcelă de 2.065 de […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VREMEA în Transilvania și la munte până în 3 februarie. Se încălzește câteva zile, apoi din nou frig. Prognoza pe două săptămâni

Publicat

Vremea se încălzește de miercuri, iar din 30 ianuarie se va răci din nou. Vor mai fi câteva ninsori și ploi, dar slabe și doar local. Administrația Națională de Meteorologie transmite prognoza de vreme până în 3 februarie, în regiuni din țară. În Transilvania, în primele zile de prognoză valorile maxime de temperatură vor fi […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate