Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

NOUA CASĂ 2022: Avantaje și dezavantaje la cumpărarea unei locuințe prin program. Bugetul, mărit la 2 miliarde de lei

Publicat

prima casa

Programul Noua Casă 2022 se relansează cu plusuri şi minusuri. „Orice persoană fizică poate achiziţiona, începând cu data de 1 ianuarie 2022, în mod individual sau în comun cu altă persoană fizică/alte persoane fizice, o singură locuinţă a cărei valoare depăşeşte suma de 450.000 lei, dar nu depăşeşte suma de 700.000 lei, exclusiv TVA, cu cota redusă de 5%” se precizează în Codul Fiscal.

Măsura a fost anunţată de premierul Nicolae Ciucă încă de acum o lună, când a menţionat că Guvernul stabileşte o cotă redusă de TVA, de 5%, a unei singure locuinţe, a cărei valoare se încadrează între suma de 450.000 de lei şi 700.000 de lei scrie DCNews

Diferența între creditul Noua Casă și cel Ipotecar. Excutare silită în 60 de zile

Spre deosebire de creditul ipotecar, acolo unde se poate opta pentru o dobândă fixă, în cazul programului Noua Casă dobânda va fi variabilă pentru toţi cei maximum 30 de ani de achitare a locuinţei.

În ceea ce privește problemele programului Noua Casă 2022, cea mai mare apare în cazul celor care, din motive de instabilitate a pieţei muncii, nu-și mai pot plăti ratele.

La creditele imobiliare, băncile aşteaptă 6 sau chiar 12 luni pentru ca un client aflat în dificultate să îşi restabilizeze bugetul. În cazul creditului Noua Casă, băncile execută rău-platnicii în fix 60 de zile.

Cum se procedează pentru achiziția unei locuințe prin programul Noua Casă 2022

Dacă imobilul pe care vrei să-l achiziționezi costă până în 70.000 de euro, trebuie să achitați un avans de minimum 5% din valoarea locuinței.

În cazul în care prețul depășește 70.000 de euro, atunci și avansul minim crește până la 15%.

Noua Casă 2022 prevede ca locuințele cuprinse între 90.000 și 140.000 de euro să poată fi cumpărate cu TVA de 5%.

Deci, dacă prețul locuinței este de maximum 70.000 Euro = avansul minim este 5%

Dacă prețul locuinței este între 70.001 – 140.000 Euro = avansul minim este 15%

Buget de 2 miliarde de lei puse în joc pentru programul „Noua Casă 2022”. Mai mare ca anul trecut

Pandemia de COVID-19 a schimbat preferințele românilor în ceea ce privește locuințele.

Anul trecut, imobilele cu două camere de până în 70.000 de euro au fost cele mai căutate de către tineri, potrivit antena3.ro.

Pentru programul Noua Casă 2022 pot aloca și cei care au deja o locuință, dar care nu are o suprafață utilă mai mare de 50 de metri pătrați și nu a fost cumpărată prin programul de la stat.

Anul acesta, Guvernul pune la bătaie fonduri de 2 miliarde de lei. În 2021 nivelul de garantare a fost de 1,5 miliarde de lei și au fost 12.000 de beneficiari ai programului. Fondurile s-au epuizat în patru luni.

Dacă încă te gândeşti care este cea mai potrivită variantă de  credit pe care ar trebui să o alegi, nu uita că un  credit Noua Casă are un cost uşor mai scăzut decât în cazul unui  credit ipotecar.

„Diferenţele sunt foarte mici dacă ne uităm doar la costuri, pentru că, în ceea ce priveşte costurile, şi băncile au venit cu oferte asemănătoare cu programul Noua Casă. Este o mică diferenţă, undeva la 5% între ele, pentru că Programul Noua Casă are nişte costuri standard stabilite prin lege.

Banca nu are voie să pună o marjă mai mare de 2% peste indicele IRCC, iar singurul comision care se plăteşte este 0,3% la valoarea garanţiei, adică a garanţiei Statului (50% sau 60% cât garantează din acel apartament)”, susţine Irina Chiţu, director FinZoom.ro, citează adevarul.ro

Cumpărarea locuinţei durează mai mult la un credit Noua Casă

Timpul de aprobare al creditului Noua Casă este mai mare decât în cazul unui  credit ipotecar cu cel puţin 1-2 săptămâni întrucât la creditul Noua Casă este implicat şi Statul.

De la bancă, dosarul de  credit pleacă spre Fondul de Garantare (FNGCIMM) unde este analizat. Dacă ceva nu este în regulă la dosar, acesta este trimis înapoi spre banca până când toate problemele sunt rezolvate.

„Să zicem că procesul de cumpărare a locuinţei durează puţin mai mult printr-un Credit Noua Casă pentru că acel dosar de  credit să ajungă şi la Fondul de Garantare şi mai stă şi acolo o săptămână-două de exemplu faţă de cum s-ar duce direct prin bancă”, a mai spus Irina Chiţu.

La un credit Noua Casă de 280.000 lei pe 30 ani rata lunară este cuprinsă între 1.191 lei şi 1.288 lei, iar DAE între 3,27% şi 3,74%.

La un credit Ipotecar de 280.000 lei pe 30 ani rata lunară este cuprinsă între 1.219 lei şi 1.790 lei, iar DAE între 3,33% si 6,68%.

Programul “Noua Casa” este un program guvernamental care are ca obiectiv facilitarea accesului persoanelor fizice la achizitia unei locuinte prin contractarea de credite garantate de stat.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax