Connect with us
Publicitate

BLAJ

Noua centură ocolitoare a municipiului Blaj: a fost semnat contractul pentru proiectare și execuție. Când ar urma să fie gata

Publicat

Noua centură ocolitoare a municipiului Blaj. Contractul de proiectare și execuție a variantei ocolitoare a municipiului Blaj, un proiect în valoare de peste 145 milioane de lei, a fost semnat marți, 16 ianuarie, la sediul Primăriei Blaj. 

Potrivit primarului Gheorghe Valentin Rotar, lucrările ar urma să fie finalizate la începutul anului 2026. 

„Astăzi, la Primăria Blaj, am semnat, împreună, cu reprezentanții Prenis SRL, liderul Asocierii Prenis SRL – Dacia Faber SRL – Explan SRL – Infra Expert AD, câștigătoarea licitației, contractul de proiectare și execuție pentru realizarea variantei ocolitoare a municipiului Blaj.

Investiție de peste 145 milioane de lei

Valoarea totală a acestei investiții este de 145.354.480,03 lei (fără TVA), iar finanțarea se realizează din fonduri externe nerambursabile – Programul Operațional Transport 2021-2027 și de la Bugetul de Stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii”, a scris primarul, pe Facebook.

Potrivit acestuia, perioada de implementare a investiției este de 24 de luni de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor, respectiv 6 luni pentru proiectare și 18 luni pentru execuție.

Ordinul de începere a lucrărilor va fi emis în maximum 30 de zile, după verificarea, de către Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, dosarului de achiziție pentru procedura de licitație.

„Am convingerea că termenele de proiectare și execuție vor fi respectate, iar varianta ocolitoare a municipiului Blaj va fi finalizată la începutul anului 2026”, a mai precizat Gheorghe Valentin Rotar.

Varianta ocolitoare a municipiului Blaj va avea o lungime totală de 6,845 km, un viaduct spectaculos în lungime de aproximativ 300 de metri și patru sensuri giratorii.

Realizarea variantei ocolitoare conduce la scoaterea traficului greu și de tranzit din interiorul municipiului Blaj, asigurând dezvoltarea infrastructurii rutiere de transport, reducerea timpilor de parcurs, reducerea costului accidentelor, dar și reducerea costului pentru prevenirea poluării mediului înconjurător (poluare fonică și atmosferică).

„Varianta ocolitoare a municipiului este cel mai important proiect de infrastructură din istoria Blajului, care ne va ajuta să asigurăm o conexiune rapidă a Blajului, prin intermediul viitorului Drum Expres Blaj – Teiuș, cu autostrada A10 (Sebeș – Turda), cu beneficii majore în dezvoltarea economică și turistică a întregii zone”, a mai scris primarul din Blaj.

Noua centură ocolitoare a municipiului Blaj: cum va arăta varianta ocolitoare

Varianta ocolitoare, în lungime totală de 6,845 km, începe și se termină în partea sudică, din DN 14B, intersectează DJ 107 în partea nordică, traversând teritoriul administrativ al municipiului Blaj de la Vest la Est prin Nord.

Traseul propus pentru varianta ocolitoare începe din DN 14B km 22+230 partea stângă,  se desfășoară în zona de versant al luncii Târnavei Mici, traversează în aval de podul de la Petrisat, printr-un viaduct râul Târnava Mică, drumul comunal  DC 21 la km 1+498 și linia CF 320 Blaj – Praid la km 1+565,5, urmărește în paralel linia CF Blaj – Praid după care urcă pe platoul din partea de nord a municipiului Blaj.

Traseul intersectează drumul  județean  DJ 107 la km 53+669 și prelungirea străzii Izvorului după care coboară pe zona de versant și intersectează drumul DN 14B la km 26+900.

Lăţimea părţii carosabile urmează să fie de 2 X 3,5 m, în aliniament cu acostamente de 1 m. Se vor realiza benzi de încadrare de 2 x 0,50 m.

Platforma va avea o lățime de 9 m (2 x 3,5 m + 2 x 1 m) pentru deblee și minim 10 m (2 x 3,5 m + 2 x 1 m + 2 x w) pentru zona de rambleu incluzând în elemente de scurgerea apelor și un spațiu suplimentar.

Viteza de proiectare s-a ales de 60km/h, iar pe sectoare izolate de 40, respective 50 km/h.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    marți, 16.01.2024 at 11:41

    Bravo Rotarule !! Ăsta când zice că face, face. Tot aşa şi-n Alba Iulia, când zic că fac, zic.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax