Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Noua listă de medicamente compensate ar putea intra în vigoare în toamnă. Tratamente noi de oncologie, hematologie, diabet şi hepatită

Publicat

Noua listă de medicamente compensate ar putea intra în vigoare în toamnă şi ar cuprinde între 30 şi 40 de molecule noi, din cele 160 anunţate, a declarat preşedintele ANMDM Marius Savu. Potrivit acestuia, medicamentele în cauză aduc un beneficiu terapeutic semnificativ. Noile molecule vizează mai multe arii terapeutice, precum oncologia, hematologia, poliartrita reumatoidă, diabetul şi hepatita.

„Noua listă ar putea intra în vigoare în toamnă, adică intervalul septembrie- noiembrie. După atâţia ani, o lună în plus sau în minus nu va fi cea care va fi esenţială, mai ales că eu cred că introducerea celor 17 molecule care pot fi prescrise începând de astăzi este o soluţie într-o zonă foarte sensibilă. Apoi, vom rezolva şi celelalte probleme severe”, a spus preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale (ANMDM), dr. Marius Savu, la dezbatere publică a proiectului de ordin privind noua listă de medicamente compensate şi gratuite.

Întrebat dacă va fi timp ca până în toamnă să evalueze toate cele peste 3.000 de medicamente din listele de compensate, Marius Savu a spus că vor fi folosiţi „comparatori internaţionali”

„Am folosit în propunerea noastră comparatori internaţionali. Este de fapt o evaluare simplificată, bazându-ne pe experienţa celor care au făcut deja acest lucru. Este o foarte mare parte mecanică, şi nu de creaţie, lucru care, pe de o parte, nu este neapărat cel mai fericit, pentru că lipseşte amprenta românească pe acest lcuru, dar, pe de altă parte, evaluarea va putea merge mult mai repede, luând în considerare rezultatele pe care alţii le-au publicat deja”, a precizat preşedintele ANMDM.

Savu a mai spus că, utilizând propriile criterii, pe noua listă vor intra între 30 şi 40 de molecule noi.

„Pe criteriile noastre, pe noua listă ar intra undeva, după o primă estimare, între 30 şi 40 de molecule noi. Acestea vor intra cu siguranţă din cele 160. Poate şi altele. Totuşi multe dintre ele nu sunt neapărat medicamente dramatic îmbunătăţite faţă de tratamentul pe care pacienţii îl au la dispoziţie în momentul de faţă, iar în cazul lor, probabil că intrarea pe noua listă va fi condiţionată de oferirea unui cost benefic pentru sistemul de asigurări de sănătate”, a adăugat Savu.

Întrebat dacă era atât de „viciată” lista fostului ministru Eugen Nicolăescu, pentru ca de la 160 de molecule noi să fie redusă la numai 30-40, Savu a spus că nu este asta este vorba, ci despre faptul că medicamentele trebuie să aducă un beneficiu real sănătăţii.

„Nu aşa se pune problema. Există anumite medicamente care într-adevăr aduc un beneficiu terapeutic semnificativ faţă de ceea ce există în momentul de faţă. Există altele la care beneficuiul este marginal şi la care criteriul mai important va fi eficientizarea costurilor pentru sistem. Noile molecule vizează mai multe arii terapeutice, precum oncologia, hematologia, poliartrita reumatoidă, diabetul şi hepatita. Sunt principalele zone de terapie unde inovaţia şi-a spus cuvântul în ultima perioadă”, a adăugat Marius Savu.

Preşedintele ANMDM nu a putut preciza cu exactitate câte molecule vor fi scoase de pe lista de medicamente compensate, dar a estimat că ar putea fi vorba de zeci de produse, probabil sub 100.

sursa: mediafax

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax