Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

UPDATE: Noua tulpină COVID ar fi ajuns și în România. Două probe testate la ”Matei Balș” pentru varianta de coronavirus

Publicat

Noua tulpină SARS-CoV-2, varianta B.1.1.7 cu originea în Marea Britanie ar fi ajuns și în România. Un pacient a fost internat la Institutul Matei Balş.

UPDATE 1, ora 14.55: Nu a fost confirmată până acum, în România, tulpina britanică a Covid-19, precizează Ministerul Sănătății.

„O nouă tulpină se poate confirma numai prin secvențierea genomului viral de către institutele sau unitățile sanitare abilitate, iar această procedură tehnică va fi definitivată zilele următoare pornind de la probele selectate în urma testării RT-PCR”, a anunțat Ministerul Sănătății.

La Institutul Matei Balș o persoană este suspectă că s-a infectat cu noua tulpină a Covid-19 din Marea Britanie. Potrivit lui Cătălin Apostolescu, purtătorul de cuvânt de la Matei Balș, în laboratorul de genetică al institutului două probe au avut rezultate la reacția de amplificare diferite față de cele cunoscute până acum, iar zilele următoare să va face secvențierea, care va confirma sau infirma suspiciunea.

Știrea inițială

O persoană infectată cu noua tulpină a Covid-19 din Marea Britanie a fost internată la Matei Balș, au declarat pentru Aleph News reprezentanții institutului.

„La Balş facem screening permanent pentru tulpinile mutante, aşa am realizat că acest pacient avea o tulpină modificată. De mâine facem secvenţieri suplimentare pentru a vedea dacă e identică tulpina cu cea din UK sau e posibil să fi apărut una nouă”, spune prof. Adrian Streinu-Cercel pentru Aleph News.

UPDATE: Pe de altă parte, Cătălin Apostolescu, purtătorul de cuvânt de la Matei Balș, a spus, la Digi24, că în laboratorul de genetică al institutului două probe au avut rezultate la reacția de amplificare diferite față de cele cunoscute până acum.

„Urmează ca în zilele următoare să se facă secvențierea și să vedem dacă într-adevăr se confirmă noua tulpină a virusului”, a spus Cătălin Apostolescu.

Conform acestuia, nu există încă o certitudine în acest caz, iar rezultatele analizelor detaliate vor fi gata luni sau marți.

„Vorbesc deocamdată de două probe și nu de pacienți. Urmează să corelăm datele de laborator cu cele clinice și să punem lucrurile cap la cap”.

Întrebat dacă două probe înseamnă doi pacienți sau două probe de la un singur pacient, purtătorul de cuvânt al Institutului Matei Balș a răspuns că nu are informații în acest moment: „Știu doar de două probe”.

În luna decembrie, peste 1.000 de cazuri asociate unei noi tulpini au fost identificate în Marea Britanie. Drept urmare, mai multe state UE, printre care şi România, au decis blocarea zborurilor cu Marea Britanie pentru o anumită perioadă de timp.

Potrivit unui studiu, noua tulpină a coronavirusului identificată în Regatul Unit este „cu 50% până la 74%” mai contagioasă.

Până duminică, 3 ianuarie, pe teritoriul României, au fost confirmate 640.429 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus.

sursă: Mediafax

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax