Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Noua unitate de producţie Bosch la Blaj creează peste 300 de locuri de muncă în primii 5 ani. Vezi câţi bani aduce concernul la bugetul local

Publicat

Concernul „Bosch” deschide la Blaj o nouă unitate de producţie. Lucrările la această investiţie vor demara în 12 martie şi vor fi finalizate în 12 luni. Primarul municipiului Blaj, Gheorghe Valentin Rotar a vorbit astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, despre importanţa acestei investiţii ce se ridică la suma de 43 de milioane de euro.

„Este a treia unitate de productie a concernului Bosch la Blaj. Este un semn că am fost un partener serios. Prezenţa Bosch a determinat şi revitalizarea lui IAMU Blaj, care în proporţie de 90% lucrează pentru Blaj. A treia unitate îşi va începe lucrările în 12 martie. Am primit, vineri, adresa prin care anunţau demararea lucrărilor. Vor fi finalizate în 12 luni. În vară, Bosch a achiziţionat încă 7 hectare de teren pe care anunţau că vor face încă 2 unităţi de producţie. Una este la început. Totalul investiţiei este de 43 milioane de euro, din aceasta statul alocă 13,4 mil euro, adică 30%.

Investiţia care începe acum va avea un minim de 320 de angajaţi pe minim 5 ani, aşa e prevăzut în contract, iar până în 2015 va avea în jur de 1000 de angajaţi, doar pe această unitate. La celelalte 2 unităţi sunt în prezent în jur de 600 de angajaţi, iar cu tot cu IAMU Blaj aproximativ 1.400. Aceasta este o divizie din cadrul Bosch, nu Bosch Rexroth, cum sunt celelalte două deschise deja. Lucrările nu se vor opri aici, cu siguranţă va mai fi încă o unitate de producţie, pentru că aşa au asigurat în momentul când au achiziţionat terenul. Investiţia se întinde pe 21.000 metri pătraţi, ca hală. Bugetul Blajului din 2006 şi până acum s-a triplat”, a spus primarul.

Gheorghe Rotar a vorbit şi despre modul în care Blajul a prosperat de la deschiderea unităţilor de producţie „Bosch”:

„Acum, Bosch, din bugetul propriu, are 26% contribuţie – impozit pe teren, pe clădiri şi salarii. După această investiţie se vor mai adăuga încă 8 procente, la 300 de angajaţi. La peste 1.000 de angajaţi, nu am calculat. Şomajul la ora actuală este de 8,2%, deoarece avem foarte mult venit minim garantat. Vorbim de aproximativ 2.000 de romi care din păcate nu au şcoală şi care nu pot lucra într-o întreprindere industrială, din păcate nu putem scădea. Cei 26% înseamnă nu mai puţin de 38 de miliarde lei vechi la bugetul municipiului şi se va ajunge până la 50 de miliarde lei vechi la finalizarea acestei investiţii. Şi IAMU îşi va mări numărul de personal cu 100 de angajaţi începând cu luna iulie. Aceasta va face produse tehnologice pentru Bosch şi se vor face noi angajări”.

Administraţia locală doreşte să creeze locuri de muncă şi pentru femei, iar în acest sens sunt purtate discuţii cu investitori din vest pentru deschiderea unui fabrici din domeniul industriei alimentare

„Nu ne oprim aici, dorim să atragem noi investitori şi să creăm locuri de muncă şi pentru femei pentru că Bosch angajează în special bărbaţi. Dorim să oferim şi femeilor locuri de muncă. Purtăm discuţii cu un investitor din vest pentru deschiderea unei unităţi în industria alimentară. Blajul se află în cursă cu Mediaşul şi Sighişoara, dar după discuţiile purtate, avem şanse 50%. Deocamdată nu putem spune mai mult”, a spus Rotar.

Prezent şi el la conferinţa de la Baj, preşedintele CJ Alba, Ion Dumitrel a explicat că „pericolul regionalizării distruge oraşele mici şi mijlocii. Meritul investiţiei de aici îl au locuitorii şi administraţia locală care a ştiut să îşi poarte cuvântul nemţeşte. În nici un caz nu Guvernul. Blajul s-a dezvoltat de la sine şi implicit a atras noi investitori „.

Noua unitate va produce pentru industria auto senzori de turație pentru motor și șasiu și va aparține de divizia Sisteme de Control al Șasiului, din cadrul „Bosch”. Suprafața construită va fi de circa 21.000 metri pătrați. Grupul industrial a achiziționat anul trecut o suprafaţă de teren de aproximativ 7 hectare de la administrația publică locală, în imediata apropiere a celor 23 de hectare deținute până atunci.

Pentru această investiție, concernul a depus la Ministerul de Finanțe o solicitare pentru acordarea ajutorului de stat destinat investitorilor străini. Guvernul României a decis în această săptămână acordarea unei subvenții de 13,4 milioane de euro pentru noua investiție de la Blaj, urmând să-și recupereze banii din impozitele şi taxele pe care firma le va plăti în următorii ani.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Augustina

    marți, 22.08.2017 at 16:54

    Buna ziua mar interesa Un loc de munca in echipa dumneavoastra multumesc semneaza augustina marginean astept raspuns

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax