Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Noua unitate de producţie Bosch la Blaj creează peste 300 de locuri de muncă în primii 5 ani. Vezi câţi bani aduce concernul la bugetul local


Publicat

Concernul „Bosch” deschide la Blaj o nouă unitate de producţie. Lucrările la această investiţie vor demara în 12 martie şi vor fi finalizate în 12 luni. Primarul municipiului Blaj, Gheorghe Valentin Rotar a vorbit astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, despre importanţa acestei investiţii ce se ridică la suma de 43 de milioane de euro.

„Este a treia unitate de productie a concernului Bosch la Blaj. Este un semn că am fost un partener serios. Prezenţa Bosch a determinat şi revitalizarea lui IAMU Blaj, care în proporţie de 90% lucrează pentru Blaj. A treia unitate îşi va începe lucrările în 12 martie. Am primit, vineri, adresa prin care anunţau demararea lucrărilor. Vor fi finalizate în 12 luni. În vară, Bosch a achiziţionat încă 7 hectare de teren pe care anunţau că vor face încă 2 unităţi de producţie. Una este la început. Totalul investiţiei este de 43 milioane de euro, din aceasta statul alocă 13,4 mil euro, adică 30%.

Investiţia care începe acum va avea un minim de 320 de angajaţi pe minim 5 ani, aşa e prevăzut în contract, iar până în 2015 va avea în jur de 1000 de angajaţi, doar pe această unitate. La celelalte 2 unităţi sunt în prezent în jur de 600 de angajaţi, iar cu tot cu IAMU Blaj aproximativ 1.400. Aceasta este o divizie din cadrul Bosch, nu Bosch Rexroth, cum sunt celelalte două deschise deja. Lucrările nu se vor opri aici, cu siguranţă va mai fi încă o unitate de producţie, pentru că aşa au asigurat în momentul când au achiziţionat terenul. Investiţia se întinde pe 21.000 metri pătraţi, ca hală. Bugetul Blajului din 2006 şi până acum s-a triplat”, a spus primarul.

Gheorghe Rotar a vorbit şi despre modul în care Blajul a prosperat de la deschiderea unităţilor de producţie „Bosch”:

„Acum, Bosch, din bugetul propriu, are 26% contribuţie – impozit pe teren, pe clădiri şi salarii. După această investiţie se vor mai adăuga încă 8 procente, la 300 de angajaţi. La peste 1.000 de angajaţi, nu am calculat. Şomajul la ora actuală este de 8,2%, deoarece avem foarte mult venit minim garantat. Vorbim de aproximativ 2.000 de romi care din păcate nu au şcoală şi care nu pot lucra într-o întreprindere industrială, din păcate nu putem scădea. Cei 26% înseamnă nu mai puţin de 38 de miliarde lei vechi la bugetul municipiului şi se va ajunge până la 50 de miliarde lei vechi la finalizarea acestei investiţii. Şi IAMU îşi va mări numărul de personal cu 100 de angajaţi începând cu luna iulie. Aceasta va face produse tehnologice pentru Bosch şi se vor face noi angajări”.

Administraţia locală doreşte să creeze locuri de muncă şi pentru femei, iar în acest sens sunt purtate discuţii cu investitori din vest pentru deschiderea unui fabrici din domeniul industriei alimentare

„Nu ne oprim aici, dorim să atragem noi investitori şi să creăm locuri de muncă şi pentru femei pentru că Bosch angajează în special bărbaţi. Dorim să oferim şi femeilor locuri de muncă. Purtăm discuţii cu un investitor din vest pentru deschiderea unei unităţi în industria alimentară. Blajul se află în cursă cu Mediaşul şi Sighişoara, dar după discuţiile purtate, avem şanse 50%. Deocamdată nu putem spune mai mult”, a spus Rotar.

Prezent şi el la conferinţa de la Baj, preşedintele CJ Alba, Ion Dumitrel a explicat că „pericolul regionalizării distruge oraşele mici şi mijlocii. Meritul investiţiei de aici îl au locuitorii şi administraţia locală care a ştiut să îşi poarte cuvântul nemţeşte. În nici un caz nu Guvernul. Blajul s-a dezvoltat de la sine şi implicit a atras noi investitori „.

Noua unitate va produce pentru industria auto senzori de turație pentru motor și șasiu și va aparține de divizia Sisteme de Control al Șasiului, din cadrul „Bosch”. Suprafața construită va fi de circa 21.000 metri pătrați. Grupul industrial a achiziționat anul trecut o suprafaţă de teren de aproximativ 7 hectare de la administrația publică locală, în imediata apropiere a celor 23 de hectare deținute până atunci.

Pentru această investiție, concernul a depus la Ministerul de Finanțe o solicitare pentru acordarea ajutorului de stat destinat investitorilor străini. Guvernul României a decis în această săptămână acordarea unei subvenții de 13,4 milioane de euro pentru noua investiție de la Blaj, urmând să-și recupereze banii din impozitele şi taxele pe care firma le va plăti în următorii ani.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

  1. Augustina

    marți, 22.08.2017 at 16:54

    Buna ziua mar interesa Un loc de munca in echipa dumneavoastra multumesc semneaza augustina marginean astept raspuns

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Legea privind carantina și izolarea în acord cu recomandările CCR, discutată în ședința de Guvern

Publicat

Guvernul se reuneşte în şedinţă luni, începând cu ora 12,00, pe ordinea de zi urmând să se afle şi proiectul de lege care pune în acord cu recomandările Curţii Constituţionale textele normative referitoare la carantină, izolare şi internarea obligatorie.

Ministrul Nelu Tătaru anunţa, vineri seara, că Ministerul Sănătăţii, Ministerul de Interne şi Ministerul Justiţiei au creat un grup de lucru în vederea înaintării unui proiect de lege pentru „punerea în concordanţă” a cerinţelor CCR referitoare la carantinarea şi izolarea persoanelor cu COVID-19.

Duminică, într-o emisiune la Realitatea Plus, Tătaru a spus că proiectul este gata şi va fi pe ordinea de zi a şedinţei Executivului.

„Mâine vom avea o şedinţă de Guvern în care îl vom ridica pe ordinea de zi. Odată ce vom avea adaptate, statuate şi votate în Parlament ce înseamnă boală transmisibilă, ce înseamnă carantină, ce înseamnă izolare, ce înseamnă pacient internat, sunt lucruri pe care le vom pune pe tapet şi ne vom întoarce la ce înseamnă identificarea unui focar, izolarea unei zone, carantinarea unei zone”, a precizat ministrul Sănătăţii.

Săptămâna trecută, Curtea Constituţională a României a publicat motivarea deciziei din 25 iunie prin care a declarat ca fiind neconstituţională starea de carantină şi internarea obligatorie.

CCR consideră că textele de lege privind internarea obligatorie şi carantina în timpul epidemiei sunt neconstituţionale, deoarece sunt lipsite de claritate şi previzibilitate, au un caracter incert şi dificil de anticipat şi nu oferă garanţii privind respectarea unor drepturi şi libertăţi fundamentale.

De asemenea, CCR susţine că instituirea carantinei în România prin OUG reprezintă o veritabilă privare de libertate şi o restrângere a drepturilor fundamentale.

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VREMEA până în 3 august. Perioadele cu ploi și zilele mai calde. Prognoza meteo pe următoarele patru săptămâni

Publicat

Meteorologii au prezentat prognoza de vreme pentru următoarele patru săptămâni. După câteva zile mai răcoroase, în această săptămână, vremea se încălzește din nou, astfel încât, până la finalul lunii iulie, temperaturile vor fi mai ridicate decât de obicei, însă doar în unele zone din țară.

În județul Alba, va mai ploua în intervalul 6-7 iulie, 14-17 iulie, 22-26 iulie. Temperaturile vor varia între maxime de 22 de grade și 30 de grade.

Săptămâna 6-12 iulie

Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice acestei perioade în regiunile sud-estice, dar și ușor mai coborâte în vest și nord-vest, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval.

Regimul pluviometric va fi excedentar în regiunile nordice, centrale și sud-vestice, iar în cele estice și sud-estice va fi deficitar. În rest, cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă.

Săptămâna 13-19 iulie

Temperatura aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru această săptămână în regiunile sud-estice, dar și ușor mai coborâte în nord-vestul teritoriului, iar în rest temperaturile medii vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval.

Cantitățile de precipitații estimate pentru această săptămână vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă, în toate regiunile.

Săptămâna 20-26 iulie

Temperaturile medii ale aerului vor fi ușor mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, în regiunile sudice și sud-estice, dar și ușor mai coborâte în nord-vest, iar în rest valorile termice vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă.

Regimul pluviometric estimat pentru această săptămână va fi apropiat de cel normal pentru această perioadă, la nivelul întregii țări.

Săptămâna 27 iulie – 3 august

Mediile valorilor termice se vor situa ușor peste cele specific acestei perioade în sudul și sud-estul țării, iar în regiunile intracarpatice temperaturile medii vor fi ușor mai coborâte decât cele normale pentru acest interval.

Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări.

sursă: meteoromania.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Angajări la stat. POSTURILE vacante în această perioadă la instituții publice din județul Alba și condiții pentru candidați

Publicat

birou

Mai multe posturi sunt vacante în această perioadă în județul Alba. Candidații interesați de ocuparea acestora trebuie să îndeplinească unele condiții, privind studiile, vechimea de muncă și alte cerințe.

Primăria Oraşului Câmpeni

șef serviciu – Serviciul de Salubrizare și Administrare a Domeniului Public și Privat

Condiții: absolvenți de studii universitare de licență absolvite cu diplomă, respectiv studii superioare de lungă durată, absolvite cu diplomă de licența sau echivalentă, în unul dintre următoarele domenii de licență: economic, tehnic, administrativ, juridic; vechime în specialitatea studiilor necesare ocupării postului – 5 ani.

Concurs: 21 iulie 2020, ora 10:00: proba scrisă, 23 iulie 2020, ora 10:00: proba interviu.

Relații suplimentare, la sediul Primăriei Oraşului Câmpeni, din Piaţa Avram Iancu nr. 5, Județul Alba, telefon: 0258/771.215, interior 26.

Primăria Comunei Avram Iancu

– 3 posturi vacante în cadrul Proiectului „Comunitatea Moţilor Harnici”, Programul Operaţional Capital Uman (POCU) 2014- 2020, Axa prioritară 4 – „Incluziunea socială şi combaterea sărăciei”, Obiectiv Specific 4.1. „Reducerea numărului de persoane aflate în risc de sărăcie şi excluziune socială din comunităţile marginalizate”, POCU/138/4/1/114866, după cum urmează:

îngrijitoare – studii medii absolvite cu diplomă, experiență < 5 ani, timp parțial, 4 ore/zi (este obligatoriu să dețină certificat de calificare profesională îngrijitoare bătrâni la domiciliu sau echivalent);

îngrijitoare – studii medii absolvite cu diplomă, experiență < 5 ani, timp parțial, 4 ore/zi (este obligatoriu să dețină certificat de calificare profesională îngrijitoare bătrâni la domiciliu sau echivalent);

îngrijitoare – studii medii absolvite cu diplomă, experiență < 5 ani, timp parțial, 4 ore/zi (este obligatoriu să dețină certificat de calificare profesională îngrijitoare bătrâni la domiciliu sau echivalent).

Termenul limită de depunere a dosarelor: 15 iulie 2020

Concurs: 22 iulie 2020, ora 10:00: proba scrisă; 22 iulie 2020, ora 13:00: proba interviu.

Relaţii suplimentare, la sediul Primăriei Comunei Avram Iancu, str. Avram Iancu, nr. 169, judeţul Alba, telefon: 0749.279.539, e-mail primarieav@yahoo.com.

Primăria Comunei Mihalț

– guard

Condiții: studii generale; vechime în muncă – nu se solicită.

Concurs: 24 iulie 2020, ora 11:00: proba scrisă; 27 iulie 2020, ora 11:00: proba interviu.

Relaţii suplimentare, la sediul Primăriei Comunei Mihalţ, judeţul Alba, telefon 0258/718.101, e-mail secretar@primariamihalt.ro.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

BACALAUREAT 2020, etapa specială, începe astăzi: 141 candidați înscriși, niciunul din Alba. Calendar și detalii despre examen

Publicat

examen

La etapa specială a examenului de  Bacalaureat s-au înscris 141 de absolvenți ai clasei a XII-a, conform situației centralizate până duminică, de către Ministerul Educației și Cercetării.

Nu sunt însă și candidați din Alba care să fie înscriși în această etapă, ce se va desfășura în perioada 6-10 iulie.

Examenul începe luni, 6 iulie, cu proba scrisă la Limba și literatura română. Marți, 7 iulie, se desfășoară proba obligatorie a profilului, iar miercuri, 8 iulie, va avea loc proba la alegere a profilului și specializării. Ultima probă scrisă (Limba și literatura maternă) este programată joi, 9 iulie.

Potrivit situațiilor transmise de către inspectoratele școlare, în 9 județe (Alba, Arad, Călărași, Dâmbovița, Ilfov, Neamț, Sălaj, Teleorman și Timiș) nu s-au consemnat situații care să determine organizarea probelor scrise aferente acestei etape special, a anunțat Ministerul Educației.

Vezi și UPDATE: TOP LICEE în ALBA după rezultate finale BACALAUREAT 2020. Rată de promovare 71,8%, mai mare după contestații, în județ

În Capitală vor susține această etapă 12 candidați, iar în județele Caraș Severin, Tulcea și Vaslui un singur candidat. Primele rezultate vor fi afișate vineri, 12 iulie, până la ora 12.00.

Ministerul Educației și Cercetării pune, în continuare, la dispoziția celor interesați, linia TELVERDE – 0800801100 – pentru sesizarea eventualelor nereguli privind desfășurarea acestei etape. Numărul va fi disponibil în perioada 6 – 9  iulie, între orele 8:00 – 16:00, iar vineri, 10 iulie, între orele 8:00 -14:00.

CALENDAR BACALAUREAT 2020 – sesiune specială:

6 iulie: Limba și literatura română – proba E a) – proba scrisă

7 iulie: proba obligatorie a profilului – proba E c) – proba scrisă

8 iulie: proba la alegere a profilului și a specializării – proba E d) – proba scrisă

9 iulie: Limba și literatura maternă – proba E b) – proba scrisă

10 iulie: afișarea rezultatelor (ora 12:00)

10 iulie: depunerea contestațiilor (între orele 14:00 – 19:00)

12 iulie: afișarea rezultatelor finale (după ora 12:00).

Pentru a promova Bacalaureatul, candidații trebuie să obțină cel puțin nota 5 la fiecare dintre probele scrise și cel puțin media 6. De asemenea, trebuie să aibă echivalate/recunoscute probele de competențe lingvistice și digitale.

Vezi BACALAUREAT 2020: Toate testele de pregătire și baremele. Modele de subiecte pentru examenul elevilor de clasa a XII-a

Subiectele sunt concepute de Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație, iar în acest an a fost eliminată materia din semestrul al doilea.

Ce le este interzis candidaților:

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate