Contacteaza-ne si pe
Publicitate

EVENIMENT

Noul ambasador al SUA în România s-a născut la București și vorbește românește. Cine este Adrian Zuckerman

Publicat


Noul ambasador al SUA la București Adrian Zuckerman a fost primit, sâmbătă la sediul MAE, de ministrul de Externe Bogdan Aurescu pentru prezentarea scrisorilor de acreditare, a anunțat ministerul.

Adrian Zuckerman (în foto alături de George Maior, actualul ambasador al României la Washington) s-a născut la București și vorbește limba română. Povestea lui începe cu cea a părinților săi, adolescenți în anii celui de-al doilea război mondial, ale căror familii au fost dizlocate și care au pierdut proprietăți, odată cu venirea comuniștilor la putere.

În ciuda acestei situații vitrege și a antisemitismului, cei doi au făcut facultăți, devenind în cele din urmă unul cercetător la Universitatea din București și mama – cercetătoare în domeniul endocrinologiei. De dragul copilului lor, ei au decis să solicite imigrarea, suferind consecințele pierderii locurilor de muncă și alte privațiuni.

Atunci când Adrian Zuckerman avea nouă ani, au primit aprobarea să părăsească țara, ajungând în America, în mai 1966, tatălui fiindu-i oferit postul de asistent universitar la prestigioasa școală de medicină a Universității Yale. Si așa a început visul american al familiei, care, într-un fel, închide acum cercul speranței cu numirea lui Adrian Zuckerman ca ambasador american în tara din care provine.

La audierile din Congres, ambasadorul a împărtășit nu doar că numirea este onoarea vieții lui, dar și că dorește să ajute România să-și elimine propriile obstacole în calea dezvoltării, în special corupția. Firește că mulți în spațiul politic din România speră ca, odată cu venirea lui Adrian Zuckerman, campania anti-corupție, una urmată cu insistență de Ambasada americană în ultimii ani, se va diminua.

Este un calcul făcut de cei care cred că, în spiritul administrației Trump, țările vor fi judecate mai mult în functie de fidelitatea față de politicile Washingtonului si mai puțin cu referire la nivelul democrației sau al domniei legii.

Dar să nu uităm că la întâlnirea sa cu președintele Johannis, președintele Trump însuși s-a referit la lupta împotriva corupției. Nu vom știi dacă a făcut-o din impuls propriu, ci mai curând pentru că așa sfătuiau notele informative primite de la propriul personal în pregătirea vizitei.

Or, cei care-și pun deșarte speranțe că ambasadorul lui Trump va închide ochii la corupție sau alunecări nedemocratice, ignoră pe propriul cost faptul că politica americană este un mecanism complex, în care instituțiile se încăpățânează să urmeze o linie politică tradițională, dincolo de ceea ce o persoană – fie și președintele – ar fi înclinată să facă.

Fireste că unii ambasadori numiți politic sunt reflectarea spiritului celui care i-a numit și se manifestă ca atare – cum este cel din Germania, Richard Grenell –, dar o fac în țări în care există mize importante și poziții tranșante ale lui Trump.

Or, România nu este într-o astfel de categorie. Există toate motivele să credem că, odată ajuns la București, Adrian Zuckerman – care a vorbit la audieri și despre pericolul reprezentat de Rusia, care nu trebuie subestimat – se va raporta la o Românie în care povestea părinților săi, drumul exilului pentru care optează la 30 de ani de la revoluție încă atâția români – să devină excepția.

Iar calea pentru ca românii să rămână în țara de origine și să se realizeze acolo este domnia legii și democrația. Povestea lui Adrian Zuckerman este cea mai bună garanție că mandatul său va fi – în măsura în care un ambasador poate să contribuie – benefic pentru speranțele românilor.

Text apărut în https://romania.europalibera.org/

Sursă foto: Caleaeuropeana.ro


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Asociație: Programul RABLA MOTO ar putea intra în vigoare din acest an. Voucherele, folosite pentru achiziția de motociclete noi

Publicat

Programul RABLA MOTO, prin care voucherele obținute la casarea unei mașini vechi vor putea fi folosite și pentru achiziția de motociclete și scutere noi, ar putea intra în vigoare chiar din acest an, au transmis reprezentanții Asociației pentru Dezvoltarea Națională a Motociclismului – motoADN.  La sediul Administrației Fondului pentru Mediu a avut loc miercuri, 22 […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Mica Unire, sărbătorită la Liceul Teoretic „Petru Maior” din Ocna Mureș. Elevi și profesori s-au prins în Hora Unirii

Publicat

161 de ani au trecut de la momentul cunoscut în istorie sub denumirea de Mica Unire. Data de 24 ianuarie 1859 este punctul culminat al unor evenimente și desfășurării istorice complexe care au avut loc în Europa și spațiul românesc. Evenimentul a fost marcat joi, de către elevii și cadrele didactice de la Liceul Teoretic […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

INVESTIȚIILE ANULUI 2020, la Teiuș. Proiecte de peste 44,5 milioane de lei, pentru dezvoltarea orașului. LISTA

Publicat

primaria teius, teius,

Administrația locală din Teiuș va derula în acest an investiții de peste 44,5 milioane de lei. Printre cele mai importante proiecte se numără regenerarea urbană socio-culturală a orașului, modernizarea iluminatului public și reabilitarea a 20 de străzi. Lista investițiilor aflate în derulare în 2020, în orașul Teiuș: Obiectivul investiției – valoarea investiției – termen de […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VREMEA în ALBA în minivacanța 24-26 ianuarie: Cât de mult cresc temperaturile. Prognoza meteo de weekend

Publicat

soare

Vremea se încălzește în acest weekend, în județul Alba. Temperaturile maxime vor urca până la valori de 7-8 grade. Nu sunt anunțate precipitații. La munte va fi ușor mai cald decât la altitudini mai joase. Duminică, la Alba Iulia, vor fi 6 grade Celsius, iar la Câmpeni 8 grade Celsius. Vă prezentăm condiții meteo în […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate